La Comissió Europea va publicar l’estratègia “Del Camp a la Taula”, com a part del Pacte Verd Europeu, per accelerar la transició cap a un sistema alimentari encara més sostenible mitjançant diverses fites a assolir abans de 2030.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, com la resta d’actors de la cadena alimentària, dona suport a la implementació de millores contínues i significatives per a la sostenibilitat dels nostres sistemes.
La FCAC alerta que la viabilitat econòmica dels productors i les cooperatives es pot posar en perill i l’alimentació de la UE passaria a dependre de les importacions de tercers països
No obstant això, el sector considera que diversos objectius plantejats posaran en perill la sobirania alimentària de la Unió Europea, que passarà a dependre de les importacions de tercers països perquè el cost elevat de les mesures per als agricultors europeus afectarà la seva viabilitat econòmica i la de les seves cooperatives.
En aquest sentit, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha elaborat el document Propostes per a fer front a l’estratègia comunitària “Del camp a la Taula”, en qual s’analitza l’estratègia europea i es fan propostes en relació amb la disponibilitat de matèries actives d’ús fitosanitari, l’ús de drons per l’aplicació d’aquests productes i la possibilitat de desenvolupar les noves tècniques genètiques.
La FCAC considera que la tecnologia i la innovació són les eines necessàries per a fer front als nous reptes i que cal el suport explícit amb canvis normatius per part de Brussel·les.
L’objectiu és defensar aquest document de reflexió a nivell europeu mitjançant Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya i també presentar-lo als eurodiputats catalans dels diferents grups.
Àmbits de treball
En relació a la disponibilitat de fitosanitaris, es considera que cal implementar canvis en l’autorització de productes per a la protecció de les plantes ja que el fet de disposar de poques opcions comporta l’existència d’un oligopoli de fabricants que pot suposar preus més elevats i el risc d’aparició de resistències perquè la repetició de matèries actives és més habitual, a més de deixar la producció europea en inferioritat de condicions a escala global perquè es disposa de menys eines de control que els competidors.
La FCAC proposa invertir en recerca per crear noves substàncies actives amb millors perfils ecotoxicològics que puguin facilitar un ús més eficient de productes fitosanitaris en la protecció dels cultius. També se sol·licita autorització per aplicar aquests productes de forma localitzada mitjançant l’agricultura de precisió i la tecnologia dron.
Pel que fa a la possibilitat de desenvolupar noves tècniques genètiques, cal contemplar que ajuden a concebre varietats de major valor i constància del rendiment, amb millor adaptació al canvi climàtic i produint aliments de gran qualitat en quantitats suficients.
Un canvi normatiu hauria de permetre l’impuls d’aquestes noves tècniques genètiques tot garantint un alt nivell de protecció de la salut humana i animal i del medi ambient, però aprofitant la innovació i la major eficiència per a la obtenció vegetal.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va comparèixer, el 18 de març, al Parlament de Catalunya i per reclamar urgència en la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya reafirma el compromís amb el present i el futur del cooperativisme agrari català apostant per...
Una producció eficient, segura i sostenible necessita productes fitosanitaris contra plagues i malalties, fertilitzants, carburants i assegurances...
La nova normativa de Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) per a envasos industrials i comercials té l’objectiu que els productors...
A final de març, la Comissió Europea va presentar l’esborrany de modificació de tres reglaments del sector vitivinícola per reforçar la...
Nascut a Sant Sebastià al 1972, és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat del País Basc i té un Postgrau en...
Un miler de cooperativistes de tot l’Estat han participat al IX Congrés de Cooperatives Agroalimentàries. El lema ‘Sostenibilitat amb...
L'oli d'oliva és un fil de connexió sobre el qual s'ha teixit un món agrícola, gastronòmic, turístic, comercial i social. Per això, ja fa...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h