La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha presentat, aquest matí, les dades de l’Anuari socioeconòmic del cooperativisme agrari català 2016 en el marc de la XXXIII Assemblea General. La consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, ha presidit l’acte de cloenda fet a L’Atlàntida de Vic i a la qual han assistit més de 200 representants del sector.
El president de la FCAC, Ramon Sarroca, ha destacat la importància que “el Govern de la Generalitat hagi adoptat les conclusions del Pla Marc del cooperativisme agrari com un acord de Govern per aquesta legislatura. Aquestes actuacions són vitals per garantir la competitivitat d’un sector que estem apostant per la concentració, la innovació i la internacionalització”.
A Catalunya, hi ha 214 cooperatives agràries federades, que sumen 33.005 socis productors. En els últims mesos el sector ha apostat per la internacionalització, incrementant tant el nombre de cooperatives amb presència en els mercats exteriors com el volum mitjà d’exportació, que ha crescut fins a un 27,3% i se situa en els 2,8 milions d’euros per cooperativa.
La facturació mitjana per cooperativa ha augmentat lleugerament en gran part fruit de processos de cooperació, mentre que la facturació per soci productor ha crescut un 2,7% i supera els 46.000 euros. Aquests dos elements associats al volum de negoci són una mostra més de la competitivitat d’aquest model empresarial.
La facturació global del conjunt de cooperatives agràries es manté estable a l’entorn dels 1.600 milions d’euros anuals, amb un lleuger descens del 2,4% amb relació a l’any anterior a causa de les conjuntures sectorials, principalment pels preus baixos de les matèries primeres a nivell mundial que condicionen el preu dels pinsos i per la caiguda del preu del porcí.
Les cooperatives agràries mantenen, igualment, la seva quota en el sector agroalimentari català i continuen representant el 35% de la Producció Final Agrària.
Per demarcacions territorials, hi ha 65 cooperatives a les comarques de Lleida, 64 cooperatives a les de Tarragona, 43 a les Terres de l’Ebre, 27 a Barcelona i 15 a Girona.
Per sectors de producció, hi ha 109 cooperatives que es dediquen a l’elaboració d’oli d’oliva, 89 cooperatives a fruita seca, 66 a vi i cava, 44 a fruita dolça, 39 a cereals i farratges, 20 a pinsos, 11 a horta, 9 a cítrics, 9 a ramaderia, 9 a llet, 2 concentren la producció d’arròs i 1 la de planta viva. Cada cooperativa agrària pot dedicar-se a més d’una activitat productiva.
Fins a 5 cooperatives van ser fundades abans de 1900 i unes 130 cooperatives, fa més de 50 anys. Aquestes dades refermen l’arrelament al territori i la tradició del sector a Catalunya.
Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han dut a terme, avui, la Jornada Gastronòmica Caprabo de Productes de...
El Museu Vinseum ha estat l’escenari d’una jornada tècnica del sector vitivinícola. Organitzada per l’INCAVI, la trobada s’ha centrat en la...
El nou president de la Junta Rectora del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és Rafael Ramon Martorell, viticultor...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) espera una bona producció de cereal, al voltant d’1,99 milions de tones. Aquesta...
Caprabo ha celebrat la VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona, al supermercat d’Altafulla, amb una assistència de...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió, en el marc del Grup de Treball de Ramaderia, amb l'equip la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) manifesta l’oposició frontal a qualsevol proposta que impliqui la destrucció de sòl...
A la sala del centenari del Celler Cooperatiu de Vila-rodona, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha celebrat la jornada anual...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h