Comunicats de premsa

Avui a migdia, a Barcelona

Reconeixement CoopCat a 15 cooperatives agràries

09/06/2017

Les cooperatives guardonades destaquen en àmbits com intercooperació, internacionalització, compromís amb el territori, emprenedoria, innovació i ocupació de qualitat

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) expressa la seva satisfacció per l’atorgament, a 15 cooperatives agràries, del Reconeixement CoopCat. Aquesta distinció que concedeix la Confederació de Cooperatives de Catalunya s’ha fet pública avui, en un acte presidit pel vicepresident del Govern, Oriol Junqueras.

El jurat dels premis destaca que les cooperatives han estat distingides per la seva contribució a la societat catalana amb especial incidència en àmbits com intercooperació, internacionalització, compromís amb el territori, emprenedoria, innovació i ocupació.

Intercooperació i Internacionalització

 • ACTEL | Lleida
 • CELLERS DOMENYS | Sant Jaume dels Domenys
 • UNIÓ CORPORACIÓ ALIMENTÀRIA | Reus
 • COSELVA | La Selva del Camp
 • CADÍ | La Seu d’Urgell

Compromís amb el territori

 • COOP. AGRÍCOLA EL PONT D’ARMENTERA
 • COOP. AGRÍCOLA I RAMADERA DE SANTPEDOR
 • COOP. AGRÍCOLA DE BANYOLES
 • COOP. SANT ISIDRE DE LES BORGES BLANQUES

Emprenedoria i Innovació

 • CELLER COOPERATIU SANT MIQUEL DE BATEA
 • CELLER COOPERATIU DE SALELLES | Manresa
 • COTECNICA | Bellpuig
 • FRUITS DE PONENT | Alcarràs
 • XARXA AGROSOCIAL | Sant Vicenç dels Horts

Ocupació de qualitat

 • COOP. DEL CAMP D’IVARS D’URGELL

 

Intercooperació i Internacionalització

ACTEL | Lleida

Cooperativa de segon grau que aglutina 155 cooperatives agrícoles majoritàriament de Lleida i Osca, i que presta una diversitat de serveis tant a les cooperatives associades com als socis d’aquestes.

Actel ha creat un grup empresarial, ActelGrup, que compta amb diferents divisions: Agrolés (distribuïdora d’olis, fruita seca i vinagres), Transalfals (una de les més importants farratgeres de l’Estat), Central d’Assegurances (principal corredoria del sector agrari) i Ada (llavors, fitosanitaris, adobs i combustibles).

CELLERS DOMENYS | Sant Jaume dels Domenys

Cooperativa amb una trajectòria ascendent que ha protagonitzat un creixement important l’última dècada. En l’actualitat, és una de les més grans i sòlides del territori, fruit de la unió de les cooperatives dels municipis de Sant Jaume dels Domenys, Banyeres del Penedès, la Bisbal del Penedès, Rocafort de Queralt, Blancafort, Rodonyà i Pira.

En total, suma més de 500 socis, gestiona unes 2.500 hectàrees i té el reconeixement de 4 denominacions d’origen vitivinícoles: Cava, Penedès, Conca de Barberà i Catalunya; a més de l’oleícola DO Siurana, a través de la cooperativa de segon grau Ceolpe.

UNIÓ CORPORACIÓ ALIMENTÀRIA | Reus

Cooperativa de segon grau que aglutina la producció de més de 20.000 socis integrats en 90 cooperatives locals associades. Les cooperatives sòcies es concentren majoritàriament a les comarques de Tarragona, tot i que també n’hi ha a la província de Lleida, a l’Aragó, al País Valencià i les Illes Balears.

Unió Corporació Alimentària exporta a més d’onze països diferents fins a la meitat de la producció d’avellana i oli d’oliva i un 30% de vi.

COSELVA | La Selva del Camp

Després d’una crisi econòmica i social als anys vuitanta, aquesta cooperativa del Baix Camp ha dut a terme un procés de refundació i millora que li ha portat a adquirir prestigi internacional com a empresa especialitzada en l’elaboració industrial d’avellana i en la producció d’oli d’oliva verge.

A dia d’avui, Coselva és un referent que mira al futur amb l’aplicació de tecnologies avançades i apostant per la qualitat dels seus productes, que es comercialitzen a una vintena de països. En concret, exporta un 80% de la producció d’ametlla, un 60% d’avellana i un 30% d’oli d’oliva.

CADÍ | La Seu d’Urgell

L’Alt Urgell i la Cerdanya eren comarques dedicades al conreu de vinya i cereals fins que la fil·loxera va devastar el seu principal recurs agrícola. Va ser llavors quan un grup de pagesos clarividents van organitzar-se per cooperar i van fundar Cadí, la primera cooperativa lletera de l’Estat espanyol.

