Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han dut a terme, avui, la Jornada Gastronòmica Caprabo de Productes de Proximitat amb aliments procedents de Cooperatives Agràries de Catalunya, un esdeveniment per posar en valor el compromís compartit amb el territori, el món rural i la producció de proximitat.
La Jornada, que ha tingut lloc a l’espai Xef Caprabo del supermercat de la companyia a L’Illa Diagonal de Barcelona, està emmarcada en Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia, un projecte que promou la col·laboració entre sectors productius per impulsar i posar en valor els productes essencials de la gastronomia catalana. L’esdeveniment també coincideix amb la celebració del 2025 com a Any Internacional de les Cooperatives, una data clau que destaca el paper d’aquestes empreses sota el lema: “Les cooperatives construeixen un món millor.”
La sessió ha comptat amb la presència de Ramon Sarroca, president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, i la directora de Comunicació Corporativa i Relacions Institucionals de Caprabo, Rosa M. Anguita Garrido.
En la seva intervenció, Ramon Sarroca ha destacat que “les cooperatives agràries tenim un paper clau en el desenvolupament econòmic i social del món rural, alhora que representem el 37?% de la producció agrària de Catalunya. Jornades com la d’avui amb Caprabo posen en relleu la feina de milers de persones que per garantir aliments de qualitat, de proximitat i amb valor afegit. Aquest 2025, declarat Any Internacional de les Cooperatives, volem reivindicar un model empresarial que construeix comunitat, genera oportunitats i contribueix a un territori més viu i equilibrat.”
Per la seva banda, Rosa M. Anguita Garrido ha explicat que “a Caprabo treballem per promoure els productes de proximitat i establir aliances sòlides amb el teixit agrari del país. La col·laboració amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ens permet reforçar aquest compromís i donar suport a un model cooperatiu que aporta valor al territori, manté viu el món rural i ens connecta amb l’origen dels aliments”.
La jornada ha ofert un showcooking a càrrec del xef Jordi Àvila, expert en cuina de proximitat. El menú degustació s’ha maridat amb vins de les denominacions d’origen Cava, Montsant i Empordà, presentats per la sommelier Clara Antúnez Ferrer, de La Gastronòmica.
Proximitat, de qualitat i de temporada
La jornada gastronòmica s’emmarca en el Programa de Proximitat per Comarques de Caprabo, que té com a objectiu posar en valor els productes propers, de qualitat i de temporada.
Per posar en relleu el valor gastronòmic dels productes de les cooperatives agràries catalanes, el xef Jordi Àvila ha preparat un menú degustació de tres plats que mostra la riquesa, la diversitat i la versatilitat dels ingredients de temporada. El menú gira a l’entorn de la fruita com a protagonista i, a més, hi són presents diferents productes cooperatius de les quatre províncies catalanes:
SHOWCOOKING AMB PRODUCTES DE COOPERATIVES AGRÀRIES
Amanida de cogombre amb mató, fruits secs i herbes aromàtiques
Maridat amb l’escumós Les Tres Naus, Cellers Domenys (Cava Brut Nature)
Botifarres de la Plana de Vic rostides amb prunes i pinyons
Maridat amb el vi Les Sorts, Celler Masroig (vi negre jove DO Montsant)
Tèbia de fruita de pinyol amb iogurt i avellanes
Maridat amb el Moscatell d’Empordà, Celler Cooperatiu d’Espolla (DO Empordà)
Productes de Cooperatives
Cooperativa Conca de la Tordera, Palafolls
Novacoop Mediterranea (formada per les cooperatives ActelGrup, Lleida i Fruits de Ponent, Alcarràs)
CADÍ, La Seu d’Urgell
COSELVA, La Selva del Camp
CORMA, Premià de Mar
Cooperativa Plana de Vic
Cooperativa Agrícola Falset-Marçà
Cooperativa Agrària Santboiana, Sant Boi de Llobregat
Cooperativa Agrícola Sant Isidre de Juncosa de les Garrigues
Cooperativa Apícola El Perelló
La Fageda, Santa Pau
Cellers Domenys, Sant Jaume dels Domenys
Celler Masroig
Celler Cooperatiu d'Espolla
Caprabo, Programa de Proximitat per Comarques
La jornada gastronòmica s’emmarca en el Programa de Proximitat per Comarques de Caprabo, que té com a objectiu posar en valor els productes propers, de qualitat i de temporada. Caprabo va posar en marxa les Jornades Gastronòmiques de Productes de Proximitat l'any 2015, i des d'aleshores, ha dut a terme més de 25 edicions, totes elles dedicades a productes de proximitat i de temporada. Caprabo és el supermercat amb més compromís amb la producció de proximitat. Compta amb un Programa de Proximitat per Comarques a través del qual ha donat entrada a les seves botigues a uns 325 petits productors i cooperatives agràries i a més de 3.200 dels seus productes. La companyia treballa amb cada comarca catalana de manera específica, d'acord amb la riquesa de la seva producció agroalimentària. El Programa inclou diverses iniciatives de suport a la producció de proximitat, entre les quals destaquen les accions promocionals als supermercats, campanyes anuals per al foment del consum de productes de proximitat, la comunicació de les iniciatives vinculades a proximitat als seus més d'un milió de clients amb targeta, les Fires Caprabo de Productes de Proximitat a les comarques catalanes i l'organització de jornades gastronòmiques amb productes de proximitat de temporada, entre les més destacades. El Programa compta amb el suport del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, la Federació Catalana de DOP-IGP i la FCAC.
Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025
Caprabo i la FCAC s‘han adherit a la iniciativa Regió Mundial de la Gastronomia Catalunya 2025, una distinció que atorga l'Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) i que té com a objectiu posar en valor l'excepcionalitat del patrimoni agroalimentari i culinari català, ressaltant la seva riquesa, diversitat i impacte en la qualitat de vida de la ciutadania. La designació de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025 suposa un reconeixement internacional que reforça la seva posició com a líder en l'àmbit culinari. Aquest reconeixement impulsa la innovació, el turisme sostenible, l'agricultura regenerativa, l'economia circular i la preservació del paisatge i el patrimoni agroalimentari. Aquesta distinció busca revitalitzar la revolució gastronòmica d'aleshores, posant el focus en la innovació i el respecte pel medi ambient. Amb aquest reconeixement, Catalunya aspira a consolidar-se com una referència mundial en enogastronomia, oferint una alimentació d'excel·lència basada en la qualitat, la tradició, la innovació i la salut.
El Museu Vinseum ha estat l’escenari d’una jornada tècnica del sector vitivinícola. Organitzada per l’INCAVI, la trobada s’ha centrat en la...
El nou president de la Junta Rectora del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és Rafael Ramon Martorell, viticultor...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) espera una bona producció de cereal, al voltant d’1,99 milions de tones. Aquesta...
Caprabo ha celebrat la VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona, al supermercat d’Altafulla, amb una assistència de...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió, en el marc del Grup de Treball de Ramaderia, amb l'equip la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) manifesta l’oposició frontal a qualsevol proposta que impliqui la destrucció de sòl...
A la sala del centenari del Celler Cooperatiu de Vila-rodona, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha celebrat la jornada anual...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h