Carregant web FCAC

Les cooperatives agràries busquen alternatives a l’encariment de l’energia

Les cooperatives agràries preveuen triplicar el cost de gas i electricitat de 27 a 78,6 M€ anuals, segons l’estudi FCAC sobre l'impacte de la crisi energètica

05/12/2022

L’estudi sobre l’impacte de la crisi energètica dut a terme per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que el sector preveu triplicar enguany les despeses en llum i gas, passant dels 27 milions d’euros de 2021 als 78,6 milions. L’estimació de despesa anual en energia és de 262 GWh per al conjunt de cooperatives agràries.

Segons aquest informe de la FCAC, els 51,6 milions d’euros d’increment que es preveuen per aquest any es corresponen en un 71% (36,6 milions) a l’augment de l’electricitat i el 29% restant (15 milions) a gas natural.

A la pràctica, es produiria un increment mitjà de costos de més de 270.000 euros per cooperativa. Es tracta d’un impacte de dimensió històrica, tenint en compte que el preu del gas s’ha multiplicat en un any per 4,5 i el d’electricitat per 2,6.

Per sectors productius, els que més patiran l’increment són les cooperatives d’elaboració de pinsos per a bestiar, amb 24 milions d’euros (47% del total). Els sectors d’arròs, blat de moro i farratges hauran de suportar un augment de 7,3 milions (14% del total); el sector de la llet també uns 7,3 M€ (14%); per als sectors de fruita, horta i planta viva seran 6,4 milions (12%); per al vi, 3,3 M€ (6%), i per a la fruita seca 2,1 milions (4%). En sectors productius com l’oli d’oliva, s’estima que suposarà un increment d’1 milió (2%).

El sector productor, contra les cordes

Algunes indústries cooperatives de diferents sectors han aturat la seva activitat i l’han derivat a altres centres de transformació per optimitzar costos, mentre altres cooperatives estan valorant o han realitzat recentment la substitució de l’ús de combustibles d’origen fòssil cap a biomassa, però la transició no sempre és possible o és molt costós implementar-la a curt termini.

Per això, Ramon Sarroca, president de la FCAC, segueix reclamant que “calen solucions estructurals davant la magnitud d’una crisi que pot posar el sector contra les cordes. Si no s’adopten mesures extraordinàries, inevitablement els preus dels aliments continuaran pujant en compliment de la Llei de la cadena alimentària i es repercutiran en la inflació i la cistella de la compra”.

Sarroca també ha defensat públicament “la priorització de la indústria més vinculada al territori i que transforma producció pròpia”.

11,3 M€ a pimes i ramaderia

A petició de la Federació de Cooperatives, el Departament d’Acció Climàtica ha anunciat que destinarà 11,3 milions d’euros a ajuts per a tot el conjunt d’indústries alimentàries que tinguin la consideració de pime, tot i que finalment només s’adreçaria a les empreses amb menys de 50 treballadors. També es preveuen ajuts per a determinats sectors ramaders com el porcí no integrat i part de l’aviram.

La implementació de la mesura és possible arran dels canvis en el reglament comunitari de desenvolupament rural que permeten establir un marc temporal excepcional de suport per a productors i pimes afectats per les repercussions del conflicte bèl·lic a Ucraïna.

Aquest instrument no compensarà en la seva totalitat el sobrecost que estan suportant les cooperatives ni totes les cooperatives s’hi podran acollir, però sí que contribuirà a pal·liar els efectes.

La FCAC presenta propostes al Congrés per reduir un 50% els costos energètics i un 70% la despesa en potència de la llum amb l’objectiu és evitar l’encariment dels aliments

 

Propostes FCAC al Congrés de Diputats

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya també ha traslladat als diputats catalans al Congrés una bateria de propostes per implementar en el marc de la Llei de pressupostos de l’Estat. La finalitat és evitar un encariment desmesurat del preu dels aliments.

Aquestes mesures permetrien estalviar, a les cooperatives agràries, fins a un 50% de la despesa en energia i un 70% en potència de la llum.

En concret, la FCAC sol·licita que s’estableixi una excepció per al sector agroalimentari al Reial Decret-llei 10/2022 per tal que quedi exclòs de l’obligació de contribuir a sufragar el mecanisme d’ajustament per reduir el preu de l’electricitat al mercat majorista. Només amb aquesta mesura correctora, l’augment mitjà de costos per cooperativa baixaria de 270.000 a 135.000 euros anuals.

Una altra mesura ja reivindicada anys anteriors, però que actualment pren especial rellevància, és tenir en compte l’estacionalitat amb què es treballa a les cooperatives agràries. Cal que es pugui modificar la potència de llum contractada dues vegades per any, ja que els molins d’oli o els cellers de vi necessiten molta energia durant la campanya -que es concentra en dos o tres mesos- i no la resta de l’any, però es veuen obligats a tenir sempre contractada la màxima potència. Aquesta mesura permetria estalviar un 75% la despesa derivada de la potència de la llum.

Finalment, ampliar la reducció de l’IVA del 21% al 5% per al conjunt de productes combustibles procedents de biomassa -com la pinyolada o la clofolla de la fruita seca-fomentaria el trànsit des de les energies fòssils cap a d’altres de més netes.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
05.12.2022

Comunitats Energètiques Rurals

12/2022

Coincidint amb l’encariment de la despesa energètica i per contribuir a un món més net i sostenible, la Federació de Cooperatives Agràries de...

05.12.2022

Les gelades d’abril aturen parcialment les cooperatives

12/2022

L’abril d’aquest any 2022 es recordarà al camp català per una gelada històrica a les comarques de Lleida i Terres de l’Ebre, amb...

05.12.2022

Canvi d'escenari amb la nova PAC

12/2022

Espanya ha estat dels primers estats membres a disposar del Pla Estratègic de la PAC (PEPAC) per al període 2023-2027, que Brussel·les va aprovar...

05.12.2022

El model de ramaderia del futur

12/2022

Des de principi d’any, les problemàtiques i inquietuds de la ramaderia es debaten en el marc del grup de treball específic del sector integrat...

05.12.2022

Carxofes del Prat i Espigoladors, sinergia social

12/2022

La Cooperativa Agrícola del Prat fa temps que elabora productes a partir del seu producte estrella: la Carxofa Prat, una carxofa de la varietat...

05.12.2022

L’'Ètim' Dolça Carinyena, un xarrup amb premi

12/2022

Durant la celebració del Fòrum Gastronòmic 2022, l’'Ètim' Dolça Carinyena de la Cooperativa Falset Marçà ha rebut el premi a la millor...

05.12.2022

Hort del Silenci, l'Artesa de Segre ecològic

12/2022

Hort del Silenci és fruit de l'experiència i el compromís de la branca ecològica de la Cooperativa d'Artesa de Segre, ECO Artesa 2058, per oferir...

Som socis de
Amb el suport de