A dia d’avui, Cadí està apostant per complementar el mercat intern amb l’exportació de formatges de qualitat i amb denominació d’origen a mercats tant exigents com el francès.

 

Compromís amb el territori

COOPERATIVA AGRÍCOLA EL PONT D’ARMENTERA

Fundada al 1885, es tracta de la primera cooperativa agrària de Catalunya.

En l’actualitat, està dedicada principalment a l’elaboració d’oli d’oliva i té oberta una agrobotiga al centre del municipi amb els objectius de fer arribar directament al consumidor l'oli d'elaboració pròpia i altres productes de qualitat i d’oferir el màxim rendiment als seus associats.

COOPERATIVA AGRÍCOLA I RAMADERA DE SANTPEDOR

Fundada al 1905, la Cooperativa Agrícola i Ramadera de Santpedor és la més antiga de la demarcació de Barcelona.

Durant molts anys, la cooperativa de Santpedor va ser anomenada “el graner del Bages” per l’activitat del seu molí fariner i també va obrir el primer celler de la comarca, inaugurat al 1923 i en l’actualitat protegit com a bé cultural d'interès local.

COOPERATIVA AGRÍCOLA DE BANYOLES

La Cooperativa Agrícola Banyoles és una entitat fundada fa més de cent anys i formada per socis de tota la demarcació de la comarca del Pla de l'Estany.

Es tracta de la cooperativa més antiga de les comarques gironines, promoguda pel Mossèn Dausà amb l’objectiu de crear una única era (on antigament es batia el gra) per a tots els pobles i pagesos de la comarca. La zona comuna va funcionar amb èxit i va esdevenir un espai modèlic. Actualment dóna servei a gairebé totes les comarques de Girona i té oberta una agrobotiga amb productes d’alimentació de qualitat diferenciada.

COOPERATIVA SANT ISIDRE DE LES BORGES BLANQUES

La Cooperativa Sant Isidre de les Borges Blanques, la més antiga de les Terres de Ponent, va ser fundada al 1912.

L’èxit d’aquesta cooperativa l’avalen els prop de 1.000 socis, una producció de 650 tones anuals d’oli d’oliva verge extra, 5 milions de quilos anuals de fruita i una secció de crèdit amb més d’un miler d’usuaris. Aquestes xifres posen de manifest l’esforç que l’entitat ha dedicat al cooperativisme, estendard i motor de creixement. Des dels seus orígens ha estat peça clau en el desenvolupament de la comarca i, a hores d’ara, és referent per als sectors de l’oli i la fruita.

 

Emprenedoria i Innovació

CELLER COOPERATIU SANT MIQUEL DE BATEA

Amb un cert esperit d’inconformisme i fruit d’una clara aposta pel vi i la terra com a expressió de cultura i identitat, un grup de viticultors van decidir fer un pas endavant unint voluntats i recursos en la creació de Celler Batea a finals dels anys cinquanta.

Des de la incorporació de l’enòleg Luis Marín, a la dècada dels vuitanta, s’ha anat portant a terme una contínua innovació de les polítiques de viticultura i enologia que ha permès imprimir una sòlida línia de desenvolupament a uns vins que actualment són mereixedors de múltiples guardons nacionals i internacionals.

CELLER COOPERATIU DE SALELLES | Manresa

La Cooperativa de Salelles és una de les poques empreses del país que elabora pinso ecològic amb una línia exclusiva. Va començar al 2004 per abastir petits ramaders del Pallars i des d’aleshores, la demanda ha anat creixent fins a una mitjana de 900 tones mensuals.

Fruit d’aquesta demanda, la cooperativa ja produeix fins a quatre vegades més de pinso ecològic que convencional i té previst dur a terme una inversió per doblar la capacitat de les seves instal·lacions. En paral·lel, treballa per donar a conèixer el cultiu ecològic de cereal a Catalunya i així poder utilitzar matèries primeres de proximitat.

COTECNICA | Bellpuig

Especialitzada en alimentació per a animals, Cotecnica compta amb un equip d’experts veterinaris, especialistes en nutrició, enginyers agrònoms, químics i farmacèutics que fan possible l’evolució en el camp de la nutrició animal mitjançant la investigació i el desenvolupament de nous productes i processos.

La cooperativa, que té una línia de nutrició de gamma alta per a gossos i gats, ha centrat l’activitat innovadora més recent en la incorporació de carn fresca en l’alimentació dels animals de companyia per tal de garantir una bona assimilació de les proteïnes. 

FRUITS DE PONENT | Alcarràs

Per a una major eficiència empresarial i un menor impacte ambiental, la cooperativa Fruits de Ponent ha dut a terme iniciatives que inclouen des de la realització d’una auditoria energètica fins a estudis de camp per incorporar noves varietats i mètodes de maneig (ECO-BATs) que impliquin una reducció en el consum d’aigua, en la petjada de carboni i en l’aplicació de productes fitosanitaris.

