Carregant web FCAC

Una oportunitat per a la competitivitat

15/05/2019
Instal·lacions d'una cooperativa fructícola
Instal·lacions d'una cooperativa fructícola © FCAC

El procés de concertació entre la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Agricultura aconsegueix que el Govern de la Generalitat assumeixi com a prioritàries les línies d’ajut del Pla de Millora de la Competitivitat, així com les destinades a inversions de transformació i comercialització de productes agraris i per a la mitigació del canvi climàtic.

El Pla de Millora de la Competitivitat de les cooperatives agràries és un instrument cabdal per enfortir les estratègies empresarials de les cooperatives i fer front conjuntament als nous reptes del mercat. La nova convocatòria, que ha estat publicada, compta amb un pressupost pluriennal (2019-2021) de 6,8 milions d’euros per incentivar processos de concentració, intercooperació i modernització, i representa un increment del 10% en relació amb la convocatòria de 2018.

També aquesta primavera, està previst que es convoquin els ajuts a la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agrícoles i ramaders. Aquesta línia, que forma part del Programa de Desenvolupament Rural 2014-2020, està dotada amb un pressupost de 22,2 milions d’euros.

“Hem aconseguit que el Govern de la Generalitat prioritzés línies com el Pla de Millora de la Competitivitat i les inversions per l’agroindústria, reconeixent així la rellevància del cooperativisme agrari com un dels pilars econòmics i socials del país”

Ramon Sarroca, president de la Federació, explica que “hem aconseguit que el Govern de la Generalitat prioritzés línies com el Pla de Millora de la Competitivitat i les inversions per l’agroindústria, reconeixent així la rellevància del cooperativisme agrari com un dels pilars econòmics i socials del país”.

La indústria agroalimentària i les cooperatives en particular resulten primordials per generar activitat econòmica i llocs de treball al territori, impulsant el sector agrari i contribuint a l’equilibri territorial.
 

EN PARLEN…

JOAN MASARDÓ | President de la Cooperativa Agrícola de Garriguella

La fusió per absorció entre les dues cooperatives de l’Alt Empordà, Agrícola de Sant Julià de Rabós i Agrícola de Garriguella, ha permès continuar l’activitat agrària de la comarca, mantenint l’esperit cooperatiu de les famílies que temps ençà, des de mitjans del segle XX, van apostar per aquest tipus d’empresa comunitària i de gestió democràtica.

La unió de les dues organitzacions busca i desitja que aquests pobles veïns augmentin els lligams, el sentiment de pertinença i de calor humà tant propi dels pobles empordanesos, al temps que treballem per enriquir la comunitat des dels àmbits econòmic, social i cultural.

Una fusió d’aquesta índole també ha de poder afavorir que la Cooperativa resultant assoleixi les eines necessàries per mantenir el paisatge de vinyes centenàries que caracteritza el nostre territori.

L’adhesió al Pla de Millora de Competitivitat ens ha ajudat a estructurar les inversions a tres anys vista i hem pogut adquirir maquinària amb unes característiques específiques que, sense aquest ajut, no haguéssim pogut incorporar.

Ara mateix tenim el potencial per fer un salt quantitatiu i qualitatiu del producte que elaborem, i esperem que la ciutadania així ho valori.

JAUME PEDRÓS | President de Linyola Agropecuària

Dins el món cooperatiu, la col·laboració entre entitats és un fet freqüent i constant en el temps, si bé aquests acords no sempre s’acaben materialitzant sobre paper. Nosaltres, a la cooperativa de Linyola, hem volgut donar forma a aquesta realitat: primer amb la fusió de la nostra cooperativa amb Pinsos Urgell -cooperativa de segon grau en què ja participàvem- i més tard, amb un acord de col·laboració amb ActelGrup.

La unió de sinèrgies ens permet reduir costos de producció, amortitzar millor les instal·lacions individuals de cada cooperativa i millorar la qualitat. A més, la interacció entre entitats que són cooperatives permet mantenir els principis socials i solidaris propis d’aquest model.

Mantenir i fer gran la cooperativa del poble és garantia de poble, perquè es fomenta l’arrelament i perquè aquesta entitat esdevé un referent de sostenibilitat per al sector econòmic rural.

Altres notícies
14.12.2023

La FCAC, distingida amb la Creu de Sant Jordi

12/2023

El Govern ha distingit la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi. Aquest és un dels màxims reconeixements que...

14.12.2023

Conveni amb Som Energia

12/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i la cooperativa energètica Som Energia han signat un conveni de cooperació històric, que...

14.12.2023

40 anys FCAC

12/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha celebrat el 40è aniversari de la seva fundació, l’any 1983, al  Monestir Sant Benet de...

14.12.2023

El preu de l’oli

12/2023

Les cooperatives agràries elaborem el 72% del total d’oli d’oliva de Catalunya i, essencialment, comercialitzem oli verge extra. Aquest és...

14.12.2023

La sequera amenaça els cellers cooperatius

12/2023

La manca de pluges a Catalunya des de final de l’any 2020 està malmetent la vinya, que és un conreu de secà, a moltes parts del territori. Es...

14.12.2023

L’encariment dels farratges per la sequera

12/2023

L’escassedat, a causa de la sequera, comporta que el preu de compra del farratge s’hagi duplicat els últims mesos. Davant d’aquest encariment...

14.12.2023

Els nous eco-règims de la PAC han fracassat a Catalunya?

12/2023

Aquest és el primer any d’aplicació de la Política Agrària Comunitària (PAC) 2023-2027. La reforma ha implicat canvis en els ajuts directes...

14.12.2023

Projecte IMPULS.COOP

12/2023

"Sóc fill de ramaders i enginyer agrònom. Vaig començar la trajectòria a Agroseguro i posteriorment em vaig incorporar a l’Administració...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya