Carregant web FCAC

Grups operatius per a la innovació

31/07/2019
Grups operatius per a la innovació
Grups operatius per a la innovació

Des de fa una dècada, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya aposta per la innovació del sector com a estratègia per assolir una major sostenibilitat i eficiència dels recursos emprats. A més, afavoreix la competitivitat i diversificació dels productes i, en definitiva, el desenvolupament de les zones rurals.

La convocatòria d’ajuts per participar en grups operatius finalitza el 31 d’octubre

Una de les línies de treball que permeten cooperar en aquest àmbit són els grups operatius que promou l’Associació Europea per a la Innovació i que permeten desenvolupar programes pilot per part d’un grup d’empreses interessades a millorar la productivitat i la sostenibilitat agrícoles.

La Federació participa en la coordinació d’aquests projectes i presta assessorament durant l’execució i per a l’accés a línies de finançament.

Roger Palau, responsable de R+D+I de la Federació, explica que “cada vegada més, les cooperatives agroalimentàries aposten per processos que encaixen en el seu propi pla d’innovació, que poden dur a terme en col·laboració amb altres entitats del sector i que compten amb el suport de centres tecnològics i universitats per al seu desenvolupament”.

Projectes pilot de grups operatius liderats per cooperatives i amb implicacio de la FCAC

  • Desenvolupament d’un concentrador de purins amb obtenció de dades en continu.
  • Millores tecnològiques en el cultiu i la postcollita del tomàquet de penjar.
  • Lluita contra la mosca de l’olivera.
  • Optimització de la gestió conjunta de les dejeccions ramaderes i millora de la fertilització agrària.
  • Innovacions en els tractaments post-collita contra els corcs en l’arròs.
  • Desenvolupament de sacs tèxtils per aplicacions en horticultura ornamental i jardineria.
  • Sensor automàtic per controlar la densitat en continu a la fermentació del vi.
  • Innovació amb vins aromatitzats, destil·lats i licors.
  • Tecnologia Blockchain per al cultiu de la planta ornamental.
  • Processament intel·ligent de dades en els processos productius.

En parlen…

 

HUMBERT FERRER | CORMA

“La innovació és una eina diferenciadora de la competència: necessitem afegir valor als nostres productes per fer-los més atractius i poder defensar-ne millor el preu.

A Corma, treballem per innovar en base a la tecnologia Blockchain i també per reduir l’impacte ambiental de la nostra activitat mitjançant la recerca de nous materials que ajudin a substituir el plàstic com a contenidor de les plantes.

Els consumidors són ara molt més compromesos mediambientalment i contraris al malbaratament de l’aigua, per això hem de saber adaptar els nostres productes i serveis a l’evolució de la societat”.
 

XAVIER VENTURA | AGROCAT

“Tots els projectes d’innovació que hem engegat els últims anys a Agrocat estan enfocats a incrementar el valor afegit per al nostre soci. En aquests moments, estem liderant un Grup Operatiu de Gestió de Dejeccions Ramaderes en què participen també altres cooperatives i que, per a nosaltres, forma part d’un projecte més ambiciós de professionalització de la fertilització al territori.

Creiem en la microinnovació, tant dels productes com dels processos i serveis, perquè tot pot ser millorat, redefinit o substituït.

Els ajuts són importants perquè ens permeten ampliar les línies de treball i avançar més de pressa, però sempre entenent que el finançament ha de ser un estimulador dels projectes i mai, l’objectiu.”
 

RICARD RULL | COOPERATIVA FALSET-MARÇÀ

“Per a nosaltres, innovar vol dir tenir la ment oberta.

Crec que les cooperatives estem innovant des de fa molts anys però, ara, gràcies a la coordinació de la Federació, ho fem d’una manera més ordenada i amb el suport d’importants ajuts que ens faciliten la posada en marxa dels projectes.

Actualment, estem treballant en diferents grups operatius amb altres cellers cooperatius. Amb ReWine volem promoure la reutilització d’ampolles en el sector del vi per reduir la generació de residus i els gasos amb efecte hivernacle, a més d’estalviar costos. D’altra banda, estem liderant Winesity per dissenyar un densímetre automàtic que permetrà controlar l’evolució de la fermentació del vi en continu i, entre d’altres millores, garantir encara més la qualitat. Finalment, estem treballant en dos projectes més mitjançant un conveni d’intercooperació amb Cevipe”.

Altres notícies

Visualitzar les cooperatives agràries

11/2019

Amb l’objectiu de reforçar la identificació del cooperativisme agrari amb una forma diferent de fer empresa i de posar en relleu el seu paper en...

Més de 20 projectes singulars cooperatius donen resposta als reptes del món rural

11/2019

Crear cooperatives i crear llocs de treball són els principals objectius dels projectes singulars que s’impulsen des de la direcció general...

Novetats informàtiques han marcat la DUN2019

11/2019

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, mitjançant les 115 cooperatives i entitats adherides al Grup DUN-FCAC, ha tornat a esdevenir...

Sostenibilitat alimentària

11/2019

L’objectiu del projecte és reforçar la competitivitat de les cooperatives, com a indústries del sector alimentari, mitjançant la millora de la...

Contra el malbaratament

11/2019

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i la Federació Catalana de Bancs d’Aliments han subscrit un conveni de col·laboració per...

"A Catalunya, elaborem grans caves"

11/2019

Viticultor professional, Joan Josep Raventós (Bràfim, 1961) és president de la cooperativa agrícola del seu poble. Responsable de vi de la...

“A favor de la qualitat i en contra de la banalització”

11/2019

Els inicis de la campanya de l’oli estan marcats, enguany, per la complicada situació de mercat que el sector travessa des de fa alguns...

La fruita de pinyol s'ennuega

11/2019

Des de l’inici de campanya, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va mostrar la seva preocupació arran dels importants volums de...

Som socis de:
Amb el suport de