Carregant web FCAC

Coronavirus - Ús del Fons d’Educació i Promoció de les cooperatives

27/04/2020
Cellers Unió
Cellers Unió © Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya

* Donat l’estat d’alarma actual a causa del coronavirus, la FCAC fa públic el contingut d’aquesta circular que habitualment seria d’accés restringit per a les cooperatives sòcies. Descarrega't la circular en pdf.

El Reial Decret de Llei 15/2020, de 21 d’abril, publicat el dia 22 al BOE, recull una mesura especial encaminada a flexibilitzar l’ús del Fons d’Educació i Promoció de les cooperatives durant l’estat d’alarma.

A l’article 13 del Reial Decret estableix la modificació de l’article 56 de la Llei 27/1999 estatal de Cooperatives. La modificació té dos objectius:

  • 1r. Obrir la possibilitat d’utilitzar el Fons d’Educació i Promoció com a recurs financer per dotar de liquiditat a la pròpia cooperativa.

S’estableix que en cas de donar-li aquest ús, la cooperativa es compromet a restablir el FEP dotant, com a mínim un 30% dels resultats de lliure disposició en els propers exercicis i amb un  màxim de 10 anys.

  • 2n. Permetre l’ús del Fons d’Educació i Promoció a qualsevol activitat que ajudi a aturar la crisi actual i els efectes del COVID-19. Aquest punt està recollit a l’article 13.1.b) del Reial Decret de Llei.

Per altra banda, al punt 2 de l’article 13, s’estableix que mentre que duri l’estat d’alarma la decisió d’aplicació del FEP la podrà prendre el Consell Rector sense passar per l’assemblea, si la cooperativa no està en disposició de convocar assemblea per algun dels mitjans previstos (mitjans telemàtics).

Per últim, s’estableix que els articles 13.3 i 19.4 de la Llei 20/1990 de règim fiscal de cooperatives, no seran d’aplicació durant aquest període. És a dir, que la cooperativa que utilitzi els FEP en un d’aquests usos no estant previst a la seva Llei, no perdrà la condició de cooperativa protegida i tampoc s’haurà de considerar ingrés de l’exercici.

Ens trobem que hi ha interpretacions jurídiques discrepants quant a l’aplicació d’aquesta modificació, ja que únicament es modifica la Llei estatal que no seria d’aplicació a aquelles Comunitats Autònomes que tenim Llei pròpia, però per altra banda, degut al l’Estat d’Alarma, certes competències han passat a mans Estatals.

Les excepcions de la Llei 20/1990, de règim fiscal, en canvi, sí que clarament són aplicables a les cooperatives de totes les Comunitats.

Pel que fa al segon punt, l’ús del FEP per activitats que ajudin en aquesta situació de crisi, entenem que els apartats c i d de l’article 85.1 de la Llei 12/2015 de Cooperatives de Catalunya, ja ens ho permet fer ara.

Pel que fa a la pressa de decisió de l’ús del FEP, l’article 85.4 de la Llei de Cooperatives de Catalunya estableix:

“4. L'assemblea general ha de fixar les línies bàsiques d'aplicació del fons d'educació i promoció cooperatives, les dotacions del qual han de figurar en el passiu del balanç separadament d'altres partides.”

La nostra interpretació és que mentre que es mantinguin les línies bàsiques aprovades per l’assemblea, es podria prendre la decisió per consell rector. En tot cas, en aquest punt, si teniu dubtes us instem a posar-vos en contacte amb els assessors jurídics de la Federació, ja que hi podrien haver altres opcions fins i tot si no es modifica la Llei catalana.

Quant a la primera aplicació, s’està estudiant per part de la Direcció General d’Economia Social, Tercer Sector i Cooperatives,  la possibilitat de modificar en aquest sentit la Llei de Cooperatives de Catalunya.

En tot cas, si creieu que aquest mesura d’ús del FEP per dotar de liquiditat a la vostra cooperativa, pot ser útil per a vosaltres, si us plau, us demanem que us poseu en contacte amb nosaltres. En els propers dies recollirem quina possible incidència tindria aquesta mesura a les cooperatives agràries per traslladar-ho a la Direcció General.
 

Altres notícies

Afectació del temporal Filomena a les cooperatives

11/01/2021

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya confirma que les nevades i el temporal Filomena han afectat un total de 35.000 hectàrees de...

Reconeixement a Fruits de Ponent pel compromís amb la ‘intercooperació’

18/12/2020

Grup Cooperatiu Fruits de Ponent ha rebut aquest dijous 17 de desembre per part de la Confederació de Cooperatives de Catalunya (CoopCat) un dels...

Uns 65 M€ anuals en perill si les explotacions catalanes queden excloses dels ecoesquemes de la PAC

17/12/2020

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que estan en joc un total de 63,5 M€ anuals si el Ministeri d’Agricultura no...

La FCAC reclama al Govern una línia d’ajuts als cellers cooperatius

15/12/2020

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha reclamat al Departament d’Agricultura la necessitat d’implementar una línia...

Donació al fons d'emergència AntiCOVID del Grup Alba

11/12/2020

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha fet efectiva aquest matí la donació de 3.800 mascaretes i 3.800 euros aportats pel...

La FCAC lliurarà 3.800 mascaretes i donarà 3.800€ al Grup Alba

10/12/2020

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) farà efectiva, demà 11 de desembre, la donació de 3.800 mascaretes i 3.800 euros...

Les cooperatives invertiran més de 30 M€ en intercooperació i innovació

02/12/2020

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora en positiu la confirmació de la nova convocatòria del Pla de Millora de la...

Ferran Sabater reelegit vicepresident del Consell sectorial de Flor i Planta viva de CAE

02/12/2020

Avui s’ha celebrat l’Assemblea sectorial de flor i planta viva de Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya en la que s’ha escollit per consens...

Som socis de:
Amb el suport de