A més, i donat que s’ha incrementat en un 150% la producció de fruita dels socis en tres anys, la cooperativa ha invertit en maquinària especialitzada i energèticament més eficient que permeti la manipulació en un període de temps curt i intens.

XARXA AGROSOCIAL | Sant Vicenç dels Horts

2147 MANS agrupa dotze empreses socials catalanes del sector agroecològic que donen ocupació a persones amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental o risc d’exclusió social.

Tots els socis de la cooperativa treballen per obtenir productes ecològics a preus assequibles i d’origen local, i uneixen els seus esforços per mantenir economies d’escala que donin viabilitat al projecte mitjançant la comercialització de productes frescos envasats en la gran distribució.

 

Ocupació de qualitat

COOPERATIVA DEL CAMP D’IVARS D’URGELL

Oberta i compromesa amb les persones i el territori, la Cooperativa del Camp d’Ivars d’Urgell ofereix productes i serveis al temps que dóna resposta a les necessitats dels socis de forma organitzada i dinàmica i contribueix al progrés econòmic i social.

Igualment, la Cooperativa d’Ivars destaca per fomentar la formació de l’equip humà com a element bàsic per assolir un alt nivell de gestió empresarial que repercuteixi en benefici del soci productor.

Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu
Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu 26/07/2019 Després de gairebé 35 anys de la seva constitució com a cooperativa de segon grau, CEVIPE, Centre Vinícola del Penedès fa un pas més constituint-se en Grup Cooperatiu. Aquesta evolució sorgeix...
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació 25/07/2019 La cooperació entre els dos cellers pretén arribar a diferents àmbits de gestió de les respectives organitzacions Celler Masroig i Cellers Domenys, ambdues empreses del sector vitivinícola...
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha a la fruita seca per evitar l’abandonament
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha a la fruita seca per evitar l’abandonament 22/07/2019 El 70% de la fruita seca es conrea en secà i a zones marginals, on el risc d’abandonament és alt i comportaria la desertització La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...
La FCAC, crítica amb la proposta de Llei d’oliveres monumentals
La FCAC, crítica amb la proposta de Llei d’oliveres monumentals 18/07/2019 La superfície forestal de Catalunya ha augmentat del 35% al 70% en mig segle, i l’olivera tradicional de secà és un dels conreus en perill de desaparició La Federació de Cooperatives...
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar un miler d’hectàrees d’olivera i ametller
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar un miler d’hectàrees d’olivera i ametller 09/07/2019 El sector reclama mesures de suport per fer front als costos de replantació i a danys pluriennals en conreus ubicats a zones amb alt risc d’abandonament de l’activitat La Federació de...
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats 03/07/2019 Domenio Wines és fruit de l’aposta per la diversificació que fa la cooperativa Cellers Domenys La cooperativa Cellers Domenys presenta el seu projecte d’embotellats sota la marca Domenio...
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives 28/06/2019 Davant de l’incendi que està afectant a les comarques de la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) volem, en primer lloc, mostrar...
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys 26/06/2019 Lluís Urgell, el president sortint, agraeix al consell rector i a tota la cooperativa la confiança mostrada durant aquests 8 anys de gestió Magí Baltà Ventura és el nou president de Cellers...
Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya
Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya 17/06/2019 Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s’han unit, per segon any consecutiu, per celebrar la II Jornada Gastronòmica de Proximitat amb Productes de Cooperatives...
La gamma de mels ecològiques Muria BIO sorprèn en la primera edició d'Organic Food Iberia
La gamma de mels ecològiques Muria BIO sorprèn en la primera edició d'Organic Food Iberia 14/06/2019 Un equip de Muria BIO , liderat pel seu president, Rafel Muria, ha participat a la primera edició de la fira Organic Food Iberia, celebrada la passada setmana a IFEMA (Madrid). Organic Food...
La Cooperativa Agrícola de Barberà commemora el 125è aniversari
La Cooperativa Agrícola de Barberà commemora el 125è aniversari 14/06/2019 La Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca durà a terme, diumenge 16 de juny, diversos actes commemoratius del 125è aniversari de la seva fundació coincidint amb la Festa del Trepat...
Caprabo i la FCAC presenten la II Jornada de Cuina de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya
Caprabo i la FCAC presenten la II Jornada de Cuina de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya 12/06/2019 El Xef Nacho Arregui, assessor gastronòmic i xef executiu de Grupo Bassko, serà l’encarregat d’oferir un taller d’alta gastronomia amb receptes elaborades a partir de productes de...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x