Carregant web FCAC

El Ministeri deixa la fruita a la seva sort

12/06/2018

El Ministeri d'Agricultura ha presentat a les organitzacions agràries el Pla de Mesures per a la millora de la fruita dolça.

Aquest sector, i més concretament la fruita d'os, travessa una crisi greu des de l'inici del veto rus, l’any 2014. Aleshores es va iniciar un fort desequilibri estructural entre oferta i demanda, impedint comercialitzar les produccions a uns preus que permetin cobrir costos als agricultors.

Des d'aleshores, les mesures conjunturals establertes per Brussel·les han anat suavitzant l'impacte negatiu, però arriben a la seva fi. Per fer front a la preocupant situació, l’Estat espanyol ha presentat un pla que estableix responsabilitats tant al Ministeri com a les comunitats autònomes i al mateix sector.

El document s'estructura en blocs que pretenen injectar liquiditat, reequilibrar oferta i demanda, reestructurar un sector en crisi i, finalment, incrementar la informació.

Una quinzena de mesures concreten aquests objectius. Inclouen des de l’aprovació d’una línia d'ajuts per cobrir els costos dels avals de SAECA, préstecs nous o refinançament de préstecs contrets fins a un valor de 80 milions d'euros a sol·licitar una reducció de l'índex de rendiment net per a l'exercici fiscal corresponent a 2017.

També es preveu millorar la contribució dels programes operatius i els programes de desenvolupament rural a la recuperació de l'equilibri dels mercats, millorar el control de les noves plantacions de fruita dolça, fomentar la producció ecològica i la qualitat, i promoure el consum.

Altres aspectes a treballar són l'obertura a nous mercats, el foment de les organitzacions de productors i una millor planificació de les campanyes.

Pla de la Generalitat per al sector

En paral·lel, la Generalitat i el sector han acordat un Pla d’Acció de la Fruita Dolça a Catalunya, que preveu una inversió de 19,3 milions d’euros d’ara fins a 2020.

S’estructura al voltant de quatre grans eixos d’actuació: reorientació de la producció, reforç al sector, foment del consum, i professionalització i coneixement.

De l’estudi previ al desenvolupament d’aquest pla que pretén fer front a la crisi del sector fructícola català es desprèn que Lleida, amb 40.489 hectàrees, concentrava el 82% de la superfície de fruita fresca catalana al 2016, i que el préssec, la pera, la poma i la nectarina concentraven el 89% de la superfície.

També es constata que la fruita més consumida a les llars catalanes és la poma, seguida del préssec, la nectarina, i la pera.

OPINIÓ
Albert Capdevila
FRUITA I HORTA FCAC

“Les cooperatives creiem que es tracta d’un pla de mesures amb bones intencions, però sense un pressupost suficient que ens mostri una implicació real de l'Administració.

Precisament, hi trobem a faltar una de les mesures més demandades pel sector: el pla d'arrencada i abandó, que ajudaria molts productors a sortir del mercat i reorientar la seva explotació. D'aquesta manera eliminaríem una part de la producció i això ens permetria rebaixar la pressió sobre els preus que estem vivint aquests últims anys.

Tenim la sensació que el Ministeri ha adoptat un pla d’abandonament del sector a la seva sort”.

 

Altres notícies

La FCAC lidera la innovació per valorar els subproductes agraris mitjançant biorefineries

15/04/2021

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha presentat, avui, les conclusions del projecte europeu AGRIMAX sobre economia circular en el...

L'Avellanera instal·la panells solars a la seva planta productora de la Selva del Camp

15/04/2021

La cooperativa L’Avellanera i Secció de Crèdit, SCCL ha instal·lat més de 200 panells solars a la seva planta de la Selva del Camp. La...

La FCAC valora positivament l’impuls al regadiu Xerta-Sénia

08/04/2021

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) va participar ahir a la visita de determinades instal·lacions i infraestructures del...

La FCAC introdueix millores en l’ordre de Contracte Global d’Explotació per a 2021

06/04/2021

La convocatòria de Contracte Global d’Explotació consolida i incrementa, de 3 a 5 punts, la priorització dels ajuts a la millora de la...

La FCAC calcula que es pot perdre el 50% de la collita de fruita de pinyol

23/03/2021

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) mostra la seva preocupació perquè, segons dades del sector, les gelades del passat cap...

Quatre cooperatives catalanes finalistes dels V Premis Europeus a la Innovació Cooperativa

23/03/2021

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) expressa la seva satisfacció per la presència de 4 cooperatives catalanes a la final de...

La FCAC i les DOP crítiques amb la proposta d'ajuts del DARP per pal·liar els danys del Filomena

19/03/2021

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora positivament que, tal com es va reclamar, s’estableixin ajuts per la...

Les cooperatives invertiran 16 M€ en fusions, innovació i comerç exterior

17/03/2021

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora molt positivament la recent publicació de la nova convocatòria del Pla de...

Som socis de:
Amb el suport de