Carregant web FCAC

"Estic aconseguint canviar la mentalitat"

GENT&TERRITORI | Begoña Amorós Cítrics Terres de l'Ebre

21/01/2019
"Estic aconseguint canviar la mentalitat"
"Estic aconseguint canviar la mentalitat"

“Sóc la tercera generació de llauradors. Venim del País Valencià, però tenim les finques a les terres de l'Ebre des de fa trenta anys”. Begoña Amorós (Castelló, 1975), que actualment dirigeix la SAT Cítrics de les Terres de l’Ebre, és una dona emprenedora, rigorosa, lluitadora i amant dels reptes.

“Vaig estudiar Enginyeria Química perquè, en aquells moments, la citricultura travessava una crisi molt greu. Em va aportar experiències positives, com una beca Leonardo da Vinci que em va permetre completar la meva formació a Itàlia i treballar en una multinacional. Però també em va fer adonar que, implicar-me en el negoci familiar i lluitar per això, m'emplenaria més que entrar en el món industrial”.

Va ser aleshores quan va decidir completar els estudis amb una Enginyeria Tècnica Agrícola, mentre treballava als matins, ajudant al pare. En acabar, va començar com a tècnic de camp de totes les finques familiars i també d’algunes plantacions de cítrics d’Andalusia i altres punts de l’Estat.

Treballo per defensar els interessos dels socis, per augmentar la competitivitat, per diversificar mercats, per ser més respectuosos amb el medi ambient i amb les persones... i també per donar a conèixer la qualitat d’un producte molt nostre a les terres de l’Ebre: la mandarina clementina”

“Com a productors de mandarines, va arribar un punt que no teníem força per defensar un preu just i així va sorgir, al 2007, la constitució de la SAT. Els socis vam haver de treballar molt dur, sufragant nosaltres mateixos les despeses de la compra de la nau i de la maquinària; vam haver de fer moltes inversions que van repercutir en les liquidacions. Des de 2009 tenim, també, el reconeixement com a organització de productors”.

Campanya rere campanya, la societat va anar creixent i va aconseguir la fidelització de clients importants al Canadà i els Estats Units. Aquesta evolució va comportar, també, la professionalització de la direcció a mans d'algú amb els mateixos interessos que la resta de socis productors. Va ser aleshores que la Begoña va assumir la gerència de la SAT: “La direcció és un procés que no resulta fàcil; cada campanya m'aporta més experiència i els reptes que assumim són cada vegada més ambiciosos”.

En aquest sentit, Begoña Amorós subratlla que li agrada “tenir tot el procés controlat, estructurat... i, de mica en mica, vaig aconseguint canviar la mentalitat: no podem esperar a veure els resultats al final, sinó que cal establir controls durant tot el procés per garantir una rendibilitat i que els productors puguin viure del món citrícola, cosa que cada vegada resulta més difícil ja que treballem amb poc marge i amb l'inconvenient que el nostre producte és molt perible”.

A més, el mercat és exigent i estan obligats a obtenir nombroses certificacions que garanteixin la seva qualitat. “Som una empresa que concentra tota l'activitat en sis mesos, però aquí hi treballem cinc enginyers i professionals de diferents sectors; són uns costos importants que cal mantenir tot l'any. En plena campanya, sumem fins a 500 persones, entre el personal de camp i el d'oficines. Treballem amb molta pressió, però m'agrada formar part d’un equip on tots som polivalents i on sabem que ens necessitem els uns als altres”.

"M’ha costat moltíssim, arribar on sóc... He hagut de demostrar, junta rere junta, que els resultats de la campanya eren beneficiosos per als socis”

No obstant això, ser dona en un món d’homes, no és fàcil. “És un repte personal. M'ha costat moltíssim, arribar on sóc... He hagut de demostrar, junta rere junta, que els resultats de la campanya eren beneficiosos per als socis i, malgrat tot, crec que encara em sentiria qüestionada davant d’una mala campanya”.

“Per experiència pròpia, sé què és tenir una motxilla de tres fills que porto endavant jo sola, amb suport de la família”. Per això, un dels aspectes que Begoña ha impulsat al capdavant de Cítrics de les Terres de l'Ebre és la conciliació laboral i familiar: “Aquí treballem moltes dones, i jo no compto les hores que es fan, sinó que la feina surti. Intento que hi hagi bon ambient i, per gestionar millor les puntes d'estrès en plena campanya, hem incorporat classes de ioga, que impartim de manera gratuïta i dins de l'horari laboral. Ens ajuden a trencar, i després rendim més laboralment”.

Al mateix temps, està impulsant la implementació de la IGP Clementines de les Terres de l'Ebre, la reconversió varietal, el respecte al medi ambient i a les persones, la instal·lació de plaques solars i el projecte d’arribar a residu zero... L'objectiu és “controlar el procés de principi a final per poder-nos distingir, accedir a clients més exigents i ser més competitius”.

Tot plegat amb la finalitat de diversificar mercats. “Conreem 600 hectàrees de mandarina a una zona reconeguda coma Reserva de la Biosfera i això ens aporta unes característiques organolèptiques específiques. Sabem que el nostre producte és molt valorat a països com els Estats Units, Canadà o Anglaterra per aquest contrapunt d'acidesa. Però no podem dependre només d’un mercat. Hem de tenir una cartera de clients diversa i volem posicionar-nos, també, en el mercat nacional català ja que el nostre producte té una caducitat molt elevada i si no el venem en el moment oportú, haurà d'anar a retirada”.

Begoña afronta el futur amb optimisme. “Estic convençuda que tirarem endavant, no ens podem rendir. Tot i les dificultats que travessa el sector citrícola, hem de defensar els interessos del productor i tenim moltes expectatives posades en la reconversió varietal, que ens permetrà allargar la campanya fins a l'abril i diversificar l'oferta amb taronges”.

A nivell personal, també ho té clar: “M'agradaria ser un exemple, tant per a la meva filla com per als meus fills, i ensenyar-los que les dones ens hem de sentir igualment realitzades a nivell laboral. Si lluites contra les dificultats, al final ho aconsegueixes”.

Altres notícies
03.06.2024

20 propostes al nou Govern català

06/2024

Les setmanes prèvies a les Eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) va...

03.06.2024

Un nou impuls a les cooperatives

06/2024

Des de fa més de 20 anys, la intercooperació és un dels principals eixos de treball de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Una...

03.06.2024

Fer cava en temps de sequera

06/2024

La sequera persistent que patim a Catalunya, i en particular a la regió del Cava, ha plantejat desafiaments significatius per al sector...

03.06.2024

Benestar animal en el transport

06/2024

La Comissió Europea ha publicat recentment una revisió de la normativa sobre el benestar dels animals durant el transport. La Federació de...

03.06.2024

Un any del tancament del Canal d'Urgell per la sequera

06/2024

El 25 d’abril es va complir un any dels tancament del Canal d’Urgell a causa de la sequera, una situació esdevinguda per primera vegada en 161...

03.06.2024

Ajuts a cooperatives i productors d’oli

06/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha valorat positivament la publicació dels ajuts del Departament d’Acció Climàtica,...

03.06.2024

"Catalunya lidera el nombre de cooperatives a l'Estat amb un model propi reconegut internacionalment"

06/2024

Casat amb una aranesa i pare de dues noies. Enamorat de les tres, de la muntanya, l’handbol i l’associacionisme. Arquitecte Tècnic...

03.06.2024

Treballant amb les cooperatives per promoure el relleu

06/2024

De tothom és conegut que el sector agrari català té una problemàtica d'envelliment de la massa social productiva. Més del 38% dels socis...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya