Carregant web FCAC

Del Camp a la Taula

29/03/2023

La Comissió Europea va publicar l’estratègia “Del Camp a la Taula”, com a part del Pacte Verd Europeu, per accelerar la transició cap a un sistema alimentari encara més sostenible mitjançant diverses fites a assolir abans de 2030.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, com la resta d’actors de la cadena alimentària, dona suport a la implementació de millores contínues i significatives per a la sostenibilitat dels nostres sistemes.

La FCAC alerta que la viabilitat econòmica dels productors i les cooperatives es pot posar en perill i l’alimentació de la UE passaria a dependre de les importacions de tercers països

No obstant això, el sector considera que diversos objectius plantejats posaran en perill la sobirania alimentària de la Unió Europea, que passarà a dependre de les importacions de tercers països perquè el cost elevat de les mesures per als agricultors europeus afectarà la seva viabilitat econòmica i la de les seves cooperatives.

En aquest sentit, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha elaborat el document Propostes per a fer front a l’estratègia comunitària “Del camp a la Taula”, en qual s’analitza l’estratègia europea i es fan propostes en relació amb la disponibilitat de matèries actives d’ús fitosanitari, l’ús de drons per l’aplicació d’aquests productes i la possibilitat de desenvolupar les noves tècniques genètiques.

La FCAC considera que la tecnologia i la innovació són les eines necessàries per a fer front als nous reptes i que cal el suport explícit amb canvis normatius per part de Brussel·les.

L’objectiu és defensar aquest document de reflexió a nivell europeu mitjançant Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya i també presentar-lo als eurodiputats catalans dels diferents grups.

Àmbits de treball

En relació a la disponibilitat de fitosanitaris, es considera que cal implementar canvis en l’autorització de productes per a la protecció de les plantes ja que el fet de disposar de poques opcions comporta l’existència d’un oligopoli de fabricants que pot suposar preus més elevats i el risc d’aparició de resistències perquè la repetició de matèries actives és més habitual, a més de deixar la producció europea en inferioritat de condicions a escala global perquè es disposa de menys eines de control que els competidors.

La FCAC proposa invertir en recerca per crear noves substàncies actives amb millors perfils ecotoxicològics que puguin facilitar un ús més eficient de productes fitosanitaris en la protecció dels cultius. També se sol·licita autorització per aplicar aquests productes de forma localitzada mitjançant l’agricultura de precisió i la tecnologia dron.

Pel que fa a la possibilitat de desenvolupar noves tècniques genètiques, cal contemplar que ajuden a concebre varietats de major valor i constància del rendiment, amb millor adaptació al canvi climàtic i produint aliments de gran qualitat en quantitats suficients.

Un canvi normatiu hauria de permetre l’impuls d’aquestes noves tècniques genètiques tot garantint un alt nivell de protecció de la salut humana i animal i del medi ambient, però aprofitant la innovació i la major eficiència per a la obtenció vegetal.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
06.06.2023

40 anys de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya

06/2023

El 9 de març de 1983, amb l’aprovació de la Llei de cooperatives de Catalunya, la Federació es va convertir en una entitat a l’empara de la...

06.06.2023

Parlem de cooperativisme amb Roger Torrent

06/2023

El consell rector de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya també s’ha reunit amb el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent,...

06.06.2023

Parlem de sequera amb Teresa Jordà

06/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha reclamat al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural suport per al camp...

05.06.2023

La fauna o la vida

06/2023

La presència de fauna salvatge a l’agricultura és un problema comú que afecta moltes zones de Catalunya, així com de la resta de l’Estat i...

05.06.2023

Sense aigua, no hi ha aliments

06/2023

Des de fa dos anys, Catalunya es troba immersa en una situació de sequera molt greu. Tot i això, no ha estat fins a l’octubre de 2021 quan s’ha...

05.06.2023

“L’alimentació representa un terç del consum”

06/2023

Francesc Reguant té una dilatada trajectòria vinculada al mon de l’agroalimentació. Com a Director d’Administració i Sistemes d’Informació...

05.06.2023

Bioeconomia i digitalització a les cooperatives

06/2023

La innovació ha de ser un procés continu dins les organitzacions, ja que és una eina per trobar noves vies i fer aflorar oportunitats davant...

05.06.2023

Camins Km0 a l'Alt Camp

06/2023

Des de l’Alt Camp es proposen visites i experiències turístiques amb productes de proximitat i en un entorn de paisatge mediterrani, agrícola i...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya