Carregant web FCAC

PATH2DEA

Digitalització per facilitar la transició cap a l'agroecologia

La idea de PATH2DEA és fer de pont de connexió entre les infraestructures, iniciatives i plataformes d’agroecologia i la tecnologia digital a nivell europeu.

Es proposa fomentar la connectivitat entre aquest aïllat i gran actiu de l'agroecologia digital, representat per:

  • Les eines i tecnologies digitals disponibles per usar en agricultura.
  • El coneixement tradicional dels agricultors.
  • L’expertesa més rellevant en ciència i tecnologia.

El projecte té una durada de tres anys i s’inicia el gener de 2023.

Objectius

L’objectiu general del projecte es aconseguir que la digitalització actuï com agent facilitador de l’agroecologia, i així catalitzar la transició dels sistemes agrícoles cap a la sostenibilitat, en la línia de les polítiques de la UE d’acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Acord Climàtic de París.

Els objectius específics del projecte són:

  • Crear una xarxa d’intercanvi de coneixement entre els actors dels sistemes digitals de cultius agroecològics i facilitar-ne l'accés a la informació disponible dins de a l'ecosistema d'R+D+i en l’àmbit europeu i més enllà.
  • Proporcionar una millor coherència de les solucions digitals creades per la indústria amb les necessitats reals dels usuaris.
  • Proporcionar evidències provades del rendiment de les eines en el context de l’agroecologia digital, basant-se en proves de la vida real sota diferents condicions geogràfiques i climàtiques, per diferents cultius i sistemes agrícoles.    
  • Co-disseny d'un ecosistema europeu d'innovació en agroecologia que es potencií incorporant un concepte fort de transformació digital de l'agroecologia.  
  • Facilitar als pagesos i altres usuaris l'accés a eines i tecnologies digitals per al seu ús en l'agricultura agroecològica, i proporcionar suport a la decisió per triar les solucions més adequades.
  • Contribuir en un procés de programació d’R+I altament integrat i adaptatiu per fomentar la transició agroecològica dins del sistema d’innovació agroecològica de la UE, i més enllà.

Socis del projecte

El coordinador del projecte és l’Institut Austríac de Tecnologia (AIT), i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) n’és sòcia juntament amb LEITAT Acondicionament Tarrasense Associació (LEITAT), Europa Agroecologia (AEEU), l’Associació Agrària Grec-Dimitra (ELGO), l’Institut de Recerca en Agricultura Ecològica a Europa (FiBL Europe), l’Agència Provincial Externa Independent en Forma de Dret Privat NPO (INAGRO), l'Institut Superior d’Agricultura Roïne Alpes (ISARA), l’e-Science Infraestructura Europea per a la Biodiversitat i Recerca en Ecosistemes (LWE), l’Escola Superior d’Estudis Universitaris i Superiors (SSSA), el Pol Sud Països Baixos BV (SP), el Pol Sud Grup Limitat Regne Unit, CO2LOGIC, la Universitat de Hohenheim (UHOH), la Vall de Vegepolys (VGV), l’Institut Flamenc per a la Recerca Tecnològica N.V. (VITO), l’Institut de Recerca Econòmica Ecològica Kozhasznu Non Profit KFT (ÖMKI), la Universitat de Wageningen (WUR), AEDIT srl, la Universitat d’Almería (UAL) i l’Associació d’Organitzadors de Productors de Fruita i Horta d’Almeria (COEXPHAL).

Resultats esperats

  • Posar a disposició dels agricultors de la UE un coneixement bàsic de l’agroecologia digital, que inclou un repositori obert d’eines i tecnologies disponibles.
  • Proporcionar un full de ruta en R+I+i per la transició a l’agroecologia digital.
  • Assessorar en la utilització de les eines i tecnologies digitals aplicades a l’agroecologia, donant informació per establir les bases de nous models de negoci.
  • Analitzar l’adopció de la digitalització per afrontar les barreres de la implementació de els tecnologies digitals.
  • Definir els indicadors de rendiment com a criteris aplicables a les eines digitals, específicament per l’agricultura agroecològica.
  • Recomanacions basades en la creació conjunta, que inclouran incentius per la transició a l’agroecologia digital.

Entitats finançadores

Aquest projecte ha rebut finançament en el marc del nou programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea.

https://cordis.europa.eu/project/id/101060789
Número de projecte: 101060789
Activitat: HORIZON-CL6-2021-FARM2FORK-01-03
Autoritat: Horizon Europe (HORIZON)

Visita a una granja de vermicultura i hortalissa Tulln, Àustria
Visita a una granja de vermicultura i hortalissa Tulln, Àustria © FCAC
Inici del projecte a Tulln, Àustria
Inici del projecte a Tulln, Àustria © PATH2DEA project Consortium

Altres projectes

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya