Carregant web FCAC

El sector apícola de Catalunya celebra el Dia de l'Abella i entrega els premis del IV Concurs 'Les millors mels catalanes'

21/05/2024

Les mels de millor qualitat produïdes a Catalunya han estat reconegudes avui en un acte al Palau Robert de Barcelona, coincidint amb la celebració del Dia Mundial de l’Abella ahir, dilluns 20 de maig, amb els premis del IV Concurs ‘Les millors mels catalanes’. L’entrega dels guardons ha anat a càrrec de Carmel Mòdol, secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i els representants de les entitats organitzadores, i l’ha conduït Cristina Massot, subdirectora general d’Indústries i Qualitat Agroalimentàries del Departament. A més del lliurament dels premis, també hi ha hagut una taula rodona sobre el relleu generacional en l’apicultura.

Cal recordar el paper fonamental de les abelles en la biodiversitat del planeta. Els participants en aquesta celebració del Dia mundial de l’abella han posat en valor la producció de la mel catalana tenint en compte les dificultats del sector, afectat per la sequera dels últims anys i per altres problemes com els danys de la Vespa asiàtica i l’abellerol.

El concurs ‘Les millors mels catalanes’ ha distingit per quart any consecutiu les millors mels de les modalitats de romaní, de mil flors, de muntanya i monofloral amb tres premis, a més de la mel més ben puntuada pels membres del jurat (Premi Reina de les mels), que ha estat reconeguda amb un guardó especial. El jurat ha valorat, per puntuar les mostres, l’aspecte, el color, el flaire, el gust i el tacte de les mels.

TROFEUS

  • Premi Reina de les mels: Annabel Muñoz González (Sant Llorenç Savall, Vallés Occidental)
     
  • 1r Premi de la Mel de romaní: Salvador Mallofré Massana (Calders, Moianès)
  • 2n Premi de la Mel de romaní: Juan Pinto Sebastián (Sant Llorenç Savall, Vallés Occidental)
  • 3r Premi de la Mel de romaní: Jordi Múria Franch (les Borges Blanques, Garrigues)
     
  • 1r Premi de la Mel de mil flors: Pere Descarrega Álvarez (Corbera d’Ebre, Terra Alta)
  • 2n Premi de la Mel de mil flors: Mel del Paratge de la Serra del Boix (Santa Maria de Merlès, Berguedà)
  • 3r Premi de la Mel de mil flors: Xavier Llobet Guix (Vila-seca, Baix Camp)
     
  • 1r Premi de la Mel de muntanya: Rafael Múria Martí (Senterada, Pallars Jussà)
  • 2n Premi de la Mel de muntanya: Jordi Múria Franch (Senterada, Pallars Jussà)
  • 3r Premi de la Mel de muntanya: Mel del Paratge de la Serra del Boix (Bescaran, Alt Urgell)
     
  • 1r Premi de la Mel monofloral: Pere Descarrega Álvarez -taronger- (Santa Bàrbara, Montsià)
  • 2n Premi de la Mel monofloral: FR Apicultors -cirerer- (Torrelles de Llobregat, Baix Llobregat)
  • 3r Premi de la Mel monofloral: Màrius Pujol Llaurad -taronger- (Alcanar, Montsià)

En el concurs han participat 45 mostres de les diferents mels. El jurat ha estat integrat pels experts en apicultura Miquel Alemany i Hospital, Anna Clemente García i Rafael L. Blanc Cera.

La celebració del Dia mundial de l’Abella també va comptar amb una jornada tècnica apícola el dissabte 18 de maig a la Facultat de Veterinària de la Universitat Autonòma de Barcelona (UAB), amb la participació de diversos experts del sector i una visita a l’apiari UABee.

Tant el concurs com la jornada del 18 de maig han estat organitzats per Unió de Pagesos de Catalunya, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), l’Associació Catalana d’Apicultors, Apícola Tarragonina, Apicultors Lleidatans, Apicultors Gironins, l’Associació d’Apicultors de Barcelona, Apicultors Ecològics Associats i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), amb la col·laboració del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la Universitat Autònoma de Barcelona.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
10.10.2024

Trobada amb el Departament de Territori per la ZEPA del Delta del Llobregat

10/10/2024

El president de la Federeació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Ramon Sarroca, i  el secretari de la Cooperativa del Prat del...

07.10.2024

La FCAC comparteix la seva experiència en prevenció de pèrdues alimentàries en la Cimera Fam Zero

07/10/2024

Barcelona va acollir la V Cimera Mundial de les Regions sobre seguretat i sobirania alimentària "Fam Zero 2024", on van participar representants...

04.10.2024

La FCAC participa en el primer Fòrum de l'Oli Verge Extra de Catalunya

04/10/2024

Les Borges Blanques va acollir la primera edició del Fòrum de l’Oli Verge Extra de Catalunya (FOOVE) amb la intenció d’abordar els grans...

03.10.2024

Canvis de la PAC en la nova campanya de cereals

03/10/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha organitzat una nova jornada sobre les novetats de la PAC, destinada al sector de...

01.10.2024

La FCAC valora positivament el paquet de 70,8 M€ amb mesures a les explotacions agràries afectades per la sequera d'enguany

01/10/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha participat, avui a migdia, a la Taula Agrària convocada pel Departament...

26.09.2024

La FCAC reclama posposar l'aplicació del Reglament de desforestació

26/09/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), a través de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, se suma a la demanda de 17...

19.09.2024

Participació en la jornada RECOMEX d'assajos i d'innovació en cultius extensius d'hivern

19/09/2024

El passat dimarts 10 de setembre va tenir lloc a Calaf la jornada de referència del sector de conreus herbacis organitzada per l’IRTA: RECOMEX....

17.09.2024

La FCAC reclama a la Conselleria d’Agricultura mesures de suport front la sequera i per impulsar la transformació

17/09/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió bilateral amb el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya