Carregant web FCAC

Oportunitats i nous ajuts per a projectes de biogàs

14/12/2023
Bassa flexible de purí
Bassa flexible de purí © FCAC

El Govern aprova el Pla del biogàs 2023-2030, que s’emmarca en un programa estatal i es finançarà amb fons Next Generation de la Unió Europea. La FCAC hi està treballant per impulsar projectes a les cooperatives sòcies.

Des de fa un parell de dècades, la reducció en les reserves de petroli anuncia dificultats futures a escala mundial i el consegüent augment en els preus de l’energia industrial i domèstica, junt amb l’encariment del transport.

A més, a nivell europeu, es pateixen les conseqüències del conflicte d’Ucraïna que augmenta la necessitat de generar energia per a ús propi tenint en compte que, l’any 2021, gairebé el 40% del gas que es va importar a Europa procedia de Rússia.

Per això, la Unió Europea està impulsant normatives per a la producció i l’ús d’energies renovables més sostenibles, i també la bioeconomia com a sistema d’aprofitament de tots els subproductes derivats dels processos productius del sector agroalimentari.

La necessitat de tendir a una sobirania energètica facilita l’aprovació de noves lleis a nivell espanyol i català que afavoreixin la implantació d’energia de proximitat, ja sigui fotovoltaica o derivada de l’aprofitament dels subproductes agroalimentaris.

Les comunitats energètiques rurals o la construcció de plantes de biogàs són iniciatives que comporten un benefici no només per al sector agroalimentari sinó per a tota la comunitat rural, i contrasten amb iniciatives com la implantació de grans parcs d’energia fotovoltaica a zones potencialment productives.

Fons Next Generation

En l’àmbit espanyol, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha resolt recentment la primera convocatòria d’ajuts per a projectes de plantes de producció de biogàs i el seu aprofitament per ús tèrmic i elèctric.

Les propostes millor valorades rebran incentius amb un valor aproximat de 77 milions d’euros provinents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que es finança amb fons Next Generation de la Unió Europea. El programa, que serà gestionat per l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE) i comptarà amb una inversió global de 480 milions d’euros, pretén instal·lar una potència propera als 200 MW a tot el territori.

El Govern destinarà 80 milions d’euros per a plantes de biogàs en els propers tres anys i les cooperatives en poden ser beneficiàries

Dels 81 projectes que ja estan confirmats, un total de 27 s’emplaçaran a Catalunya, que esdevé el territori amb un major nombre d’iniciatives aprovades. A continuació, les comunitats d’Aragó i Andalusia, amb 11 i 9 projectes, respectivament.

Donades les característiques de la producció del biogàs, aquesta convocatòria prioritza els projectes innovadors que tenen un vincle directe amb el sector primari i estan ubicats a zones de transició justa, que són aquells territoris on es considera que el procés cap a una economia verda i baixa en carboni podria comportar reptes socioeconòmics greus.

Pla del biogàs de Catalunya 2023-2030

En aquest context, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) ha plantejat el Pla del biogàs de Catalunya 2023-2030, que es troba en procés d’aprovació final i neix amb l’objectiu d’impulsar la producció d’aquesta energia verda alhora que es redueix l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.

Les línies d’ajuts que es preveuen dins del pla del biogàs preveuen arribar a generar 1,1 TWh/any de biogàs a Catalunya l’any 2030. També s’habilitaran les mesures normatives, econòmiques i socials per incrementar el parc d’instal·lacions existents.

Un dels punts clau de l’estratègia és valoritzar les dejeccions ramaderes i els residus orgànics per obtenir biofertilitzants i biogàs, que s’aprofitaria per generar calor, electricitat o biometà. La previsió és multiplicar anualment per deu els residus tractats procedents de dejeccions ramaderes, fins arribar als 4 milions de tones de purins, fems i gallinasses a la finalització del pla.

Així doncs, aquesta mesura és de vital importància per a la descarbonització del sector ramader, un dels més injustament estigmatitzats.

A més de les dejeccions ramaderes, el programa del biogàs que impulsa la Generalitat també contempla tota mena de residus orgànics procedents dels sector agroalimentari, de forma que es permetrà generar valor afegit no només a la ramaderia sinó també al sector agrícola.

Suport per a la construcció de plantes

El DACC ha definit ajuts associats a l’estratègia amb l’objectiu d’afavorir la viabilitat dels projectes de construcció de plantes de biogàs i tractament de digerits arreu del territori, així com l’aprofitament de les iniciatives en benefici de tot el territori.

Es preveu invertir fins a 80 milions euros d’ajuts per a plantes de biogàs, dels quals les cooperatives en podrien ser beneficiàries. El total es repartiria en 46 milions per a la convocatòria 2024; 25 milions al 2025, i 9 milions al 2026.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
03.06.2024

20 propostes al nou Govern català

06/2024

Les setmanes prèvies a les Eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) va...

03.06.2024

Un nou impuls a les cooperatives

06/2024

Des de fa més de 20 anys, la intercooperació és un dels principals eixos de treball de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Una...

03.06.2024

Fer cava en temps de sequera

06/2024

La sequera persistent que patim a Catalunya, i en particular a la regió del Cava, ha plantejat desafiaments significatius per al sector...

03.06.2024

Benestar animal en el transport

06/2024

La Comissió Europea ha publicat recentment una revisió de la normativa sobre el benestar dels animals durant el transport. La Federació de...

03.06.2024

Un any del tancament del Canal d'Urgell per la sequera

06/2024

El 25 d’abril es va complir un any dels tancament del Canal d’Urgell a causa de la sequera, una situació esdevinguda per primera vegada en 161...

03.06.2024

Ajuts a cooperatives i productors d’oli

06/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha valorat positivament la publicació dels ajuts del Departament d’Acció Climàtica,...

03.06.2024

"Catalunya lidera el nombre de cooperatives a l'Estat amb un model propi reconegut internacionalment"

06/2024

Casat amb una aranesa i pare de dues noies. Enamorat de les tres, de la muntanya, l’handbol i l’associacionisme. Arquitecte Tècnic...

03.06.2024

Treballant amb les cooperatives per promoure el relleu

06/2024

De tothom és conegut que el sector agrari català té una problemàtica d'envelliment de la massa social productiva. Més del 38% dels socis...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya