La generosa collita de raïm que s’ha produït de forma generalitzada arreu d’Europa ha evidenciat la importància de disposar de determinades eines que facilitin l’equilibri del mercat.
En aquest context, les cooperatives vitivinícoles defensen una limitació del rendiment i l’aprovació de mesures eventuals que s’apliquin només a zones productores amb problemes, sense afectar l’àmbit de les denominacions d’origen (DO) on els rendiments estan controlats.
Les negociacions a nivell estatal s’estan desenvolupant en el marc de la Interprofessional del sector del vi, i a Itàlia també s’ha iniciat un procés de debat similar.
Les principals mesures que s’estan negociant es refereixen a l’emmagatzematge privat de most i/o vi sense indicació geogràfica que afectaria zones concretes amb una situació de sobreproducció en relació amb campanyes anteriors, els estocs i el mercat internacional del vi.
També caldria controlar els rendiments de raïm que s’han de destinar a most o destil·lació -amb xifres que se situarien en uns 150 Hl/ha de raïm negre i 185 Hl/ha de raïm blanc-, regular la destil·lació de crisi, elevar les prestacions víniques del 10% al 15% i realitzar un canvi normatiu per obligar a l'ús d'alcohols d'origen vínic en l'elaboració de productes vitivinícoles aromatitzats.
Pla de suport al sector del vi
En la Conferència Sectorial del Vi del mes de juny es va repartir el pressupost del Pla de suport.
A Catalunya, en la línia d’inversions s’han aprovat 33 sol·licituds que suposaran una subvenció de 3,4 milions d’euros al 2020 i 1,1 milions l’any següent.
Pel que fa al Pla de reestructuració i/o reconversió de la vinya, s’han assignat un total de 5,4 milions d’euros que equivalen al 73% de les necessitats previstes per a 2020.
En relació a l’ajut de promoció a països tercers, es preveu finançar 460 programes amb un import d’ajut de 9,1 milions d’euros.
A Catalunya, hi ha 55 cooperatives agràries amb secció de crèdit que presten els seus serveis a 72 poblacions i tenen un paper clau per combatre...
Després de successives caigudes del preu en origen des del mes de novembre, en l’inici d’aquest 2025 hem observat un canvi de tendència en les...
El Reial decret de benestar animal aprovat al 2023 establia un període de dos anys per a l’adaptació de les granges de porcí i, per tant, hauria...
La campanya de cítrics a les Terres de l'Ebre ha estat marcada per una suma d’adversitats climàtiques que han afectat significativament la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha participat a la Taula Agrària en què s’ha concretat un nou paquet de mesures per fer...
Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va començar la trajectòria laboral al Bages i, de 2004 i a 2007, quan va tenir...
Les cooperatives agràries són entitats estratègiques per al desenvolupament econòmic i social del sector primari. La seva competitivitat i...
Mallart Artesans Xarcuters és un projecte de transformació social impulsat per la Fundació Mas Albornà, dedicada a la inserció sociolaboral de...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h