Carregant web FCAC

"Estic aconseguint canviar la mentalitat"

GENT&TERRITORI | Begoña Amorós Cítrics Terres de l'Ebre

21/01/2019
"Estic aconseguint canviar la mentalitat"
"Estic aconseguint canviar la mentalitat"

“Sóc la tercera generació de llauradors. Venim del País Valencià, però tenim les finques a les terres de l'Ebre des de fa trenta anys”. Begoña Amorós (Castelló, 1975), que actualment dirigeix la SAT Cítrics de les Terres de l’Ebre, és una dona emprenedora, rigorosa, lluitadora i amant dels reptes.

“Vaig estudiar Enginyeria Química perquè, en aquells moments, la citricultura travessava una crisi molt greu. Em va aportar experiències positives, com una beca Leonardo da Vinci que em va permetre completar la meva formació a Itàlia i treballar en una multinacional. Però també em va fer adonar que, implicar-me en el negoci familiar i lluitar per això, m'emplenaria més que entrar en el món industrial”.

Va ser aleshores quan va decidir completar els estudis amb una Enginyeria Tècnica Agrícola, mentre treballava als matins, ajudant al pare. En acabar, va començar com a tècnic de camp de totes les finques familiars i també d’algunes plantacions de cítrics d’Andalusia i altres punts de l’Estat.

Treballo per defensar els interessos dels socis, per augmentar la competitivitat, per diversificar mercats, per ser més respectuosos amb el medi ambient i amb les persones... i també per donar a conèixer la qualitat d’un producte molt nostre a les terres de l’Ebre: la mandarina clementina”

“Com a productors de mandarines, va arribar un punt que no teníem força per defensar un preu just i així va sorgir, al 2007, la constitució de la SAT. Els socis vam haver de treballar molt dur, sufragant nosaltres mateixos les despeses de la compra de la nau i de la maquinària; vam haver de fer moltes inversions que van repercutir en les liquidacions. Des de 2009 tenim, també, el reconeixement com a organització de productors”.

Campanya rere campanya, la societat va anar creixent i va aconseguir la fidelització de clients importants al Canadà i els Estats Units. Aquesta evolució va comportar, també, la professionalització de la direcció a mans d'algú amb els mateixos interessos que la resta de socis productors. Va ser aleshores que la Begoña va assumir la gerència de la SAT: “La direcció és un procés que no resulta fàcil; cada campanya m'aporta més experiència i els reptes que assumim són cada vegada més ambiciosos”.

En aquest sentit, Begoña Amorós subratlla que li agrada “tenir tot el procés controlat, estructurat... i, de mica en mica, vaig aconseguint canviar la mentalitat: no podem esperar a veure els resultats al final, sinó que cal establir controls durant tot el procés per garantir una rendibilitat i que els productors puguin viure del món citrícola, cosa que cada vegada resulta més difícil ja que treballem amb poc marge i amb l'inconvenient que el nostre producte és molt perible”.

A més, el mercat és exigent i estan obligats a obtenir nombroses certificacions que garanteixin la seva qualitat. “Som una empresa que concentra tota l'activitat en sis mesos, però aquí hi treballem cinc enginyers i professionals de diferents sectors; són uns costos importants que cal mantenir tot l'any. En plena campanya, sumem fins a 500 persones, entre el personal de camp i el d'oficines. Treballem amb molta pressió, però m'agrada formar part d’un equip on tots som polivalents i on sabem que ens necessitem els uns als altres”.

"M’ha costat moltíssim, arribar on sóc... He hagut de demostrar, junta rere junta, que els resultats de la campanya eren beneficiosos per als socis”

No obstant això, ser dona en un món d’homes, no és fàcil. “És un repte personal. M'ha costat moltíssim, arribar on sóc... He hagut de demostrar, junta rere junta, que els resultats de la campanya eren beneficiosos per als socis i, malgrat tot, crec que encara em sentiria qüestionada davant d’una mala campanya”.

“Per experiència pròpia, sé què és tenir una motxilla de tres fills que porto endavant jo sola, amb suport de la família”. Per això, un dels aspectes que Begoña ha impulsat al capdavant de Cítrics de les Terres de l'Ebre és la conciliació laboral i familiar: “Aquí treballem moltes dones, i jo no compto les hores que es fan, sinó que la feina surti. Intento que hi hagi bon ambient i, per gestionar millor les puntes d'estrès en plena campanya, hem incorporat classes de ioga, que impartim de manera gratuïta i dins de l'horari laboral. Ens ajuden a trencar, i després rendim més laboralment”.

Al mateix temps, està impulsant la implementació de la IGP Clementines de les Terres de l'Ebre, la reconversió varietal, el respecte al medi ambient i a les persones, la instal·lació de plaques solars i el projecte d’arribar a residu zero... L'objectiu és “controlar el procés de principi a final per poder-nos distingir, accedir a clients més exigents i ser més competitius”.

Tot plegat amb la finalitat de diversificar mercats. “Conreem 600 hectàrees de mandarina a una zona reconeguda coma Reserva de la Biosfera i això ens aporta unes característiques organolèptiques específiques. Sabem que el nostre producte és molt valorat a països com els Estats Units, Canadà o Anglaterra per aquest contrapunt d'acidesa. Però no podem dependre només d’un mercat. Hem de tenir una cartera de clients diversa i volem posicionar-nos, també, en el mercat nacional català ja que el nostre producte té una caducitat molt elevada i si no el venem en el moment oportú, haurà d'anar a retirada”.

Begoña afronta el futur amb optimisme. “Estic convençuda que tirarem endavant, no ens podem rendir. Tot i les dificultats que travessa el sector citrícola, hem de defensar els interessos del productor i tenim moltes expectatives posades en la reconversió varietal, que ens permetrà allargar la campanya fins a l'abril i diversificar l'oferta amb taronges”.

A nivell personal, també ho té clar: “M'agradaria ser un exemple, tant per a la meva filla com per als meus fills, i ensenyar-los que les dones ens hem de sentir igualment realitzades a nivell laboral. Si lluites contra les dificultats, al final ho aconsegueixes”.

Altres notícies
06.06.2023

40 anys de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya

06/2023

El 9 de març de 1983, amb l’aprovació de la Llei de cooperatives de Catalunya, la Federació es va convertir en una entitat a l’empara de la...

06.06.2023

Parlem de cooperativisme amb Roger Torrent

06/2023

El consell rector de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya també s’ha reunit amb el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent,...

06.06.2023

Parlem de sequera amb Teresa Jordà

06/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha reclamat al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural suport per al camp...

05.06.2023

La fauna o la vida

06/2023

La presència de fauna salvatge a l’agricultura és un problema comú que afecta moltes zones de Catalunya, així com de la resta de l’Estat i...

05.06.2023

Sense aigua, no hi ha aliments

06/2023

Des de fa dos anys, Catalunya es troba immersa en una situació de sequera molt greu. Tot i això, no ha estat fins a l’octubre de 2021 quan s’ha...

05.06.2023

“L’alimentació representa un terç del consum”

06/2023

Francesc Reguant té una dilatada trajectòria vinculada al mon de l’agroalimentació. Com a Director d’Administració i Sistemes d’Informació...

05.06.2023

Bioeconomia i digitalització a les cooperatives

06/2023

La innovació ha de ser un procés continu dins les organitzacions, ja que és una eina per trobar noves vies i fer aflorar oportunitats davant...

05.06.2023

Camins Km0 a l'Alt Camp

06/2023

Des de l’Alt Camp es proposen visites i experiències turístiques amb productes de proximitat i en un entorn de paisatge mediterrani, agrícola i...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya