Carregant web FCAC

La climatologia malmet la collita de cítrics

17/03/2025

La campanya de cítrics a les Terres de l'Ebre ha estat marcada per una suma d’adversitats climàtiques que han afectat significativament la producció i la qualitat de la fruita.

La sequera persistent, des de fa quatre anys, va seguir castigant l’estat dels arbres durant la primavera i l'estiu i va afectar el potencial productiu. A continuació, durant els mesos d'octubre i novembre, les comarques de Baix Ebre i Montsià van estar afectades per diversos episodis de pluges torrencials associades a la DANA, així com alguns dies de fortes ventades. A tall d’exemple, durant la primera quinzena d’octubre van caure  438 mm a Mas de Barberans, 342 mm a Ulldecona i 305 mm a Alcanar.

Tot plegat va tenir un impacte notable en la collita de clementines i taronges. En concret, les plantacions de clementines, que és la varietat més primerenca de la zona, van suportar afectacions importants amb danys a la fruita per excés d'humitat, dificultats de conservació en postcollita i un augment del volum descartat a les centrals.

Federico Tarazona, responsable de cítrics de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, alerta que “l’impacte es tradueix en una reducció entre el 30 i el 40% de la producció comercialitzada en relació amb l'any anterior”.

La FCAC aconsegueix ajuts als citricultors afectats per adversitats meteorològiques i continua reclamant mesures per a cooperatives i centrals que pateixen una davallada greu en l’entrada de producte

La FCAC va sol·licitar al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació mesures de suport similars a les implementades en casos de sequera, així com la inclusió dels municipis de les Terres de l'Ebre en les ajudes estatals destinades als afectats per la DANA.

Fruit d’aquestes reivindicacions, la Conselleria va aprovar mesures d’ajut específiques per a les explotacions de cítrics del Baix Ebre i el Montsià afectades. Aquestes línies es publicaran a la primavera, alhora que la FCAC continua en interlocució amb l’Administració perquè es defineixin també mesures específiques per a cooperatives i centrals que han vist disminuïda la facturació a causa dels episodis meteorològics de 2024.

Altres factors que amenacen el sector citrícola són l’aparició de plagues emergents com Scirtothrips aurantii, la competència de països tercers i l’impacte del nou tractat entre la Unió Europea i els països del Mercosur.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
11.06.2025

Compareixença al Parlament per la simplificació administrativa

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va comparèixer, el 18 de març, al Parlament de Catalunya i per reclamar urgència en la...

11.06.2025

El jovent de les cooperatives agràries

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya reafirma el compromís amb el present i el futur del cooperativisme agrari català apostant per...

11.06.2025

Recursos cabdals per al sector agrari

06/2025

Una producció eficient, segura i sostenible necessita productes fitosanitaris contra plagues i malalties, fertilitzants, carburants i assegurances...

11.06.2025

SCRAP per a envasos

06/2025

La nova normativa de Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) per a envasos industrials i comercials té l’objectiu que els productors...

11.06.2025

Millorar la competitivitat del vi

06/2025

A final de març, la Comissió Europea va presentar l’esborrany de modificació de tres reglaments del sector vitivinícola per reforçar la...

11.06.2025

"La col·laboració amb la FCAC és una aposta estratègica i de futur per a Caprabo"

06/2025

Nascut a Sant Sebastià al 1972, és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat del País Basc i té un Postgrau en...

10.06.2025

Cooperatives agroalimentàries i sostenibilitat amb persones

06/2025

Un miler de cooperativistes de tot l’Estat han participat al IX Congrés de Cooperatives Agroalimentàries. El lema ‘Sostenibilitat amb...

10.06.2025

La cultura de l'oli d'oliva a la Granadella

06/2025

L'oli d'oliva és un fil de connexió sobre el qual s'ha teixit un món agrícola, gastronòmic, turístic, comercial i social. Per això, ja fa...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya