Comunicats de premsa

Una oportunitat perduda...

21/01/2019

El documental “D’on ve el que mengem”, emès en el programa 30Minuts de diumenge 13 de gener, va posar damunt la taula un tema que considerem molt rellevant per al conjunt de la ciutadania. Tots som consumidors i l’origen dels aliments que es consumeixen al nostre país és de vital importància, també, per a tots aquells productors i cooperatives que conformem el sector agroalimentari català.

És cert que el reportatge va reflectir determinades realitats que ens preocupen, però considerem una oportunitat perduda que un programa del prestigi i l’audiència del 30Minuts no explicités l’esforç de modernització i d’adaptació al mercat per oferir productes d’alta qualitat produïts a casa nostra que estem duent a terme les cooperatives agràries catalanes.  Una part del sector que no ens deslocalitzem.

A la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya -com a representants d’unes 200 empreses, 31.500 productors i prop del 40% de la producció final agrària- ens hauria agradat participar en aquest documental per posar de manifest els canvis que el nostre sector ha sofert en pocs anys i explicar que hem esdevingut una peça clau per al país, fixant l’activitat econòmica i la població al territori.

No només això. Una part important de cooperatives agràries disposem de reconeixements europeus, com les Denominacions d’Origen (DOP) o les Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP), que certifiquen de manera rigorosa el lloc de producció i la qualitat dels productes que comercialitzem. D’aquest fet, al programa no se’n va fer cap referència.

És evident que el sector agroalimentari de casa nostra té molts reptes. Ens dol però, la imatge final del programa que apunta a un futur de derrotisme. La manca de relleu generacional és un dels problemes que hem d’afrontar, però, afortunadament, ni tots els sectors ni tots els territoris ni tots els productors es troben en una situació tan dramàtica com la que es presenta al programa.

En cap moment volem qüestionar que el documental està mostrant una part de la realitat però sí que lamentem que no s’aprofités el programa per buscar la complicitat del consumidor amb el producte de les cooperatives catalanes i amb els productes emparats per les DOP i les IGP.

El mercat mana, però els consumidors tenim el poder de canviar-lo.

Ramon Sarroca
President | Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya

 

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

Diferents varietats de Mel Muria, presents a EcoSalud Barcelona i Firabril 2019
Diferents varietats de Mel Muria, presents a EcoSalud Barcelona i Firabril 2019 16/04/2019 Les mels de la gamma ecològica de Muria Bio han destacat a la 28a edició d’EcoSalud, el Saló de la Salut i els Productes Naturals, un punt de trobada per a tots els professionals dels productes...
Gaudeix de l'enoturisme per Setmana Santa al Celler Masroig
Gaudeix de l'enoturisme per Setmana Santa al Celler Masroig 10/04/2019 Com cada any, per Setmana Santa Celler Masroig ofereix experiències enoturístiques per tot aquell qui vulgui endinsar-se a la comarca del Priorat i gaudir d’activitats especials que us donaran a...
FCAC aposta per professionalitzar les cooperatives agràries amb secció de crèdit
FCAC aposta per professionalitzar les cooperatives agràries amb secció de crèdit 09/04/2019 Docents universitaris, assessors financers i advocats impartiran el programa formatiu, que es reeditarà per donar cobertura al col·lectiu La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya...
"L'Om", els nous vins de garnatxa del Celler Masroig 04/04/2019 Celler Masroig estrena una nova gamma de vins anomenada ‘L’Om’, una col·lecció de dos vins negres DO Montsant, que tenen com a varietat de raïm principal la garnatxa. L’empresa ha...
Conveni per promoure la recerca i innovació a les cooperatives agroalimentàries
Conveni per promoure la recerca i innovació a les cooperatives agroalimentàries 29/03/2019 El president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Ramon Sarroca, i la consellera d’Agricultura i presidenta de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA),...
La Cooperativa d'Ivars ja disposa de carn de vedella amb certificació GLOBALG.A.P.
La Cooperativa d'Ivars ja disposa de carn de vedella amb certificació GLOBALG.A.P. 22/03/2019 Durant la primera quinzena del mes de març s’han certificat amb el segell GLOBALG.A.P. les primeres granges de bestiar boví de socis de Cooperativa d’Ivars. Cal recordar que aquesta...
El relleu generacional, a debat en la trobada de joves agricultors i ramaders de cooperatives de tota Europa
El relleu generacional, a debat en la trobada de joves agricultors i ramaders de cooperatives de tota Europa 21/03/2019 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) és una de les entitats impulsores de la primera edició del “Fòrum Empresarial de Joves Cooperativistes”, que aplega uns 300...
Es destinaran 29 M€ al Pla de Millora de Competitivitat de les Cooperatives i a l'agroindústria
Es destinaran 29 M€ al Pla de Millora de Competitivitat de les Cooperatives i a l'agroindústria 20/03/2019 Donada la rellevància del Pla de Competitivitat per al sector, la FCAC insta a què les convocatòries es facin efectives al més aviat possible La Federació de Cooperatives Agràries de...
La DOP Oli Terra Alta organitza un showroom d’alta gastronomia
La DOP Oli Terra Alta organitza un showroom d’alta gastronomia 15/03/2019 La Denominació d’Origen Protegida (DOP) Oli Terra Alta organitza, dilluns 18 de març a Barcelona, la III Jornada Professional i Showroom. La sessió, que inclou una mostra - degustació de plats...
La FCAC promou l’apoderament de les dones a les cooperatives
La FCAC promou l’apoderament de les dones a les cooperatives 12/03/2019 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha organitzat una jornada per promoure el lideratge, la motivació, l’emprenedoria i l’apoderament de les dones. La sessió, que porta...
Cellers Unió elabora un Vi Ranci amb una solera original de 1928
Cellers Unió elabora un Vi Ranci amb una solera original de 1928 11/03/2019 Cellers Unió recupera un dels vins de postres més tradicionals de casa nostra i presenta el seu nou vi ranci. Es tracta d’una petita producció elaborada al Celler de Vilalba dels Arcs, on la...
Les dones de les cooperatives agràries catalanes, també aixequem la veu
Les dones de les cooperatives agràries catalanes, també aixequem la veu 07/03/2019 RAMONA MOTA Responsable del grup de treball per a la Igualtat de Gènere de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya En el món rural cooperatiu, la dona viu una doble invisibilitat:...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x