Carregant web FCAC

Millorar la competitivitat

16/01/2019
Millorar la competitivitat
Millorar la competitivitat © Fruits de Ponent

Les cooperatives agràries implicades en projectes d’intercooperació tenen al seu abast el Pla de Millora de la Competitivitat, una eina que s’ha dissenyat específicament per incentivar el creixement econòmic i social del sector.

La fusió de les cooperatives Camp d’Alcarràs amb Alcanó i de Celler Masroig amb la Serra d’Almos són alguns exemples de cooperació que s’estan impulsant al territori.

El programa d’ajuts que ofereix el Departament d’Agricultura sorgeix del Pla marc del cooperativisme agrari català 2016-2020, i les principals línies de treball passen per fomentar la concentració o altres formes de cooperació entre cooperatives agroalimentàries.

Al mateix temps, el Pla de Millora de la Competitivitat pretén potenciar les zones rurals i facilitar-ne el desenvolupament, en augmentar la competitivitat amb mesures de modernització, de gestió empresarial i de comercialització.

La convocatòria 2018 ha estat dotada amb un import de 6,185 milions d’euros, que es distribueixen en tres anualitats. En l’actualitat, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya està treballant amb la Conselleria la definició de criteris i pressupost específic per a la convocatòria de 2019.

En concret, el suport als projectes intercooperatius s’articula a l’entorn de cinc línies d’ajut que faciliten la consolidació dels processos, l’accés a consultories externes, la participació en fires comercials, la realització d’inversions i la contractació de personal qualificat.

Pla de Millora de la Competitivitat

Línia 1. Despeses per consolidar els processos d’integració cooperativa
100% de les despeses subvencionables durant període de 5 anys.

Línia 2. Serveis de Consultoria Externa
50%, amb un límit de subvenció de 20.000 € per servei.

Línia 3 .Participació en Fires Comercials
50% de la despesa subvencionable.

Línia 4. Inversions
40% de la inversió subvencionable.
En el cas d’inversions vinculades a fusions, s’incrementa l’ajut a un màxim del 60% de la inversió subvencionable.

Línia 5. Contractació de Personal Qualificat de forma indefinida
50%, amb un límit de 45.000 euros/any per lloc de treball.

EN PARLEN…

 

SEBASTIÀ ESCARP | president Camp d'Alcarràs

“La fusió de la cooperativa d’Alcanó amb Camp d’Alcarràs, ara fa gairebé tres anys, ha estat un pas ferm del grup Fruits de Ponent que ha permès sumar esforços amb altres cooperatives de la zona i, alhora, apostar pel negoci de l’oli. En poc temps, hem aconseguit entrar a la DOP Les Garrigues.
Els ajuts rebuts ens han servit per planificar el negoci a mig termini, millorar els processos interns que havien quedat obsolets i incrementar la competitivitat del molí d’Alcanó, que volem convertir en un referent en el negoci de l’oli i l’ametlla.”

 

JORDI CASTELLVÍ | president Celler Masroig

“Durant el procés de fusió, tots els socis de les dues entitats implicades -Celler Masroig i la Serra d’Almos- van mantenir una actitud positiva.
Aquestes iniciatives són molt rellevants, sobretot a les comarques petites. La fusió ens fa ser més competitius i, ara, els nostres objectius són consolidar la cooperativa i els seus productes en el mercat perquè el pagès visqui del seu treball i puguem afavorir el relleu generacional.”

 

IVAN SALES | expresident de la cooperativa de La Serra d'Almos

“En acordar la fusió amb Celler Masroig vam apostar per construir la cooperativa més gran de la DO Montsant, sense mirar si ets d’aquí o d’allí. Som un grup de socis de diferents llocs que compartim un mateix objectiu: reduir la despesa i ser més competitius al mercat.”

Altres notícies
06.06.2023

40 anys de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya

06/2023

El 9 de març de 1983, amb l’aprovació de la Llei de cooperatives de Catalunya, la Federació es va convertir en una entitat a l’empara de la...

06.06.2023

Parlem de cooperativisme amb Roger Torrent

06/2023

El consell rector de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya també s’ha reunit amb el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent,...

06.06.2023

Parlem de sequera amb Teresa Jordà

06/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha reclamat al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural suport per al camp...

05.06.2023

La fauna o la vida

06/2023

La presència de fauna salvatge a l’agricultura és un problema comú que afecta moltes zones de Catalunya, així com de la resta de l’Estat i...

05.06.2023

Sense aigua, no hi ha aliments

06/2023

Des de fa dos anys, Catalunya es troba immersa en una situació de sequera molt greu. Tot i això, no ha estat fins a l’octubre de 2021 quan s’ha...

05.06.2023

“L’alimentació representa un terç del consum”

06/2023

Francesc Reguant té una dilatada trajectòria vinculada al mon de l’agroalimentació. Com a Director d’Administració i Sistemes d’Informació...

05.06.2023

Bioeconomia i digitalització a les cooperatives

06/2023

La innovació ha de ser un procés continu dins les organitzacions, ja que és una eina per trobar noves vies i fer aflorar oportunitats davant...

05.06.2023

Camins Km0 a l'Alt Camp

06/2023

Des de l’Alt Camp es proposen visites i experiències turístiques amb productes de proximitat i en un entorn de paisatge mediterrani, agrícola i...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya