El documental “D’on ve el que mengem”, emès en el programa 30Minuts de diumenge 13 de gener, va posar damunt la taula un tema que considerem molt rellevant per al conjunt de la ciutadania. Tots som consumidors i l’origen dels aliments que es consumeixen al nostre país és de vital importància, també, per a tots aquells productors i cooperatives que conformem el sector agroalimentari català.
És cert que el reportatge va reflectir determinades realitats que ens preocupen, però considerem una oportunitat perduda que un programa del prestigi i l’audiència del 30Minuts no explicités l’esforç de modernització i d’adaptació al mercat per oferir productes d’alta qualitat produïts a casa nostra que estem duent a terme les cooperatives agràries catalanes. Una part del sector que no ens deslocalitzem.
A la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya -com a representants d’unes 200 empreses, 31.500 productors i prop del 40% de la producció final agrària- ens hauria agradat participar en aquest documental per posar de manifest els canvis que el nostre sector ha sofert en pocs anys i explicar que hem esdevingut una peça clau per al país, fixant l’activitat econòmica i la població al territori.
No només això. Una part important de cooperatives agràries disposem de reconeixements europeus, com les Denominacions d’Origen (DOP) o les Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP), que certifiquen de manera rigorosa el lloc de producció i la qualitat dels productes que comercialitzem. D’aquest fet, al programa no se’n va fer cap referència.
És evident que el sector agroalimentari de casa nostra té molts reptes. Ens dol però, la imatge final del programa que apunta a un futur de derrotisme. La manca de relleu generacional és un dels problemes que hem d’afrontar, però, afortunadament, ni tots els sectors ni tots els territoris ni tots els productors es troben en una situació tan dramàtica com la que es presenta al programa.
En cap moment volem qüestionar que el documental està mostrant una part de la realitat però sí que lamentem que no s’aprofités el programa per buscar la complicitat del consumidor amb el producte de les cooperatives catalanes i amb els productes emparats per les DOP i les IGP.
El mercat mana, però els consumidors tenim el poder de canviar-lo.
Ramon Sarroca
President | Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) informa que demà s’inicia la campanya d’arròs amb la inundació dels camps del...
Hispack és el punt de trobada més rellevant de l'ecosistema de l'embalatge al sud d'Europa. Durant quatre dies, del 7 al 10 de maig al...
La XX Jornada de Boví de Carn organitzada per Cooperativa d'Ivars va reunir ahir a prop de dos centenars de productors i tècnics del sector. El...
Castell d’Or ha signat un conveni de col·laboració amb l’Associació de Familiars i Amics de nens Oncològics de Catalunya (AFANOC). Es tracta...
La família de ‘Buenas Hasta el Hueso’ torna. Una campanya que aquest 2024 suma nous integrants, de la mà de dos marcats protagonistes: el sabor...
Recentment la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha celebrat la reunió de les cooperatives de la Branca de Fruita Seca a...
Josep Pere Colat, cap de branca de fruita seca de la Federació Cooperatives Agràries de Catalunya, ha estat reelegit president del Consell...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora positivament la publicació de l’ordre d’ajuts del Departament d’Acció...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h