A final de març, la Comissió Europea va presentar l’esborrany de modificació de tres reglaments del sector vitivinícola per reforçar la competitivitat front l’emergència climàtica, els canvis en el consum, la inflació i les incerteses del mercat.
La normativa també pretén garantir la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental a les zones rurals que depenen de la viticultura.
ASPECTES POSITIUS
Un factor rellevant és la consideració de les organitzacions de productors com a pimes. Aquest canvi de criteri afavorirà la integració en entitats associatives i la creació d'economies d'escala.
Joan Josep Raventós, responsable de vi i cava de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, també subratlla “la importància d’ampliar la validesa de les autoritzacions de replantació de cinc a vuit anys, perquè facilita una millor planificació i regeneració del sòl”.
La inclusió de productes desalcoholitzats per aromatitzats i l'etiquetatge amb pictogrames o símbols en lloc de paraules mitjançant codis QR és una altra decisió favorable per millorar la informació al consumidor i la diversificació de productes.
En la mateixa línia, l'ampliació a cinc anys de l'ajut a la promoció en els mercats consolidats per a una major efectivitat de les campanyes de comunicació i la possibilitat que els estats puguin destinar recursos propis a mesures de crisi en cas de desequilibri en el mercat.
Les cooperatives veuen amb bons ulls la normativa, però reclamen més ambició pressupostària i flexibilitat front als reptes del sector vitivinícola
FALTA D’AMBICIÓ
No obstant els factors positius, es troba a faltar una aposta més decidida de la Comissió Europea a nivell pressupostari per resoldre problemes estructurals.
En concret, la FCAC reclama flexibilitat i la definició del pressupost amb caràcter plurianual per permetre la transferència de fons no utilitzats al següent exercici.
D’altra banda, caldria que els estats i les comunitats autònomes determinin les condicions de les autoritzacions de plantació i replantació per evitar augments excessius de rendiments o reduccions dràstiques de vinya a regions sensibles.
En l’àmbit cooperatiu, la FCAC critica l’exclusió les cooperatives de més dimensió, que es veurien perjudicades en cas de perdre la consideració de pimes malgrat que contribueixen a la cohesió territorial i l'eficiència del sector.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va comparèixer, el 18 de març, al Parlament de Catalunya i per reclamar urgència en la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya reafirma el compromís amb el present i el futur del cooperativisme agrari català apostant per...
Una producció eficient, segura i sostenible necessita productes fitosanitaris contra plagues i malalties, fertilitzants, carburants i assegurances...
La nova normativa de Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) per a envasos industrials i comercials té l’objectiu que els productors...
Nascut a Sant Sebastià al 1972, és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat del País Basc i té un Postgrau en...
Un miler de cooperativistes de tot l’Estat han participat al IX Congrés de Cooperatives Agroalimentàries. El lema ‘Sostenibilitat amb...
L'oli d'oliva és un fil de connexió sobre el qual s'ha teixit un món agrícola, gastronòmic, turístic, comercial i social. Per això, ja fa...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h