El documental “D’on ve el que mengem”, emès en el programa 30Minuts de diumenge 13 de gener, va posar damunt la taula un tema que considerem molt rellevant per al conjunt de la ciutadania. Tots som consumidors i l’origen dels aliments que es consumeixen al nostre país és de vital importància, també, per a tots aquells productors i cooperatives que conformem el sector agroalimentari català.
És cert que el reportatge va reflectir determinades realitats que ens preocupen, però considerem una oportunitat perduda que un programa del prestigi i l’audiència del 30Minuts no explicités l’esforç de modernització i d’adaptació al mercat per oferir productes d’alta qualitat produïts a casa nostra que estem duent a terme les cooperatives agràries catalanes. Una part del sector que no ens deslocalitzem.
A la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya -com a representants d’unes 200 empreses, 31.500 productors i prop del 40% de la producció final agrària- ens hauria agradat participar en aquest documental per posar de manifest els canvis que el nostre sector ha sofert en pocs anys i explicar que hem esdevingut una peça clau per al país, fixant l’activitat econòmica i la població al territori.
No només això. Una part important de cooperatives agràries disposem de reconeixements europeus, com les Denominacions d’Origen (DOP) o les Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP), que certifiquen de manera rigorosa el lloc de producció i la qualitat dels productes que comercialitzem. D’aquest fet, al programa no se’n va fer cap referència.
És evident que el sector agroalimentari de casa nostra té molts reptes. Ens dol però, la imatge final del programa que apunta a un futur de derrotisme. La manca de relleu generacional és un dels problemes que hem d’afrontar, però, afortunadament, ni tots els sectors ni tots els territoris ni tots els productors es troben en una situació tan dramàtica com la que es presenta al programa.
En cap moment volem qüestionar que el documental està mostrant una part de la realitat però sí que lamentem que no s’aprofités el programa per buscar la complicitat del consumidor amb el producte de les cooperatives catalanes i amb els productes emparats per les DOP i les IGP.
El mercat mana, però els consumidors tenim el poder de canviar-lo.
Ramon Sarroca
President | Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
El sector apícola de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), junt amb Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, mostren el...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) lamenta profundament les víctimes mortals i els ferits en les tasques d’extinció dels...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió amb el conseller d'Empresa i Treball, Miquel Sàmper, el...
Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han dut a terme, avui, la Jornada Gastronòmica Caprabo de Productes de...
El Museu Vinseum ha estat l’escenari d’una jornada tècnica del sector vitivinícola. Organitzada per l’INCAVI, la trobada s’ha centrat en la...
El nou president de la Junta Rectora del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és Rafael Ramon Martorell, viticultor...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) espera una bona producció de cereal, al voltant d’1,99 milions de tones. Aquesta...
Caprabo ha celebrat la VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona, al supermercat d’Altafulla, amb una assistència de...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h