Carregant web FCAC

L'impacte del reglament de benestar animal

17/03/2025

El Reial decret de benestar animal aprovat al 2023 establia un període de dos anys per a l’adaptació de les granges de porcí i, per tant, hauria d’entrar en vigor aquest mes de març.

La normativa, però, genera preocupació al sector porcí perquè la seva aplicació a curt termini no és realista. De fet, podria suposar un descens de places de porcí entre el 7 i el 16%, segons la tipologia de granja, a més d’un sobrecost afegit.

Els nous requisits de la normativa es refereixen a la reducció de la densitat d’espai per animal, el mètode de càlcul de la superfície útil i l’acceptació de l’arrodoniment per corral.

Una de les principals preocupacions per a les cooperatives ramaderes és l’obligació que totes les granges disposin de places lliures destinades a infermeria per a tot tipus d’animals. El sector proposa reduir el percentatge fixat per la normativa a l’1% en cas de truges allotjades en grup, tot mantenint el 2,5% en la resta de casos.

D’altra banda, s’estableixen tres categories d’allotjament en funció de si es practica l’escuat i les mesures de benestar animal que s’apliquin a cada granja. Quan es compleixin les condicions establertes per a cada grup, les granges podran incrementar un 10% la densitat mínima.

L’Estat espanyol, i en concret Catalunya, formen part de les grans zones productores de porcí de la Unió Europea, però el compliment de la normativa tal com està redactada en l’actualitat podria provocar una disminució de la competitivitat.

La FCAC sol·licita una moratòria

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya -mitjançant Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya i la Conselleria d’Agricultura- ha manifestat el desacord amb la imminent entrada en vigor de les mesures establertes al Reial decret de benestar animal i ha sol·licitat al Ministeri d’Agricultura una flexibilització.

Alhora, la FCAC denuncia la situació actual de col·lapse administratiu per a la resolució d’expedients ambientals, la qual cosa dificulta la capacitat de les granges per adaptar-se a la nova normativa de benestar.

Emili Nebot, responsable de pinsos de la FCAC, argumenta que “per als ramaders i les cooperatives agràries, el benestar dels animals és la màxima prioritat. No obstant això i tenint en compte les diferents circumstàncies, 2025 hauria d’esdevenir un any de transició. Cal un acord de moratòria per garantir als ramaders que, durant aquest temps, l’Administració no farà inspeccions en matèria de densitat a les granges de porcí”.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
11.06.2025

Compareixença al Parlament per la simplificació administrativa

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va comparèixer, el 18 de març, al Parlament de Catalunya i per reclamar urgència en la...

11.06.2025

El jovent de les cooperatives agràries

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya reafirma el compromís amb el present i el futur del cooperativisme agrari català apostant per...

11.06.2025

Recursos cabdals per al sector agrari

06/2025

Una producció eficient, segura i sostenible necessita productes fitosanitaris contra plagues i malalties, fertilitzants, carburants i assegurances...

11.06.2025

SCRAP per a envasos

06/2025

La nova normativa de Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) per a envasos industrials i comercials té l’objectiu que els productors...

11.06.2025

Millorar la competitivitat del vi

06/2025

A final de març, la Comissió Europea va presentar l’esborrany de modificació de tres reglaments del sector vitivinícola per reforçar la...

11.06.2025

"La col·laboració amb la FCAC és una aposta estratègica i de futur per a Caprabo"

06/2025

Nascut a Sant Sebastià al 1972, és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat del País Basc i té un Postgrau en...

10.06.2025

Cooperatives agroalimentàries i sostenibilitat amb persones

06/2025

Un miler de cooperativistes de tot l’Estat han participat al IX Congrés de Cooperatives Agroalimentàries. El lema ‘Sostenibilitat amb...

10.06.2025

La cultura de l'oli d'oliva a la Granadella

06/2025

L'oli d'oliva és un fil de connexió sobre el qual s'ha teixit un món agrícola, gastronòmic, turístic, comercial i social. Per això, ja fa...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya