Carregant web FCAC

Formant una nova generació de pagesos amb TANGO Circular

12/11/2024

La innovació ja forma part de l’estratègia empresarial a nombroses cooperatives. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) també aposta per aquesta línia de treball, donant suport al sector en el disseny dels projectes i en la cerca de socis i vies de finançament, a més de coordinar projectes multi-actor. Amb TANGO Circular, es prepara la propera generació de pagesos per construir un futur sostenible.

TANGO Circular és un projecte de formació a nivell europeu que promou que la nova generació d’agricultors i ramaders aprenguin a valoritzar els residus o subproductes agrícoles amb l’objectiu de contribuir a una millora significativa de la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental.

En aquest programa, que té una durada de 3 anys i finalitzarà l’estiu del 2025, hi participen organitzacions agràries, universitats, organitzacions civils i centres de formació de cinc països: Espanya, Itàlia, Grècia, França i Portugal. La FCAC també hi és, representant el sector productiu català.

Des de fa anys, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya participa, com a sòcia, en diferents programes europeus. Aquestes col·laboracions permeten identificar socis internacionals per a futurs consorcis i generar nous coneixements que es poden implantar a les cooperatives agràries catalanes.

A més de participar a projectes sobre control de malalties i plagues, fertilització, diversificació de conreus, transformació digital i gestió energètica de fonts renovables, existeix un àmbit d’investigació cada vegada més rellevant: la bioeconomia circular.

Aquest és el cas del programa TANGO Circular, que pretén donar resposta a la necessitat de la pagesia i l’empresariat agrícola del futur de poder valoritzar els residus o subproductes amb l’objectiu d’aportar solucions a un problema rellevant i no només això, sinó també aconseguir revertir la situació en una oportunitat.

Els participants adquireixen les habilitats necessàries per valoritzar els residus agraris i prosperar en una economia circular.

APRENDRE A VALORITZAR

El programa de formació consta de nou mòduls que tenen com a objectiu que els participants adquireixin el coneixement i les habilitats necessàries per prosperar en una economia circular.

L’alumnat aprèn a classificar la biomassa agrària segons el seu origen (llenyosa, herbàcia, animal, municipal i aquàtica) i a valoritzar-la depenent d’aquest origen i composició. A més, es descriuen les diferents metodologies de conversió de la biomassa, ja sigui mitjançant tècniques biològiques (compostatge, digestió anaeròbica, fermentació i llacunes d’estabilització) o termoquímiques (combustió, piròlisi, gasificació, transesterificació i liquació). 

En el decurs del projecte, també es tracta de la gestió de residus agraris que no son pròpiament de biomassa agroalimentària i que, majoritàriament, estan fets amb materials plàstics. En concret, s’analitzen problemàtiques derivades dels residus plàstics a l’agricultura i es proposen mecanismes de gestió per evitar l’impacte ambiental, com els sistemes de descontaminació dels envasos que han contingut fitosanitaris o altres productes químics.

Finalment, s’explica la legislació espanyola i europea que regula la gestió dels diferents tipus de residus i es posa èmfasi en la importància d’organitzar territorialment i temporalment la producció, gestió i aprofitament dels subproductes agroalimentaris per afrontar el repte de la seva valorització.  

EL MODEL ORGANITZATIU DE ‘RURAL LAB’

Cadascun dels mòduls del programa TANGO Circular té una durada de 8 hores distribuïdes en formació presencial, formació on-line, pràctiques i demostració al Rural Lab. A més, es disposa d’una plataforma digital amb accés al contingut generat en els diferents mòduls i material complementari.

Rural Lab és una novetat implementada en aquest projecte que consisteix a crear un punt de trobada entre agricultors, ramaders, entitats relacionades, entitats públiques, universitats i centres formació i investigació on es poden plantejar i proposar solucions per a l’aprofitament de residus que actualment poden representar un problema per al medi ambient. A cada país participant s’ha desenvolupat un model de Rural Lab amb l’objectiu de replicar-lo a nivell europeu com un model organitzatiu innovador.

L’alumnat, a més, participa en jornades on es posen en comú els diferents actors de la cadena de valor que permeten convertir residus en recursos per a l’entorn. Tant si es tracta de biomassa agrícola com subproductes agroalimentaris o deixalles plàstiques, el programa ensenya formes innovadores d'aprofitar aquests materials per obtenir beneficis econòmics i ambientals. 

El projecte TANGO Circular compta amb el suport el programa Erasmus+ de la Unió Europea perquè la propera generació de pagesos i empresaris agrícoles no només s’estan preparant per als desafiaments actuals, sinó també per construir un horitzó sostenible a l'agricultura.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
11.06.2025

Compareixença al Parlament per la simplificació administrativa

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va comparèixer, el 18 de març, al Parlament de Catalunya i per reclamar urgència en la...

11.06.2025

El jovent de les cooperatives agràries

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya reafirma el compromís amb el present i el futur del cooperativisme agrari català apostant per...

11.06.2025

Recursos cabdals per al sector agrari

06/2025

Una producció eficient, segura i sostenible necessita productes fitosanitaris contra plagues i malalties, fertilitzants, carburants i assegurances...

11.06.2025

SCRAP per a envasos

06/2025

La nova normativa de Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) per a envasos industrials i comercials té l’objectiu que els productors...

11.06.2025

Millorar la competitivitat del vi

06/2025

A final de març, la Comissió Europea va presentar l’esborrany de modificació de tres reglaments del sector vitivinícola per reforçar la...

11.06.2025

"La col·laboració amb la FCAC és una aposta estratègica i de futur per a Caprabo"

06/2025

Nascut a Sant Sebastià al 1972, és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat del País Basc i té un Postgrau en...

10.06.2025

Cooperatives agroalimentàries i sostenibilitat amb persones

06/2025

Un miler de cooperativistes de tot l’Estat han participat al IX Congrés de Cooperatives Agroalimentàries. El lema ‘Sostenibilitat amb...

10.06.2025

La cultura de l'oli d'oliva a la Granadella

06/2025

L'oli d'oliva és un fil de connexió sobre el qual s'ha teixit un món agrícola, gastronòmic, turístic, comercial i social. Per això, ja fa...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya