Comunicats de premsa

Avui a la tarda, al DARP, en la Taula Sectorial Agrària de la fruita seca

FCAC denunciarà la crisi dels fruits secs de secà, que han perdut 32 M€ en 8 anys

20/11/2018

S’haurien abandonat més de 5.500 ha. de conreu a secans rigorosos

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) denuncia que la fruita seca, i principalment l’ametlla, que es conrea a zones de rigorós secà travessa una crisi greu que està provocant l’abandonament de les finques. En vuit anys, el sector ha deixat d’ingressar 32 milions d’euros en ajuts i ja s’haurien abandonat més de 5.500 hectàrees ubicades a les zones més marginals i amb menors aptituds agronòmiques.

La FCAC plantejarà aquesta preocupació i possibles solucions en la Taula Sectorial Agrària de la fruita seca que ha convocat el Departament d’Agricultura aquesta tarda.

Roger Palau, responsable de fruita seca de la FCAC, argumenta que “la proliferació de noves plantacions, de regadiu, suposarà un salt qualitatiu i quantitatiu en l’oferta. Però, què passarà amb l’ametller i avellaner de secà? Aquestes plantacions haurien de continuar sent viables, tot i conviure amb d’altres més competitives, perquè estan mantenint l’activitat econòmica i evitant la desertització a zones a on cap altre conreu és factible. Cal tenir en compte que, quan una plantació s’abandona, aquestes terres de conreu ja no es tornen a recuperar”.

La FCAC denuncia que la situació va començar l’any 2011, quan el Ministeri d’Agricultura –i a partir de l’any següent, també la Conselleria d’Agricultura- van començar a reduir el pressupost que es destinava com ajut directe a la fruita seca i que se situava a un màxim de 120,75€/hectàrea. A partir de 2015, l’import d’aquest ajut va passar a ser insignificant i des de 2016 que no s’ha fet efectiu.

La retallada progressiva dels ajuts (passant dels 120,75 €/ha de 2009 als 8,25 €/ha de 2015 i la inexistència de l’actualitat) ha comportat que el sector deixés d’ingressar fins a 32 milions d’euros en aquest període. En paral·lel, la superfície de conreu també s’hauria reduït, tal com indica l’evolució de les hectàrees que sol·licitaven l’ajut: de les més de 47.000 de 2009 a les 41.500 hectàrees en els darrers anys.

L’ajut que s’ha deixat de rebre a les comarques de Tarragona ascendeix a 11,8 M€ mentre que a Terres de l’Ebre se situa en 8,4 M€. A Lleida, l’import perdut és de 10,7 M€. Finalment, a Barcelona, Catalunya Central i Girona s’han deixat d’ingressar 1,1 M€

En aquest context, la FCAC reclama que es tingui en compte la gravetat de la situació tant en la discussió dels pressupostos estatals com catalans i que es garanteixi la implementació dels diferents instruments que permet la PAC per assegurar la viabilitat d’unes explotacions que tenen un paper rellevant en el manteniment del paisatge i del medi ambient.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu
Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu 26/07/2019 Després de gairebé 35 anys de la seva constitució com a cooperativa de segon grau, CEVIPE, Centre Vinícola del Penedès fa un pas més constituint-se en Grup Cooperatiu. Aquesta evolució sorgeix...
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació 25/07/2019 La cooperació entre els dos cellers pretén arribar a diferents àmbits de gestió de les respectives organitzacions Celler Masroig i Cellers Domenys, ambdues empreses del sector vitivinícola...
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha  a la fruita seca per evitar l’abandonament
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha a la fruita seca per evitar l’abandonament 22/07/2019 El 70% de la fruita seca es conrea en secà i a zones marginals, on el risc d’abandonament és alt i comportaria la desertització La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...
La FCAC, crítica amb la proposta  de Llei d’oliveres monumentals
La FCAC, crítica amb la proposta de Llei d’oliveres monumentals 18/07/2019 La superfície forestal de Catalunya ha augmentat del 35% al 70% en mig segle, i l’olivera tradicional de secà és un dels conreus en perill de desaparició La Federació de Cooperatives...
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar  un miler d’hectàrees d’olivera i ametller
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar un miler d’hectàrees d’olivera i ametller 09/07/2019 El sector reclama mesures de suport per fer front als costos de replantació i a danys pluriennals en conreus ubicats a zones amb alt risc d’abandonament de l’activitat La Federació de...
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats 03/07/2019 Domenio Wines és fruit de l’aposta per la diversificació que fa la cooperativa Cellers Domenys La cooperativa Cellers Domenys presenta el seu projecte d’embotellats sota la marca Domenio...
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives 28/06/2019 Davant de l’incendi que està afectant a les comarques de la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) volem, en primer lloc, mostrar...
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys 26/06/2019 Lluís Urgell, el president sortint, agraeix al consell rector i a tota la cooperativa la confiança mostrada durant aquests 8 anys de gestió Magí Baltà Ventura és el nou president de Cellers...
Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya
Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya 17/06/2019 Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s’han unit, per segon any consecutiu, per celebrar la II Jornada Gastronòmica de Proximitat amb Productes de Cooperatives...
La gamma de mels ecològiques Muria BIO sorprèn en la primera edició d'Organic Food Iberia
La gamma de mels ecològiques Muria BIO sorprèn en la primera edició d'Organic Food Iberia 14/06/2019 Un equip de Muria BIO , liderat pel seu president, Rafel Muria, ha participat a la primera edició de la fira Organic Food Iberia, celebrada la passada setmana a IFEMA (Madrid). Organic Food...
La Cooperativa Agrícola de Barberà commemora el 125è aniversari
La Cooperativa Agrícola de Barberà commemora el 125è aniversari 14/06/2019 La Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca durà a terme, diumenge 16 de juny, diversos actes commemoratius del 125è aniversari de la seva fundació coincidint amb la Festa del Trepat...
Caprabo i la FCAC presenten la II Jornada de Cuina de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya
Caprabo i la FCAC presenten la II Jornada de Cuina de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya 12/06/2019 El Xef Nacho Arregui, assessor gastronòmic i xef executiu de Grupo Bassko, serà l’encarregat d’oferir un taller d’alta gastronomia amb receptes elaborades a partir de productes de...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x