Carregant web FCAC

El sector apícola de Catalunya celebra el Dia de l'Abella i entrega els premis del IV Concurs 'Les millors mels catalanes'

21/05/2024

Les mels de millor qualitat produïdes a Catalunya han estat reconegudes avui en un acte al Palau Robert de Barcelona, coincidint amb la celebració del Dia Mundial de l’Abella ahir, dilluns 20 de maig, amb els premis del IV Concurs ‘Les millors mels catalanes’. L’entrega dels guardons ha anat a càrrec de Carmel Mòdol, secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i els representants de les entitats organitzadores, i l’ha conduït Cristina Massot, subdirectora general d’Indústries i Qualitat Agroalimentàries del Departament. A més del lliurament dels premis, també hi ha hagut una taula rodona sobre el relleu generacional en l’apicultura.

Cal recordar el paper fonamental de les abelles en la biodiversitat del planeta. Els participants en aquesta celebració del Dia mundial de l’abella han posat en valor la producció de la mel catalana tenint en compte les dificultats del sector, afectat per la sequera dels últims anys i per altres problemes com els danys de la Vespa asiàtica i l’abellerol.

El concurs ‘Les millors mels catalanes’ ha distingit per quart any consecutiu les millors mels de les modalitats de romaní, de mil flors, de muntanya i monofloral amb tres premis, a més de la mel més ben puntuada pels membres del jurat (Premi Reina de les mels), que ha estat reconeguda amb un guardó especial. El jurat ha valorat, per puntuar les mostres, l’aspecte, el color, el flaire, el gust i el tacte de les mels.

TROFEUS

  • Premi Reina de les mels: Annabel Muñoz González (Sant Llorenç Savall, Vallés Occidental)
     
  • 1r Premi de la Mel de romaní: Salvador Mallofré Massana (Calders, Moianès)
  • 2n Premi de la Mel de romaní: Juan Pinto Sebastián (Sant Llorenç Savall, Vallés Occidental)
  • 3r Premi de la Mel de romaní: Jordi Múria Franch (les Borges Blanques, Garrigues)
     
  • 1r Premi de la Mel de mil flors: Pere Descarrega Álvarez (Corbera d’Ebre, Terra Alta)
  • 2n Premi de la Mel de mil flors: Mel del Paratge de la Serra del Boix (Santa Maria de Merlès, Berguedà)
  • 3r Premi de la Mel de mil flors: Xavier Llobet Guix (Vila-seca, Baix Camp)
     
  • 1r Premi de la Mel de muntanya: Rafael Múria Martí (Senterada, Pallars Jussà)
  • 2n Premi de la Mel de muntanya: Jordi Múria Franch (Senterada, Pallars Jussà)
  • 3r Premi de la Mel de muntanya: Mel del Paratge de la Serra del Boix (Bescaran, Alt Urgell)
     
  • 1r Premi de la Mel monofloral: Pere Descarrega Álvarez -taronger- (Santa Bàrbara, Montsià)
  • 2n Premi de la Mel monofloral: FR Apicultors -cirerer- (Torrelles de Llobregat, Baix Llobregat)
  • 3r Premi de la Mel monofloral: Màrius Pujol Llaurad -taronger- (Alcanar, Montsià)

En el concurs han participat 45 mostres de les diferents mels. El jurat ha estat integrat pels experts en apicultura Miquel Alemany i Hospital, Anna Clemente García i Rafael L. Blanc Cera.

La celebració del Dia mundial de l’Abella també va comptar amb una jornada tècnica apícola el dissabte 18 de maig a la Facultat de Veterinària de la Universitat Autonòma de Barcelona (UAB), amb la participació de diversos experts del sector i una visita a l’apiari UABee.

Tant el concurs com la jornada del 18 de maig han estat organitzats per Unió de Pagesos de Catalunya, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), l’Associació Catalana d’Apicultors, Apícola Tarragonina, Apicultors Lleidatans, Apicultors Gironins, l’Associació d’Apicultors de Barcelona, Apicultors Ecològics Associats i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), amb la col·laboració del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la Universitat Autònoma de Barcelona.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
01.07.2025

Caprabo i la FCAC refermen el seu compromís amb la proximitat amb la celebració de la Jornada Gastronòmica de productes de cooperatives agràries de Catalunya

01/07/2025

Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han dut a terme, avui, la Jornada Gastronòmica Caprabo de Productes de...

25.06.2025

El sector vitivinícola català analitza els nous reptes dels vins desalcoholitzats

25/06/2025

El Museu Vinseum ha estat l’escenari d’una jornada tècnica del sector vitivinícola. Organitzada per l’INCAVI, la trobada s’ha centrat en la...

17.06.2025

Rafael Ramon, nou president de la Junta Rectora del CCPAE

17/06/2025

El nou president de la Junta Rectora del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és Rafael Ramon Martorell, viticultor...

17.06.2025

La collita de cereal es recupera després de tres anys de sequera

17/06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) espera una bona producció de cereal, al voltant d’1,99 milions de tones. Aquesta...

17.06.2025

La VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona amb gust cooperatiu

17/06/2025

Caprabo ha celebrat la VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona, al supermercat d’Altafulla, amb una assistència de...

12.06.2025

La FCAC insta al DARPA a crear centres de neteja i desinfecció de camions de transport de bestiar per evitar la transmissió de malalties

12/06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió, en el marc del Grup de Treball de Ramaderia, amb l'equip la...

10.06.2025

Oposició a la pèrdua de sòl agrari per l'eventual ampliació de l'aeroport

10/06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) manifesta l’oposició frontal a qualsevol proposta que impliqui la destrucció de sòl...

06.06.2025

Jornada anual sobre productes fitosanitaris i subministraments

06/06/2025

A la sala del centenari del Celler Cooperatiu de Vila-rodona, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha celebrat la jornada anual...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya