Carregant web FCAC

40 anys FCAC

14/12/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha celebrat el 40è aniversari de la seva fundació, l’any 1983, al  Monestir Sant Benet de Bages.

La jornada es va iniciar amb l’Assemblea General Ordinària, en el marc de la qual les cooperatives sòcies van aprovar el Pla Estratègic 2023-2027 i el Codi Ètic de la FCAC. Aquests documents defineixen els eixos de treball prioritaris per als propers anys i els principis i valors que els han d’orientar.

També es va aprovar una modificació dels Estatuts Socials i del Reglament de Règim Intern, així com els resultats de l’exercici anterior explicitats a la Memòria Social i els Comptes Anuals, i la proposta de Pla d’Actuació i Pressupost per a l’any en curs.

A més, es va presentar l’edició 2023 del Dashboard i de l’Anuari Socioeconòmic del Cooperativisme Agrari de Catalunya, que recullen i analitzen les principals magnituds del sector.

Amb els sentiments a flor de pell, uns 300 cooperativistes d’arreu del territori van protagonitzar, a Món Sant Benet, un acte emotiu i presidit per l’aleshores consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural Teresa Jordà


Avançar plegats

Ramon Sarroca, president de la FCAC, va iniciar l’acte de celebració fent èmfasi en què, “sense les cooperatives, el món rural seria un altre, amb un grau molt més elevat d’abandonament sobretot quan els vents no bufen a favor”.

Sarroca es va mostrar especialment crític amb la Política Agrària Comunitària, afirmant que “amb la incertesa que patim al camp, se’ns fa difícil veure que la PAC aposti per l’alimentació, per la producció i per la nostra supervivència”, i va tendir ponts oferint “col·laboració i complicitat de les cooperatives vers les Administracions per tal de canviar la tendència i avançar plegats”.

Reconeixement als presidents

Sota el lema “Som terra. Som força. Som cooperativa”, el sector va homenatjar les persones que, al llarg d’aquestes quatre dècades, han precedit a Ramon Sarroca a la presidència de la Federació.

Antoni Casanovas, president entre 1983 i 1990, va recordar anècdotes i dificultats durant el procés de constitució, fent referència a la ferma implicació de la FCAC en la creació de la Confederació estatal de cooperatives agràries en tant que entitat necessària per aconseguir reconeixement a nivell europeu.

Xavier Tubert va prendre el relleu d’Antoni Casanovas al 1990 i va presidir l’entitat fins a 2008. En aquesta etapa, es va apostar per l’expansió de la Federació articulant un equip de treball multidisciplinar i amb una nova estratègia de comunicació que facilités una major influència en l’àmbit polític i social.

Finalment, Josep Pere Colat va destacar la importància dels consells rectors i, especialment, de tots els socis i sòcies de les cooperatives.

Homenatge a les cooperatives sòcies

Una mà treballada de pagès que representa la vida i l'ofici de la pagesia és la protagonista de la litografia creada per l’artista lleidatana Lily Brick per homenatjar totes les cooperatives sòcies en el 40è aniversari de la Federació.

La mà d'un pagès de 60 anys simbolitza tant l’eina com una escultura al sacrifici i el treball. L'obra al·ludeix a la terra humida i seca, i està feta amb sanguina i  detalls daurats.

Lily Brick ha destacat el seu respecte i admiració per la pagesia.

Homes i dones valentes

Per tancar l’acte i de forma especialment emotiva, l’exconsellera Teresa Jordà va felicitar la “immensa família” de la Federació recordant totes les persones que l’han fet possible, aquells que han coincidit en el camí i els que malauradament ja no hi són.

Teresa Jordà va explicitar que “la Federació és la suma d’històries de les cooperatives i les cooperatives són la història de cadascun dels seus socis i sòcies, que fan territori i que fan productes, i aquí hi ha la bonança del sector malgrat tots els reptes i desafiaments”.

La consellera va tancar l’acte fent una crida a “la consciència col·lectiva de país respecte al territori”, emfatitzant que “les cooperatives sempre hi sou, al peu del canó, cuidant als que cuiden la terra, perquè la cooperativa és la casa que acompanya i arrela la gent al territori” i agraint haver conegut tots aquests “homes i dones valentes”.

Els assistents també van rebre la felicitació del president de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya (CAE), Ángel Villafranca, i de l’actual president de Cajamar i antic director general de CAE, Eduardo Baamonde, que es van desplaçar fins a Món Sant Benet.

______________

Extracte del discurs d’Antoni Casanovas, primer president de la FCAC

El juliol de 1981, des de la Generalitat, se’ns va convocar a un grup de 30 cooperatives a una reunió per parlar d’un òrgan de representació i defensa dels interessos propis per mitjà de la constitució del que seria la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, jo en aquells temps era president de Covides i per tant, hi vaig assistir.

Va ser complicat, doncs ens hi vàrem posar sense tenir un referent. A les tremendes reunions a l’Hotel Bellaterra, amb juristes per preparar un esborrany d’estatuts, vàrem treballar més de cent cooperatives.

En data del 18 de maig de 1982 se celebrà, a Vilafranca del Penedès, l’Assemblea Constituent que va aprovar els Estatuts i va elegir els delegats de les comarques catalanes i els representants de les catorze branques que formen el Consell Rector.

L’esperat òrgan ja era una realitat. Des de llavors, el cooperativisme del camp català compta amb una Federació que té la representació de les Cooperatives Agràries de Catalunya i, per tant, pot actuar com a interlocutor qualificat davant l’administració i donar serveis.

La Federació no va ser creada per absorbir, sinó per servir. No per restar, sinó per sumar. Segurament ho devíem fer bé... ja que després de 40 anys encara funciona perfectament.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
14.12.2023

La FCAC, distingida amb la Creu de Sant Jordi

12/2023

El Govern ha distingit la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi. Aquest és un dels màxims reconeixements que...

14.12.2023

Conveni amb Som Energia

12/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i la cooperativa energètica Som Energia han signat un conveni de cooperació històric, que...

14.12.2023

El preu de l’oli

12/2023

Les cooperatives agràries elaborem el 72% del total d’oli d’oliva de Catalunya i, essencialment, comercialitzem oli verge extra. Aquest és...

14.12.2023

La sequera amenaça els cellers cooperatius

12/2023

La manca de pluges a Catalunya des de final de l’any 2020 està malmetent la vinya, que és un conreu de secà, a moltes parts del territori. Es...

14.12.2023

L’encariment dels farratges per la sequera

12/2023

L’escassedat, a causa de la sequera, comporta que el preu de compra del farratge s’hagi duplicat els últims mesos. Davant d’aquest encariment...

14.12.2023

Els nous eco-règims de la PAC han fracassat a Catalunya?

12/2023

Aquest és el primer any d’aplicació de la Política Agrària Comunitària (PAC) 2023-2027. La reforma ha implicat canvis en els ajuts directes...

14.12.2023

Projecte IMPULS.COOP

12/2023

"Sóc fill de ramaders i enginyer agrònom. Vaig començar la trajectòria a Agroseguro i posteriorment em vaig incorporar a l’Administració...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya