Carregant web FCAC

Sense aigua, no hi ha aliments

05/06/2023
Manifestació a Barcelona de la Plataforma Manifest del Gran Urgell
Manifestació a Barcelona de la Plataforma Manifest del Gran Urgell © FCAC
Reunió amb les cooperatives per posar en comú afectacions i valorar propostes per fer front a la sequera
Reunió amb les cooperatives per posar en comú afectacions i valorar propostes per fer front a la sequera © FCAC

Des de fa dos anys, Catalunya es troba immersa en una situació de sequera molt greu. Tot i això, no ha estat fins a l’octubre de 2021 quan s’ha activat el Pla de Sequera i s’han anat desplegat mesures per desaccelerar el descens de les reserves dels embassaments fins arribar a l’actual situació d’excepcionalitat.

Alerta al sector agroalimentari

Al novembre de 2022, en una reunió bilateral amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ja va traslladar la preocupació per la falta de pluges i, des de fa setmanes, adverteix que perillen les produccions de la majoria d’aliments.

Per sectors productius, la situació és molt delicada al cereal d'hivern, on es preveuen pèrdues importants que podrien superar el 75% de la producció i en molts casos arribar al 100%. És probable que no es puguin arribar a les segones collites.

Preocupa la supervivència dels arbres llenyosos, com els fruiters, que s’han vist sotmesos a una reducció dràstica de la dotació de reg. Tot i que l’afectació semblava limitada a la fruita de llavor, l’alerta s’estén també a la fruita de pinyol des que s’ha augmentat la restricció de la dotació de reg del Canal Aragó-Catalunya.

En l’olivera, la collita 2022/2023 va ser la pitjor dels darrers 15 anys, amb una producció de 15.000 tones d’oli d’oliva quan mai s’havia situat per sota de les 20.000 tones. Així mateix, si no canvia el règim de precipitacions, la pròxima collita també es veuria afectada.

Si no plou aviat, la situació també és de risc per als avellaners i ametllers. La collita de raïm seria especialment curta i es podrien arribar a perdre plantacions de vinya.

La reducció del 50% en la dotació de reg a les comunitats del Delta de l’Ebre capgira totalment les perspectives de la campanya d’arròs i afecta també a algunes plantacions de cítrics, que es nodreixen d’aigua procedent dels mateixos canals.

En els sectors ramader i lleter preocupen la disponibilitat d'aigua de boca per als animals a les granges, les pastures de la ramaderia extensiva o l’increment de cost de la palla en boví d’engreix. Finalment, la prohibició de regar zones verdes i jardins -excepte regs de supervivència - posa la planta viva en una situació especialment complicada.

La FCAC, a primera línia

Des del mes de març, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya s’ha posicionat públicament en nombroses ocasions reclamant mesures de suport al sector davant d’una situació insostenible de falta d’aigua.

El 19 d’abril, a la Taula de la Sequera convocada pel Ministeri d’Agricultura, Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya va presentar un informe sobre la gravetat de la situació a Catalunya i va defensar les propostes de la FCAC. Molts d’aquests plantejaments s’han introduït en el primer paquet de mesures anunciat pel Govern espanyol en el Consell de Ministres de l’11 de maig.

També a la Taula Agrària específica sobre la sequera del 24 d’abril, la Federació va presentar una bateria d’accions i va sol·licitar suport específic per a les cooperatives, que han de fer front a uns costos fixos malgrat la reducció dels ingressos. Des de final d’abril, s’ha participat a totes les reunions setmanals convocades pel DACC amb l’objectiu d’identificar noves problemàtiques.

El 8 de maig, en una reunió bilateral amb el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, es va exposar la situació dels diferents sectors productius davant l'actual episodi de sequera i, sobretot, es va incidir en la necessitat d’articular mesures concretes per a les cooperatives.

El mateix dia, en el Grup de Treball de l’Avellana, es plantejava la situació dels avellaners del Camp de Tarragona i la FCAC es va sumar a la concentració del 13 de maig com a suport a la Comunitat de Regants del pantà de Riudecanyes, que també té incidència en els oliverars.

A final d’aquella setmana, es va participar a la reunió a la subdelegació del Govern espanyol a Lleida amb el secretari general d’Agricultura, Fernando Miranda, la directora general de Produccions i Mercats Agraris, Esperanza Orellana, i el subdelegat José Crespín.

En la Taula Agrària de 26 de maig, la FCAC va donar el vistiplau a les primeres mesures aprovades pel DACC per al sector ramader. Tot i això, es va reclamar la incorporació a les mesures del boví d’engreix, tant intensiu com extensiu, afectat per l’escassetat de pastures i farratges i per l’increment de preu de la palla, que ha triplicat el cost.

A més, la Federació es va reunir amb prop d’un centenar de representants de les cooperatives per posar en comú l’afectació als diferents sectors i per valorar si les propostes plantejades per l’Administració responen a les necessitats de les cooperatives d’arreu del territori a curt i mitjà termini.

Plataforma Manifest del Gran Urgell

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya és entitat promotora de la Plataforma Manifest del Gran Urgell que, sota el lema “Salvem el que mengem”, pretén aconseguir la complicitat de la societat amb el sector agrari explicant a la ciutadania que les conseqüències del canvi climàtic són un tema de país que posen en risc l’alimentació de tothom.

Amb aquest objectiu es va sumar a la Marxa convocada a Barcelona el dia 23 de maig. També ha participat a les reunions amb el president de la Generalitat, Pere Aragonés; amb la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà; amb el delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto, i a la trobada amb la delegació de la Comissió Europea a Barcelona.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
04.04.2024

Bateria de millores a la Política Agrària Comuna

04/2024

Davant l’anunci del Ministeri d’Agricultura de modificar el Pla Estratègic de la PAC per a 2025, la Federació de Cooperatives Agràries de...

04.04.2024

La FCAC compareix al Parlament

04/2024

El Projecte de modificació de la Llei d’orientació agrària, estableix el règim sancionador per a una incorrecta gestió de les dejeccions...

04.04.2024

La pagesia al Parlament de Catalunya

04/2024

En el marc de la intervenció de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya en el Ple monogràfic de la pagesia al Parlament de Catalunya,...

04.04.2024

Gestió de la sequera

04/2024

Enfront de la sequera que està afectant al país, tant la ramaderia com l'agricultura es troben en una situació delicada que requereix una gestió...

04.04.2024

Pla pioner per prevenir el malbaratament de fruita

04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha presentat el Pla col·lectiu de prevenció de pèrdues i malbaratament en el sector de la...

04.04.2024

Formació sobre el mercat de cereals

04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha organitzat un curs sobre eines de gestió del risc i funcionament dels mercats de cereals i...

04.04.2024

Suprimir el límit de 40 arnes a espais naturals

04/2024

Amb l’objectiu que les abelles puguin accedir a una major diversitat de flors en entorns segurs, la Federació de Cooperatives Agràries de...

04.04.2024

"Una reducció del reg agrícola del 80% suposaria la nostra desaparició"

04/2024

Productor de poma, sucs, sidres i altres elaborats de la poma. Vicepresident de la cooperativa Girona Fruits i expresident de la IGP Poma de Girona....

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya