Carregant web FCAC

Un nou impuls a les cooperatives

03/06/2024

Des de fa més de 20 anys, la intercooperació és un dels principals eixos de treball de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Una mostra dels èxits assolits són els 20 projectes presentats a principi de l’any passat en l’acte de reconeixement de la feina feta fins al moment.

Però les condicions canvien i cal ampliar el focus per tal d’incorporar-ne d’altres, tot mantenint la intercooperació com a estratègia bàsica. Una nova línia, identificada de fa un temps per les pròpies cooperatives i confirmada per les administracions públiques, és el foment del relleu generacional.

La FCAC i la Direcció General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia han dissenyat el programa IMPULS.COOP per millorar la competitivitat i la sostenibilitat del sector

Per aquest motiu, la Federació, conjuntament amb la Direcció General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, han dissenyat el programa IMPULS.COOP que s’ha publicat recentment.

Els eixos principals d’aquest nou pla són la millora de la competitivitat i la sostenibilitat social, econòmica i ambiental. En concret, s’articula en quatre línies i quatre reptes sota els quals s’hauran d’estructurar els projectes promoguts per les cooperatives.

LÍNIES I REPTES ESTRATÈGICS

Per poder participar del programa, les iniciatives de les cooperatives s’han d’organitzar en quatre grans línies.

  • L01. Incentivar l’establiment de vincles mitjançant treballs previs als projectes d’intercooperació que vulguin emprendre dues o més cooperatives.
  • L02. Incentivar la intercooperació mitjançant la firma de convenis.
  • L03. Incentivar les fusions per millorar la competitivitat a partir de la total integració i sent fidels als principis cooperatius.
  • L04. Incentivar la creació de noves empreses per tenir capacitat de lideratge de projectes empresarials que donin la resposta a les necessitats globals o parcials de les explotacions associades.

A més, les cooperatives hauran de complir dos dels quatre reptes vinculats a les línies estratègiques, essent obligatori donar resposta al repte 01 o al repte 02.

  • R01 Sostenibilitat ambiental, social i econòmica.
  • R02 Transformació digital i robotització de totes les operacions de les cooperatives, amb inversió en serveis de consultoria específics i tecnologia.
  • R03 Promoció de productes agroalimentaris per apropar-los als mercats i als clients.
  • R04 Impuls del teixit cooperatiu per assegurar-ne el futur tot afavorint el relleu en la governança de les cooperatives i l’ampliació de la base productiva.

REPTE 04, IMPULS AL TEIXIT COOPERATIU

Una de les grans novetats del programa IMPULS.COOP és donar suport a l’increment de la dimensió del cooperativisme mitjançant la incorporació de noves explotacions i el creixement de les existents.

L’estratègia definida per la Federació i assumida pel Departament passa per incrementar la professionalització de la base productiva de les cooperatives, donant suport a aquelles explotacions que es vinculin i es comprometin a llarg termini amb les cooperatives.

Així, les explotacions que s’incorporin de nou al cooperativisme rebran un suport específic sempre i quant aportin tota la producció i per un període mínim de 10 anys. També les actuals explotacions vinculades al cooperativisme que incrementin la seva activitat de forma significativa (més d’un 25%) rebran un suport econòmic durant els primers anys des de l’increment de la dimensió.

Per donar resposta a aquest repte també s’han tingut molt en compte les persones que volen cedir la seva explotació a socis nous o socis actuals de les cooperatives. Es pretén que el soci que traspassi la seva explotació a una altra explotació que es doni d’alta a una cooperativa o que ja en formi part també disposi de suport per facilitar i accelerar la seva decisió.

L’objectiu és que cada cooperativa pugui mantenir o incrementar la producció que gestiona.

UN LLARG PROCÉS DE NEGOCIACIÓ

El programa IMPULS.COOP és el resultat d’un profund procés de treball i negociació entre la FCAC i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en el qual han participat tant el consell rector com l’equip tècnic de la Federació.

Des de principi de 2023, s’hi ha estat treballant per tal de crear un marc normatiu que donés resposta als canvis en les cooperatives i s’acollís a la normativa europea amb totes les garanties tècniques i jurídiques. Durant aquests mesos s’han elaborat esborranys del programa, s’ha consultat a diverses cooperatives per identificar necessitats i opcions de suport i s’ha verificat la coherència de l’IMPULS.COOP amb els reglaments europeus d’ajuts d’estat.

El resultat són unes bases reguladores innovadores que hauran de continuar adaptant-se als canvis que viuen les cooperatives i les explotacions associades, però que neixen amb la voluntat d’esdevenir un revulsiu per al cooperativisme agrari de Catalunya.

Pressupost de 15 M€ per a projectes de cooperatives per a les anualitats 2025, 2026 i 2027

PRESSUPOST PER A TRES ANUALITATS

El programa IMPULS.COOP compta amb un pressupost de 15 milions d’euros per a les anualitats 2025, 2026 i 2027, aportat íntegrament per la Direcció General d’Indústries Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. A més de 4,5 milions d’euros de fons nuclears per als anys 2025 i 2026.

Els ajuts per a les cooperatives poden arribar a cobrir fins el 40% del valor de les inversions i les despeses, amb increments de percentatge en funció de determinats condicionants. Enguany es farà especial incidència als municipis de zones en transició nuclear.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
17.03.2025

Les seccions de crèdit avui

03/2025

A Catalunya, hi ha 55 cooperatives agràries amb secció de crèdit que presten els seus serveis a 72 poblacions i tenen un paper clau per combatre...

17.03.2025

Campanya amb poca producció i davallada de preu a l'oli d'oliva

03/2025

Després de successives caigudes del preu en origen des del mes de novembre, en l’inici d’aquest 2025 hem observat un canvi de tendència en les...

17.03.2025

L'impacte del reglament de benestar animal

03/2025

El Reial decret de benestar animal aprovat al 2023 establia un període de dos anys per a l’adaptació de les granges de porcí i, per tant, hauria...

17.03.2025

La climatologia malmet la collita de cítrics

03/2025

La campanya de cítrics a les Terres de l'Ebre ha estat marcada per una suma d’adversitats climàtiques que han afectat significativament la...

17.03.2025

Mesures de suport per la sequera i la DANA

03/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha participat a la Taula Agrària en què s’ha concretat un nou paquet de mesures per fer...

14.03.2025

"Les cooperatives són un actiu clau en el desenvolupament local del país"

03/2025

Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va començar la trajectòria laboral al Bages i, de 2004 i a 2007, quan va tenir...

14.03.2025

Formació, factor clau per a l'èxit empresarial

03/2025

Les cooperatives agràries són entitats estratègiques per al desenvolupament econòmic i social del sector primari. La seva competitivitat i...

14.03.2025

Mallart Artesans Xarcuters, la primera xarcuteria que fa la botifarra a l'exclusió

03/2025

Mallart Artesans Xarcuters és un projecte de transformació social impulsat per la Fundació Mas Albornà, dedicada a la inserció sociolaboral de...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya