Carregant web FCAC

IMPULS.COOP

13/11/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han treballat coordinadament, durant més de dos anys, en la definició d’un programa de suport a la transformació del sector cap a una major sostenibilitat i competitivitat.

Les cooperatives agràries aposten per la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental del territori, alhora que incentivaran la competitivitat des de la intercooperació i el relleu generacional

Aquesta iniciativa s’ha concretat en el projecte IMPULS.COOP que s’articula a l’entorn de les cooperatives agràries, empreses de propietat compartida entre molts socis arrelats al territori a causa de la seva activitat agrària. Aquestes entitats, que no es deslocalitzen, aporten riquesa al seu entorn i esdevenen motor econòmic de diversos municipis.  

Alhora que afavoreixen el desenvolupament de l’economia, les cooperatives aporten aliments de qualitat i de proximitat contribuint a la sobirania alimentària del país. També fomenten valors socials, afavoreixen el benestar de les comunitats rurals i promouen la preservació del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic.

ESTRATÈGIC I INNOVADOR

El projecte IMPULS.COOP esdevindrà una eina decisiva per a l’enfortiment de les empreses agràries en potenciar la innovació, la digitalització, la cooperació i la incorporació de joves.

Més de 70 cooperatives agràries catalanes –un 40% del total- han accedit a la sol·licitud d’aquesta línia d’ajut, que ha finalitzat el 25 d’octubre, amb el compromís d’impulsar projectes estratègics que sumarien una inversió global superior als 45 milions d’euros.

Aquestes iniciatives comptaran amb el suport de 19,5 milions d’euros aprovats pel Govern de la Generalitat. El pressupost es repartirà en diverses anualitats durant el període 2025-2027 i arribarà a cobrir fins al 40% del valor de les inversions i les despeses.

El programa posa en valor el paper dinamitzador del sector cooperatiu agrari i remarca la necessitat d’avançar plegats. No en va, a Catalunya hi ha 193 cooperatives agràries que són propietat de 32.115 socis i sòcies productors i que generen uns 4.300 llocs de treball. Representen més de la meitat de la producció agrícola i una quarta part de la ramadera.

Més de 70 cooperatives agràries catalanes s’han implicat en l’IMPULS.COOP amb projectes transformadors que sumarien una inversió de 45 M€

ENFORTIR EL SECTOR DES DE LA BASE

Una de les principals novetats, tant a nivell català com estatal i europeu, és que l’IMPULS.COOP articularà mecanismes de suport des de la base productiva per tal d’incrementar la dimensió del cooperativisme mitjançant la incorporació de noves explotacions i l’engrandiment de les existents.

Les opcions inclouen des de l’entrada de nous socis i sòcies professionalitzats al creixement de les explotacions dels socis actuals o l’articulació d’eines perquè les persones que es jubilen puguin traspassar la seva explotació a altres socis afavorint el relleu generacional.

REPTES ESTRATÈGICS

Les iniciatives de les cooperatives acollides a aquest pla de suport s’organitzen en quatre grans línies.

  • L01. Incentivar l’establiment de vincles mitjançant treballs previs als projectes d’intercooperació que vulguin emprendre dues o més cooperatives.
  • L02. Incentivar la intercooperació mitjançant la firma de convenis.
  • L03. Incentivar les fusions per millorar la competitivitat a partir de la total integració i sent fidels als principis cooperatius.
  • L04. Incentivar la creació de noves empreses per tenir capacitat de lideratge de projectes empresarials que donin la resposta a les necessitats globals o parcials de les explotacions associades.
  • A més, les cooperatives hauran de complir dos dels quatre reptes vinculats a les línies estratègiques, essent obligatori donar resposta al repte 01 o al repte 02.
  • R01 Sostenibilitat ambiental, social i econòmica.
  • R02 Transformació digital i robotització de totes les operacions de les cooperatives, amb inversió en serveis de consultoria específics i tecnologia.
  • R03 Promoció de productes agroalimentaris per apropar-los als mercats i als clients.
  • R04 Impuls del teixit cooperatiu per assegurar-ne el futur tot afavorint el relleu en la governança de les cooperatives i l’ampliació de la base productiva.

EL FUTUR DE L’AGRICULTURA EUROPEA

L’IMPULS.COOP s’emmarca en l’estratègia de la Unió Europea, que ha defensat reiteradament la contribució decisiva del cooperativisme agrari a la sostenibilitat ambiental, social i econòmica.

A principi de setembre, l’informe del Diàleg Estratègic sobre el futur de l’Agricultura a la UE encarregat per la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen, destacava el suport explícit a les cooperatives com a elements “clau” per millorar la posició del sector agrari a la cadena alimentària.

En aquest document, es defensa que, per fomentar la sostenibilitat i les pràctiques agràries mediambientals, cal enfortir les cooperatives ja que aquestes empreses generen economies d’escala desenvolupant projectes per al conjunt de socis i sòcies. S’entén que aquesta és la manera més eficient de promoure un manteniment econòmic i social de les zones rurals que els agricultors, per ells mateixos, tindrien més dificultats d’assolir.

D’altra banda, també el marc legal català i espanyol, l’Estatut d’Autonomia i la Constitució de 1978, reconeixen el suport de les administracions publiques al cooperativisme agrari en tant que model d’organització que contribueix decisivament al desenvolupament econòmic i social del territori.

Sense dubte, les cooperatives construeixen un horitzó millor per a totes les persones alhora que esdevenen agents clau en la transició cap a una agricultura de futur.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
17.03.2025

Les seccions de crèdit avui

03/2025

A Catalunya, hi ha 55 cooperatives agràries amb secció de crèdit que presten els seus serveis a 72 poblacions i tenen un paper clau per combatre...

17.03.2025

Campanya amb poca producció i davallada de preu a l'oli d'oliva

03/2025

Després de successives caigudes del preu en origen des del mes de novembre, en l’inici d’aquest 2025 hem observat un canvi de tendència en les...

17.03.2025

L'impacte del reglament de benestar animal

03/2025

El Reial decret de benestar animal aprovat al 2023 establia un període de dos anys per a l’adaptació de les granges de porcí i, per tant, hauria...

17.03.2025

La climatologia malmet la collita de cítrics

03/2025

La campanya de cítrics a les Terres de l'Ebre ha estat marcada per una suma d’adversitats climàtiques que han afectat significativament la...

17.03.2025

Mesures de suport per la sequera i la DANA

03/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha participat a la Taula Agrària en què s’ha concretat un nou paquet de mesures per fer...

14.03.2025

"Les cooperatives són un actiu clau en el desenvolupament local del país"

03/2025

Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va començar la trajectòria laboral al Bages i, de 2004 i a 2007, quan va tenir...

14.03.2025

Formació, factor clau per a l'èxit empresarial

03/2025

Les cooperatives agràries són entitats estratègiques per al desenvolupament econòmic i social del sector primari. La seva competitivitat i...

14.03.2025

Mallart Artesans Xarcuters, la primera xarcuteria que fa la botifarra a l'exclusió

03/2025

Mallart Artesans Xarcuters és un projecte de transformació social impulsat per la Fundació Mas Albornà, dedicada a la inserció sociolaboral de...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya