Carregant web FCAC

Una oportunitat per a la competitivitat

15/05/2019
Instal·lacions d'una cooperativa fructícola
Instal·lacions d'una cooperativa fructícola © FCAC

El procés de concertació entre la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Agricultura aconsegueix que el Govern de la Generalitat assumeixi com a prioritàries les línies d’ajut del Pla de Millora de la Competitivitat, així com les destinades a inversions de transformació i comercialització de productes agraris i per a la mitigació del canvi climàtic.

El Pla de Millora de la Competitivitat de les cooperatives agràries és un instrument cabdal per enfortir les estratègies empresarials de les cooperatives i fer front conjuntament als nous reptes del mercat. La nova convocatòria, que ha estat publicada, compta amb un pressupost pluriennal (2019-2021) de 6,8 milions d’euros per incentivar processos de concentració, intercooperació i modernització, i representa un increment del 10% en relació amb la convocatòria de 2018.

També aquesta primavera, està previst que es convoquin els ajuts a la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agrícoles i ramaders. Aquesta línia, que forma part del Programa de Desenvolupament Rural 2014-2020, està dotada amb un pressupost de 22,2 milions d’euros.

“Hem aconseguit que el Govern de la Generalitat prioritzés línies com el Pla de Millora de la Competitivitat i les inversions per l’agroindústria, reconeixent així la rellevància del cooperativisme agrari com un dels pilars econòmics i socials del país”

Ramon Sarroca, president de la Federació, explica que “hem aconseguit que el Govern de la Generalitat prioritzés línies com el Pla de Millora de la Competitivitat i les inversions per l’agroindústria, reconeixent així la rellevància del cooperativisme agrari com un dels pilars econòmics i socials del país”.

La indústria agroalimentària i les cooperatives en particular resulten primordials per generar activitat econòmica i llocs de treball al territori, impulsant el sector agrari i contribuint a l’equilibri territorial.
 

EN PARLEN…

JOAN MASARDÓ | President de la Cooperativa Agrícola de Garriguella

La fusió per absorció entre les dues cooperatives de l’Alt Empordà, Agrícola de Sant Julià de Rabós i Agrícola de Garriguella, ha permès continuar l’activitat agrària de la comarca, mantenint l’esperit cooperatiu de les famílies que temps ençà, des de mitjans del segle XX, van apostar per aquest tipus d’empresa comunitària i de gestió democràtica.

La unió de les dues organitzacions busca i desitja que aquests pobles veïns augmentin els lligams, el sentiment de pertinença i de calor humà tant propi dels pobles empordanesos, al temps que treballem per enriquir la comunitat des dels àmbits econòmic, social i cultural.

Una fusió d’aquesta índole també ha de poder afavorir que la Cooperativa resultant assoleixi les eines necessàries per mantenir el paisatge de vinyes centenàries que caracteritza el nostre territori.

L’adhesió al Pla de Millora de Competitivitat ens ha ajudat a estructurar les inversions a tres anys vista i hem pogut adquirir maquinària amb unes característiques específiques que, sense aquest ajut, no haguéssim pogut incorporar.

Ara mateix tenim el potencial per fer un salt quantitatiu i qualitatiu del producte que elaborem, i esperem que la ciutadania així ho valori.

JAUME PEDRÓS | President de Linyola Agropecuària

Dins el món cooperatiu, la col·laboració entre entitats és un fet freqüent i constant en el temps, si bé aquests acords no sempre s’acaben materialitzant sobre paper. Nosaltres, a la cooperativa de Linyola, hem volgut donar forma a aquesta realitat: primer amb la fusió de la nostra cooperativa amb Pinsos Urgell -cooperativa de segon grau en què ja participàvem- i més tard, amb un acord de col·laboració amb ActelGrup.

La unió de sinèrgies ens permet reduir costos de producció, amortitzar millor les instal·lacions individuals de cada cooperativa i millorar la qualitat. A més, la interacció entre entitats que són cooperatives permet mantenir els principis socials i solidaris propis d’aquest model.

Mantenir i fer gran la cooperativa del poble és garantia de poble, perquè es fomenta l’arrelament i perquè aquesta entitat esdevé un referent de sostenibilitat per al sector econòmic rural.

Altres notícies
11.06.2025

Compareixença al Parlament per la simplificació administrativa

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va comparèixer, el 18 de març, al Parlament de Catalunya i per reclamar urgència en la...

11.06.2025

El jovent de les cooperatives agràries

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya reafirma el compromís amb el present i el futur del cooperativisme agrari català apostant per...

11.06.2025

Recursos cabdals per al sector agrari

06/2025

Una producció eficient, segura i sostenible necessita productes fitosanitaris contra plagues i malalties, fertilitzants, carburants i assegurances...

11.06.2025

SCRAP per a envasos

06/2025

La nova normativa de Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) per a envasos industrials i comercials té l’objectiu que els productors...

11.06.2025

Millorar la competitivitat del vi

06/2025

A final de març, la Comissió Europea va presentar l’esborrany de modificació de tres reglaments del sector vitivinícola per reforçar la...

11.06.2025

"La col·laboració amb la FCAC és una aposta estratègica i de futur per a Caprabo"

06/2025

Nascut a Sant Sebastià al 1972, és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat del País Basc i té un Postgrau en...

10.06.2025

Cooperatives agroalimentàries i sostenibilitat amb persones

06/2025

Un miler de cooperativistes de tot l’Estat han participat al IX Congrés de Cooperatives Agroalimentàries. El lema ‘Sostenibilitat amb...

10.06.2025

La cultura de l'oli d'oliva a la Granadella

06/2025

L'oli d'oliva és un fil de connexió sobre el qual s'ha teixit un món agrícola, gastronòmic, turístic, comercial i social. Per això, ja fa...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya