Carregant web FCAC

Benestar animal en el transport

03/06/2024

La Comissió Europea ha publicat recentment una revisió de la normativa sobre el benestar dels animals durant el transport.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, mitjançant Cooperatives Agràries d’Espanya i la representació europea del COPA-COGECA, hem manifestat el nostre desacord amb els arguments exposats. A més, un total de 14 organitzacions del sector carni-ramader estem treballant conjuntament perquè es recondueixin unes mesures que considerem discriminatòries i sense base científica.

Ramon Armengol, responsable de ramaderia de la FCAC, argumenta que “per als ramaders i les cooperatives agràries, el benestar dels animals és la màxima prioritat. Si bé la proposta de la Comissió conté determinades millores tècniques, lamentablement la seva aplicació no és realista. L’Estat espanyol és un dels principals països productors de la Unió Europea i el compliment d’aquesta normativa implicaria una disminució de la capacitat productiva i de la competitivitat”.

Les principals preocupacions per a les cooperatives ramaderes són l’increment de l’edat mínima dels animals joves per al transport de més de 100 km a 5 setmanes, el límit de 9 hores de trajecte fins a l’escorxador així com la limitació del temps de transport en general perquè trencaria les cadenes de subministrament, l’exigència de transport en horari nocturn amb temperatures superiors a 30ºC i la reducció del nombre d’animals que es poden transportar en un camió ja que el moviment del vehicle podria provocar lesions.

Aquestes mesures es veurien agreujades per una càrrega administrativa sense precedents i per uns períodes de transició excessivament curts.

A DEBAT, ELS REPTES DEL SECTOR

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha organitzat una sessió de treball a Lleida adreçada a les cooperatives ramaderes, lleteres i pinsaires amb la finalitat d’analitzar eines clau per fer front als desafiaments del sector.

La jornada va comptar amb la participació de Simona Caselli, presidenta del grup cooperatiu Granarolo-Latte (Granlatte), que va explicar com una petita cooperativa ha esdevingut el major grup italià del sector agroalimentari, amb 13 plantes de producció i més de mil milions d’euros de facturació anuals. La creació de marques, la internacionalització i l’aposta per iogurts i formatges han afavorit que, en deu anys, s’hagi duplicat el volum de llet que gestiona aquest grup cooperatiu.

Eduardo Baamonde, president de l’entitat financera Cajamar i anteriorment director general de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, va identifcar els reptes del sistema agroalimentari agrupats en tres blocs: mediambientals, rendibilitat i  governança.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
17.03.2025

Les seccions de crèdit avui

03/2025

A Catalunya, hi ha 55 cooperatives agràries amb secció de crèdit que presten els seus serveis a 72 poblacions i tenen un paper clau per combatre...

17.03.2025

Campanya amb poca producció i davallada de preu a l'oli d'oliva

03/2025

Després de successives caigudes del preu en origen des del mes de novembre, en l’inici d’aquest 2025 hem observat un canvi de tendència en les...

17.03.2025

L'impacte del reglament de benestar animal

03/2025

El Reial decret de benestar animal aprovat al 2023 establia un període de dos anys per a l’adaptació de les granges de porcí i, per tant, hauria...

17.03.2025

La climatologia malmet la collita de cítrics

03/2025

La campanya de cítrics a les Terres de l'Ebre ha estat marcada per una suma d’adversitats climàtiques que han afectat significativament la...

17.03.2025

Mesures de suport per la sequera i la DANA

03/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha participat a la Taula Agrària en què s’ha concretat un nou paquet de mesures per fer...

14.03.2025

"Les cooperatives són un actiu clau en el desenvolupament local del país"

03/2025

Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va començar la trajectòria laboral al Bages i, de 2004 i a 2007, quan va tenir...

14.03.2025

Formació, factor clau per a l'èxit empresarial

03/2025

Les cooperatives agràries són entitats estratègiques per al desenvolupament econòmic i social del sector primari. La seva competitivitat i...

14.03.2025

Mallart Artesans Xarcuters, la primera xarcuteria que fa la botifarra a l'exclusió

03/2025

Mallart Artesans Xarcuters és un projecte de transformació social impulsat per la Fundació Mas Albornà, dedicada a la inserció sociolaboral de...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya