Carregant web FCAC

L’Agrària del Vallès promou la recuperació de la varietat local d’olivera Vera

16/06/2014
Moment de recollida de l’esqueix d’olivera Vera a Caldes de Montbui
Moment de recollida de l’esqueix d’olivera Vera a Caldes de Montbui © Agrària del Vallès

La cooperativa Agrària del Vallès treballa per recuperar la varietat local d’olivera Vera, que va ser predominant a les comarques del Vallès Oriental i Occidental, i també a l’Anoia, Bages i Baix Llobregat. La recerca de l’IRTA, amb la col·laboració de la cooperativa, ha determinat el cap de clon d’olivera Vera del Vallès provinent d’una explotació de Caldes de Montbui. Amb aquest estudi, la cooperativa podrà multiplicar en un futur proper plançons amb el nom “Vera del Vallès” com a planta certificada, afavorint el conreu d’aquesta varietat.

És la primera vegada que la cooperativa treballa per a la recuperació d’una varietat d’olivera local, en una comarca en què el seu conreu ha anat augment en els darrers anys. Més enllà de l’aspecte comercial, el més important del projecte de recerca de l’IRTA i l’Agrària del Vallès és que es recupera un patrimoni fitogenètic autòcton, un fet importantíssim en un món cada cop més global des del punt de vista agroalimentari. Avui en dia, encara hi ha diverses plantacions de Vera en els municipis de la Garriga, Bigues, Caldes de Montbui, Sentmenat, les Franqueses…

Aquesta varietat es caracteritza per ser productiva, una mica alternant i té capacitat d’adaptació a condicions adverses. L’oliva, que és de maduració tardana, produeix un oli fruitat verd intents, amarg i picant intents, amb aromes secundàries de fulla i menta.

Altres notícies
01.07.2025

Caprabo i la FCAC refermen el seu compromís amb la proximitat amb la celebració de la Jornada Gastronòmica de productes de cooperatives agràries de Catalunya

01/07/2025

Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han dut a terme, avui, la Jornada Gastronòmica Caprabo de Productes de...

25.06.2025

El sector vitivinícola català analitza els nous reptes dels vins desalcoholitzats

25/06/2025

El Museu Vinseum ha estat l’escenari d’una jornada tècnica del sector vitivinícola. Organitzada per l’INCAVI, la trobada s’ha centrat en la...

17.06.2025

Rafael Ramon, nou president de la Junta Rectora del CCPAE

17/06/2025

El nou president de la Junta Rectora del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és Rafael Ramon Martorell, viticultor...

17.06.2025

La collita de cereal es recupera després de tres anys de sequera

17/06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) espera una bona producció de cereal, al voltant d’1,99 milions de tones. Aquesta...

17.06.2025

La VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona amb gust cooperatiu

17/06/2025

Caprabo ha celebrat la VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona, al supermercat d’Altafulla, amb una assistència de...

12.06.2025

La FCAC insta al DARPA a crear centres de neteja i desinfecció de camions de transport de bestiar per evitar la transmissió de malalties

12/06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió, en el marc del Grup de Treball de Ramaderia, amb l'equip la...

10.06.2025

Oposició a la pèrdua de sòl agrari per l'eventual ampliació de l'aeroport

10/06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) manifesta l’oposició frontal a qualsevol proposta que impliqui la destrucció de sòl...

06.06.2025

Jornada anual sobre productes fitosanitaris i subministraments

06/06/2025

A la sala del centenari del Celler Cooperatiu de Vila-rodona, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha celebrat la jornada anual...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya