La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es mostra molt crítica amb la nova proposta del Ministeri d’Agricultura en relació amb l’ajut que pretén evitar l'abandonament de l'oliverar amb dificultats específiques i alt valor ambiental. De concretar-se la proposta, només unes 4.000 hectàrees -de les 110.000 hectàrees d’oliverar que hi ha a Catalunya- podrien acollir-se a la mesura.
Els requisits de superfície de secà i densitat màxima de 80 arbres/ha deixarien fora gran part de les hectàrees previstes inicialment en el Pla Estratègic de la PAC, augmentant el risc d’abandonament del cultiu
Així doncs, la limitació de l’ajut només a les oliveres plantades en superfície de secà i amb una densitat màxima de de 80 arbres per hectàrea podria deixar fora més del 60% de les 12.000 hectàrees que el Departament d’Agricultura havia previst en un primer estudi d’impacte. Les comarques més afectades per la nova restricció serien el Baix Ebre i el Montsià, que eren les principals perceptores amb la proposta anterior del Ministeri d’Agricultura.
No obstant aquesta nova retallada, la proposta que contemplava la inclusió de 12.000 hectàrees a la mesura prevista en el Pla Estratègic de la PAC ja excloïa la gran majoria de zones productores de Lleida i Tarragona on es cultiva olivera arbequina i altres varietats en finques tradicionals amb una productivitat realment baixa.
Antoni Galceran, responsable d’oli d’oliva de la FCAC, reclama que “la densitat per hectàrea s’ha d’augmentar fins als 90-100 arbres, perquè una densitat de 80 arbres deixa fora pràcticament tot el sector i augmenta exponencialment el risc d’abandonament d’aquest cultiu tradicional. A més, el Ministeri limita la mesura al cultiu de secà excloent tot tipus de regadiu i estableix una limitació pressupostària de 27,6 milions d’euros, clarament insuficient per a un cultiu estratègic a nivell econòmic, social i ecològic com l’olivera. Espanya és primer productor mundial d’oli d’oliva”.
Finalment, la FCAC lamenta que, amb aquesta regulació, el Ministeri perd l’oportunitat d’afavorir una millora de l’organització, la competitivitat i la sostenibilitat d’aquest cultiu mitjançant la creació d’organitzacions de productors a nivell sectorial.
Les cooperatives agràries elaboren el 73% del total de l’oli d’oliva de Catalunya.
La XX Jornada de Boví de Carn organitzada per Cooperativa d'Ivars va reunir ahir a prop de dos centenars de productors i tècnics del sector. El...
Castell d’Or ha signat un conveni de col·laboració amb l’Associació de Familiars i Amics de nens Oncològics de Catalunya (AFANOC). Es tracta...
La família de ‘Buenas Hasta el Hueso’ torna. Una campanya que aquest 2024 suma nous integrants, de la mà de dos marcats protagonistes: el sabor...
Recentment la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha celebrat la reunió de les cooperatives de la Branca de Fruita Seca a...
Josep Pere Colat, cap de branca de fruita seca de la Federació Cooperatives Agràries de Catalunya, ha estat reelegit president del Consell...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora positivament la publicació de l’ordre d’ajuts del Departament d’Acció...
La Federació de Cooperatives de Catalunya (FCAC) ha celebrat, a l’Antic Pòsit de la Confraria de Pescadors de Tarragona, la reunió de les...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es mostra partidària de no ampliar la superfície que ocupa l’aeroport d’El Prat amb...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h