La producció d’avellana a l’Estat es preveu que caurà un 40% la campanya 2024-2025 i baixarà fins a les 4.100 tones d’avellana en closca, front les 6.800 tones de la campanya 2023-2024, que ja va ser un 17% inferior a l’anterior. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que es tracta d’una de les collites més baixes de la història i donarà a conèixer aquestes dades avui, a la reunió bilateral entre la Unió Europea i Turquia, en la qual participa en representació de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya.
En la reunió dels països productors d’avellana de la Unió Europea -Espanya, França i Itàlia- amb Turquia -que és el principal productor mundial- es tracta de l’evolució de la producció, dels preus i el mercat de l’avellana. Per aquest motiu, hi participen la Comissió Europea, una delegació del govern de Turquia i les organitzacions membres del COPA-COGECA (entitat que aplega els sindicats agrícoles i les cooperatives agràries europees), entre les quals s’inclou la FCAC.
La FCAC assisteix a la reunió a l’expectativa de les previsions de collita a Turquia i de la intervenció del govern turc realitzant compres públiques que ajuden a estabilitzar el mercat de l’avellana a nivell mundial.
La producció d’avellana de l’Estat espanyol es concentra a Catalunya, on algunes plantacions perillen i han patit fortes limitacions de reg a causa de la sequera provocada pel canvi climàtic
Josep Pere Colat, responsable de fruita seca FCAC, explica que “aquesta campanya marca un daltabaix històric a Catalunya i Espanya en la producció d’avellana. La sequera, sobretot durant la primera meitat de 2024 i per tercer any consecutiu, ha fet caure la collita i ha posat en perill la supervivència d’algunes plantacions. A més de la incidència en el secà, la falta d’aigua ha obligat a establir limitacions de reg a zones com les regades pel pantà de Riudecanyes”.
La FCAC alerta que, a més, la problemàtica del canvi climàtic agreuja els problemes sanitaris perquè provoca l’aparició de plagues emergents que perjudiquen el cultiu i per a moltes de les quals no hi ha tècniques de control eficients.
Un possible abandonament del conreu a les explotacions tradicionals de secà comportaria riscos mediambientals rellevants, ja que l’avellaner actua com a garant de l’equilibri territorial a zones on cap altre conreu és viable.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), la Cooperativa Apícola Tarragonina i SAT LTDA Apícola El Perelló es reuniran el...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) confirma que la DANA deixaria pèrdues del 40% a la collita de cítrics de les comarques...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la verema actual serà recordada com la més curta del segle i es preveu que...
Santiago de Compostel·la ha estat la seu de la jornada Descarbonització en el sector lacti en el marc del projecte Visionary de la qual la...
Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya ha creat, conjuntament amb les diferents federacions de cooperatives, una marca que vol remarcar el sabor...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s’ha reunit amb el director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la DANA podria deixar pèrdues del 40% i el 30%, respectivament, a les...
Davant els efectes devastadors de la DANA, les cooperatives agràries catalanes s’han mobilitzat per ajudar les víctimes de les inundacions...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h