Carregant web FCAC

Benestar animal en el transport

03/06/2024

La Comissió Europea ha publicat recentment una revisió de la normativa sobre el benestar dels animals durant el transport.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, mitjançant Cooperatives Agràries d’Espanya i la representació europea del COPA-COGECA, hem manifestat el nostre desacord amb els arguments exposats. A més, un total de 14 organitzacions del sector carni-ramader estem treballant conjuntament perquè es recondueixin unes mesures que considerem discriminatòries i sense base científica.

Ramon Armengol, responsable de ramaderia de la FCAC, argumenta que “per als ramaders i les cooperatives agràries, el benestar dels animals és la màxima prioritat. Si bé la proposta de la Comissió conté determinades millores tècniques, lamentablement la seva aplicació no és realista. L’Estat espanyol és un dels principals països productors de la Unió Europea i el compliment d’aquesta normativa implicaria una disminució de la capacitat productiva i de la competitivitat”.

Les principals preocupacions per a les cooperatives ramaderes són l’increment de l’edat mínima dels animals joves per al transport de més de 100 km a 5 setmanes, el límit de 9 hores de trajecte fins a l’escorxador així com la limitació del temps de transport en general perquè trencaria les cadenes de subministrament, l’exigència de transport en horari nocturn amb temperatures superiors a 30ºC i la reducció del nombre d’animals que es poden transportar en un camió ja que el moviment del vehicle podria provocar lesions.

Aquestes mesures es veurien agreujades per una càrrega administrativa sense precedents i per uns períodes de transició excessivament curts.

A DEBAT, ELS REPTES DEL SECTOR

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha organitzat una sessió de treball a Lleida adreçada a les cooperatives ramaderes, lleteres i pinsaires amb la finalitat d’analitzar eines clau per fer front als desafiaments del sector.

La jornada va comptar amb la participació de Simona Caselli, presidenta del grup cooperatiu Granarolo-Latte (Granlatte), que va explicar com una petita cooperativa ha esdevingut el major grup italià del sector agroalimentari, amb 13 plantes de producció i més de mil milions d’euros de facturació anuals. La creació de marques, la internacionalització i l’aposta per iogurts i formatges han afavorit que, en deu anys, s’hagi duplicat el volum de llet que gestiona aquest grup cooperatiu.

Eduardo Baamonde, president de l’entitat financera Cajamar i anteriorment director general de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, va identifcar els reptes del sistema agroalimentari agrupats en tres blocs: mediambientals, rendibilitat i  governança.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
11.06.2025

Compareixença al Parlament per la simplificació administrativa

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va comparèixer, el 18 de març, al Parlament de Catalunya i per reclamar urgència en la...

11.06.2025

El jovent de les cooperatives agràries

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya reafirma el compromís amb el present i el futur del cooperativisme agrari català apostant per...

11.06.2025

Recursos cabdals per al sector agrari

06/2025

Una producció eficient, segura i sostenible necessita productes fitosanitaris contra plagues i malalties, fertilitzants, carburants i assegurances...

11.06.2025

SCRAP per a envasos

06/2025

La nova normativa de Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) per a envasos industrials i comercials té l’objectiu que els productors...

11.06.2025

Millorar la competitivitat del vi

06/2025

A final de març, la Comissió Europea va presentar l’esborrany de modificació de tres reglaments del sector vitivinícola per reforçar la...

11.06.2025

"La col·laboració amb la FCAC és una aposta estratègica i de futur per a Caprabo"

06/2025

Nascut a Sant Sebastià al 1972, és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat del País Basc i té un Postgrau en...

10.06.2025

Cooperatives agroalimentàries i sostenibilitat amb persones

06/2025

Un miler de cooperativistes de tot l’Estat han participat al IX Congrés de Cooperatives Agroalimentàries. El lema ‘Sostenibilitat amb...

10.06.2025

La cultura de l'oli d'oliva a la Granadella

06/2025

L'oli d'oliva és un fil de connexió sobre el qual s'ha teixit un món agrícola, gastronòmic, turístic, comercial i social. Per això, ja fa...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya