Carregant web FCAC

Pla pioner per prevenir el malbaratament de fruita

04/04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha presentat el Pla col·lectiu de prevenció de pèrdues i malbaratament en el sector de la fruita dolça al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat. L’objectiu de la iniciativa és seguir avançant en l’optimització de l’aprofitament de la fruita per part de les cooperatives, que concentren la meitat de la fruita dolça que es produeix a Catalunya.

A més d’esdevenir un instrument clau per definir i implementar accions que permetin minimitzar, encara més, les pèrdues de producte, també és una eina útil de responsabilitat social corporativa. Per a la seva elaboració, s’ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Espigoladors.

D’altra banda, la proposta de la Federació s’emmarca en la Llei 3/2020, de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, que obligarà totes les empreses alimentàries catalanes a disposar d’aquest tipus de plans.

Josep Lluís Escuer, responsable d’aprofitament alimentari de la FCAC, explica que “des de fa diversos anys, la Federació i les cooperatives treballem conjuntament per sensibilitzar sobre el valor dels aliments i per donar sortida als productes que resulten descartats del circuit comercial per motius com els excedents comercials o raons estètiques. El nostre objectiu és seguir millorant la gestió dels residus alimentaris evitables”.

Les pèrdues a les cooperatives ja són inferiors al 0,33% en poma, préssec i nectarina i al 0,85% en pera

El pla presentat per la Federació defineix els fluxos del procés productiu de la fruita dolça i quantifica les pèrdues per malbaratament. En aquest sentit, les pèrdues de producte a les cooperatives agràries ja són inferiors al 0,33% en el cas de poma, préssec i nectarina i al 0,85% en pera. Es tracta de xifres molt baixes, que demostren com s’està treballant per no malbaratar producte.

Junt amb la definició d’accions per continuar treballant en la reducció de les pèrdues, s’identifiquen els punts crítics del procés i es contempla la formació del personal per a la prevenció del malbaratament.

La validació d’aquest Pla col·lectiu per part del DACC permetrà que les cooperatives interessades s’hi puguin adherir.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
04.04.2024

Bateria de millores a la Política Agrària Comuna

04/2024

Davant l’anunci del Ministeri d’Agricultura de modificar el Pla Estratègic de la PAC per a 2025, la Federació de Cooperatives Agràries de...

04.04.2024

La FCAC compareix al Parlament

04/2024

El Projecte de modificació de la Llei d’orientació agrària, estableix el règim sancionador per a una incorrecta gestió de les dejeccions...

04.04.2024

La pagesia al Parlament de Catalunya

04/2024

En el marc de la intervenció de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya en el Ple monogràfic de la pagesia al Parlament de Catalunya,...

04.04.2024

Gestió de la sequera

04/2024

Enfront de la sequera que està afectant al país, tant la ramaderia com l'agricultura es troben en una situació delicada que requereix una gestió...

04.04.2024

Formació sobre el mercat de cereals

04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha organitzat un curs sobre eines de gestió del risc i funcionament dels mercats de cereals i...

04.04.2024

Suprimir el límit de 40 arnes a espais naturals

04/2024

Amb l’objectiu que les abelles puguin accedir a una major diversitat de flors en entorns segurs, la Federació de Cooperatives Agràries de...

04.04.2024

"Una reducció del reg agrícola del 80% suposaria la nostra desaparició"

04/2024

Productor de poma, sucs, sidres i altres elaborats de la poma. Vicepresident de la cooperativa Girona Fruits i expresident de la IGP Poma de Girona....

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya