La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha reclamat al Departament d’Agricultura la necessitat d’implementar una línia d’ajut específica per als cellers cooperatius, prioritzant aquells que es trobin a zones afectades per la malaltia del míldiu de la vinya (Plasmopara viticola). Aquesta demanda, que s’ha tornat a insistir avui en la Taula Sectorial de la Vinya i el Vi, té l’objectiu de cobrir part de les despeses ordinàries com salaris i amortitzacions, que les cooperatives han d’afrontar malgrat la davallada en la producció de raïm.
Joan Josep Raventós, responsable de vi i cava de la FCAC, argumenta que “enguany hem hagut de lluitar contra la incidència del míldiu, que ha suposat una reducció del 30% de la producció –un percentatge encara més elevat a zones del Penedès. Els danys ocasionats pel míldiu no són assegurables a Catalunya, mentre els productors d’altres comunitats autònomes sí que gaudeixen d’una cobertura total per part de les entitats asseguradores”.
La situació de les cooperatives del vi es veu agreujada per la caiguda de les vendes provocada per la pandèmia de la Covid-19, fins al punt que pot arribar a perillar la liquiditat d’alguns cellers. La Comissió Europea també ha anunciat que preveu un important descens del consum de vi a causa del confinament de la població, la cancel·lació de tot tipus d'esdeveniments, el tancament del canal Horeca i la caiguda del turisme. A més, s’espera que les exportacions de vi de la Unió Europea a tercers països disminuiran un 6% en relació amb la mitjana dels últims cinc anys.
D’altra banda, en el decurs de la reunió, el sector ha mostrat el seu desacord amb la inadmissible campanya del Servei Català de Trànsit que, sota el lema “Una copa i prou. Per provocar un accident n’hi ha prou amb una copa”, argumenta que “una sola copa de vi o de cava, o de cervesa, NO és cap garantia de conduir amb plenes facultats”. Les cooperatives es mostren totalment a favor de les campanyes de sensibilització per evitar els accidents de trànsit pel consum d’alcohol i de drogues, però recorden que el vi és part fonamental de la gastronomia i que un consum moderat forma part de l’estil de vida saludable que promou la Dieta Mediterrània.
Les 49 cooperatives vitivinícoles representen la meitat de la producció de Catalunya i generen ocupació per a més de 800 treballadors
El Museu Vinseum ha estat l’escenari d’una jornada tècnica del sector vitivinícola. Organitzada per l’INCAVI, la trobada s’ha centrat en la...
El nou president de la Junta Rectora del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és Rafael Ramon Martorell, viticultor...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) espera una bona producció de cereal, al voltant d’1,99 milions de tones. Aquesta...
Caprabo ha celebrat la VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona, al supermercat d’Altafulla, amb una assistència de...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió, en el marc del Grup de Treball de Ramaderia, amb l'equip la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) manifesta l’oposició frontal a qualsevol proposta que impliqui la destrucció de sòl...
A la sala del centenari del Celler Cooperatiu de Vila-rodona, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha celebrat la jornada anual...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha celebrat avui la 42a Assemblea General a Arbeca (Lleida). El conseller...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h