Carregant web FCAC

Relleu generacional al camp

15/05/2019
Delegació catalana al Fòrum Empresarial de Joves Cooperativistes
Delegació catalana al Fòrum Empresarial de Joves Cooperativistes © FCAC

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha estat una de les entitats impulsores de la primera edició del Fòrum Empresarial de Joves Cooperativistes que ha aplegat, a València, uns 300 agricultors i ramaders vinculats a empreses cooperatives. L’objectiu de la trobada era identificar aquells joves que hauran d’esdevenir els nous líders del sector.

Representants de les cooperatives d’Ivars d’Urgell, Fru-Rose, Covides i Cítrics Terres de l’Ebre han participat en aquesta trobada de joves que lideraran les cooperatives del futur. En total, hi han assistit uns 300 agricultors i ramaders europeus.

En la sessió Business Fòrum COGECA, hi havia representants de països com Estònia, França, Bèlgica, Portugal, Polònia, Finlàndia, Irlanda, Alemanya i Itàlia, a més de nombrosos joves de l’Estat espanyol. La delegació de Catalunya estava integrada per una desena de representants de les cooperatives d’Ivars d’Urgell, Fru-Rose, Covides i Cítrics de Terres de l’Ebre; a més de responsables del consell rector i l’equip humà de la Federació.

Ramon Sarroca, president de la FCAC, argumenta que “aquest fòrum va permetre que els joves del sector poguessin compartir experiències amb altres cooperativistes europeus i identificar les necessitats que tenen en comú, al temps que treballem per establir estratègies que facilitin la incorporació d’aquests joves als òrgans de decisió”.

El Business Fòrum COGECA es va complementar amb la I Trobada estatal de joves cooperativistes, organitzada per Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya. En diverses taules rodones, es van tractar qüestions com els mecanismes de participació dels joves en les estructures cooperatives, els nous reptes o la importància de la digitalització. Pau Salse, ramader soci de la Cooperativa d’Ivars d’Urgell, i Begoña Amorós, directora de la SAT Cítrics de les Terres de l’Ebre, van participar en aquestes xerrades exposant les seves experiències.

La COGECA és el màxim òrgan de representació del cooperativisme agrari de la Unió Europea. En formen part unes 22.000 cooperatives i 23 milions de pagesos. La facturació conjunta és d’uns 300.000 milions d’euros i es generen 660.000 llocs de treball.
 

EN PARLEN…

BEGOÑA AMORÓS | Productora de cítrics i gerent de Cítrics Terres de l'Ebre

El fòrum em va permetre participar en la posada en comú de quins són els reptes a què s’enfronten els joves cooperativistes actualment i quin serà el pla estratègic de la nova PAC 2020, que ha de facilitar la incorporació de joves.

La major part dels joves cooperativistes ho són per tradició familiar, per relleu generacional, per vocació. Els principals inconvenients amb què es troben són la dificultat per accedir a la propietat de la terra i, sobretot, la rendibilitat de les explotacions.

En aquest sentit, durant la meva intervenció, vaig voler posar de manifest la crisi que estem patint el sector dels cítrics i que, si no es produeix una rendibilitat, per més incentius econòmics que s’aprovin, no s’aconseguirà augmentar el nombre de joves que s’incorporen.

També vaig explicar la meva experiència personal com a dona cooperativista en càrrecs directius i membre de la junta rectora, ja que crec que és important incentivar a altres dones a assumir aquests reptes.

RICARD VALLÈS | Viticultor i soci de Covides

Valoro molt positivament el congrés de joves cooperativistes. Em vaig animar a participar-hi perquè fa poc temps que formo part del consell rector de la meva cooperativa, Covides, i crec va ser un aprenentatge positiu.

A banda de les ponències, em va motivar molt l'oportunitat de conèixer les experiències d'altres joves de cooperatives d'arreu d'Europa i d'altres sectors agroalimentaris.

RAMON PIQUÉ | Fruticultor i soci de Fru-rose

El congrés em va permetre conèixer joves de tota Europa, veure que no estem sols i que el món cooperatiu esta més viu que mai. Vaig tornar amb optimisme, conscient que tenim molt camí per recórrer encara.

Altres notícies
06.06.2023

40 anys de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya

06/2023

El 9 de març de 1983, amb l’aprovació de la Llei de cooperatives de Catalunya, la Federació es va convertir en una entitat a l’empara de la...

06.06.2023

Parlem de cooperativisme amb Roger Torrent

06/2023

El consell rector de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya també s’ha reunit amb el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent,...

06.06.2023

Parlem de sequera amb Teresa Jordà

06/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha reclamat al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural suport per al camp...

05.06.2023

La fauna o la vida

06/2023

La presència de fauna salvatge a l’agricultura és un problema comú que afecta moltes zones de Catalunya, així com de la resta de l’Estat i...

05.06.2023

Sense aigua, no hi ha aliments

06/2023

Des de fa dos anys, Catalunya es troba immersa en una situació de sequera molt greu. Tot i això, no ha estat fins a l’octubre de 2021 quan s’ha...

05.06.2023

“L’alimentació representa un terç del consum”

06/2023

Francesc Reguant té una dilatada trajectòria vinculada al mon de l’agroalimentació. Com a Director d’Administració i Sistemes d’Informació...

05.06.2023

Bioeconomia i digitalització a les cooperatives

06/2023

La innovació ha de ser un procés continu dins les organitzacions, ja que és una eina per trobar noves vies i fer aflorar oportunitats davant...

05.06.2023

Camins Km0 a l'Alt Camp

06/2023

Des de l’Alt Camp es proposen visites i experiències turístiques amb productes de proximitat i en un entorn de paisatge mediterrani, agrícola i...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya