Un miler de cooperativistes de tot l’Estat han participat al IX Congrés de Cooperatives Agroalimentàries. El lema ‘Sostenibilitat amb persones’ reivindica un sector que és motor econòmic, garant del teixit social i agent compromès amb el medi ambient. La delegació catalana la formaven representants de cooperatives sòcies, Federació de Cooperatives i Govern de la Generalitat.
A final de març, es va celebrar, a Mallorca, el IX Congrés de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya amb una nodrida representació de cooperativistes catalans i d’arreu de l’Estat.
El sector aposta per la sostenibilitat econòmica social i mediambiental, situant els socis i sòcies al centre de la cooperativa.
Aquesta trobada ha esdevingut una declaració d’intencions vers la sostenibilitat econòmica social i mediambiental, situant els socis i sòcies al centre de l’acció cooperativa i donant resposta als desafiaments des de la cooperació.
REPTES ACTUALS I FUTURS
Durant el congrés, Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya va presentar el Pla Estratègic PECOOP 2025-2028. Aquest full de ruta planteja la sostenibilitat, la intercooperació i la integració cooperativa com a línies de treball estratègiques juntament amb el relleu generacional i la incorporació de la dona.
A més, s’aposta per la innovació, la transformació digital, la formació i la rendibilitat com a aspectes clau per garantir la competitivitat i, consegüentment, la incorporació de joves. En aquest sentit, també s’ha elaborat el Catàleg de Bones Pràctiques per al Relleu Generacional i l’Accés a la Terra.
INICIATIVES DEL SECTOR
En l’àmbit de sostenibilitat ambiental, vuit grans cooperatives lleteres –entre elles, la catalana Cadí- van anunciar un ambiciós acord per reduir un 30% la petjada de carboni de la llet que produeixen o comercialitzen. Es tracta d'una iniciativa pionera a Espanya que es treballarà des d’ara i fins a 2030, i que demostra que el cooperativisme pot liderar la descarbonització del sector.
Així mateix, el certamen va acollir la presentació de la marca Producte Cooperatiu, una iniciativa que connecta a les cooperatives amb les persones consumidores. L’objectiu és explicar a la ciutadania què hi ha darrere de cada producte: origen, compromís territorial, sostenibilitat i persones. La cooperativa catalana Empordàlia està adherida a aquest projecte que promociona el ‘sabor autèntic del camp’.
EXPERTS INTERNACIONALS
El programa del Congrés va comptar amb intervencions de experts de referència que van analitzar el context actual del sector agroalimentari i van anticipar les tendències i desafiaments emergents a Europa i al món.
Enrico Letta, exprimer ministre italià i actual president de l'Institut Jacques Delors, va presentar les principals idees del seu informe sobre la reforma del mercat únic, apostant per una major integració econòmica i una transició verda i digital més inclusiva.
L'expert europeu Stefan Schepers, director executiu dels Grups d'Alt Nivell sobre Innovació Política de la Unió Europea, va subratllar la importància de la innovació, la sostenibilitat i la cohesió territorial.
Miguel Otero Iglesias, investigador principal del Reial Instituto Elcano, va instar a reforçar l’autonomia estratègica d'Europa i de sectors clau com l'agroalimentari, defensant el paper essencial de les cooperatives.
D’altra banda, la mirada cap al model cooperatiu internacional la va aportar CHS, la cooperativa agroalimentària més gran dels Estats Units.
COOPERATIVES CATALANES
El director general de Desenvolupament Rural, Ramon Armengol, i el director general d’Economia Social i Solidària i el Cooperativisme, David Bonvehí, així com el consell rector i part de l’equip tècnic de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, van acompanyar la delegació de cooperatives que va participar al congrés estatal.
Grup Cooperatiu Fruits de Ponent, ActelGrup, Càmara Arrossera del Montsià, Arrossaires del Delta de l’Ebre, Cooperativa d’Ivars d’Urgell i la Cooperativa Les Planes de Torregrossa van ser algunes de les entitats catalanes presents a Mallorca.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va comparèixer, el 18 de març, al Parlament de Catalunya i per reclamar urgència en la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya reafirma el compromís amb el present i el futur del cooperativisme agrari català apostant per...
Una producció eficient, segura i sostenible necessita productes fitosanitaris contra plagues i malalties, fertilitzants, carburants i assegurances...
La nova normativa de Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) per a envasos industrials i comercials té l’objectiu que els productors...
A final de març, la Comissió Europea va presentar l’esborrany de modificació de tres reglaments del sector vitivinícola per reforçar la...
Nascut a Sant Sebastià al 1972, és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat del País Basc i té un Postgrau en...
L'oli d'oliva és un fil de connexió sobre el qual s'ha teixit un món agrícola, gastronòmic, turístic, comercial i social. Per això, ja fa...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h