Carregant web FCAC

GENT I TERRITORI

"Ser pagès... són sensacions que t’omplen"

XAVIER LLACH | Celler Espolla

15/11/2019

“Als vint anys, em vaig veure obligat a assumir determinades responsabilitats per circumstàncies de la vida, perquè el pare era gran i estava delicat.... Vaig posar-me a treballar aviat i vaig esdevenir agricultor professional, una mica per obligació però també per vocació”, explica Xavier Llach (Figueres, 1966). Al capdavant d’una plantació de vinya i olivera, és membre de la junta rectora del Celler Cooperatiu d’Espolla.

“Sóc un productor petit, però conreo fins a vuit o nou varietats de vinya. Abans fèiem només les varietats típiques de l’Empordà, carinyena negra i blanca, però ja fa uns anys que vam apostar per la diversificació per poder fer nous cupatges de vins”. L’olivera, en canvi, és diferent perquè “només a una finca vaig introduir la varietat arbequina. La resta són arbres de molts anys, centenaris, que estan ubicats a terrenys poc planers, a zones de difícil accés”. Aquestes oliveres, de les varietats argudell i corivell, donen com a fruit l’oli característic de la comarca, més dolcenc.

En Xavier Llach forma part del consell rector de la cooperativa des de fa més de dues dècades, quan “un grup de socis vam decidir marcar un nou rumb al celler. En aquells moments, diverses cooperatives de la nostra zona estaven tancant, però nosaltres vam apostar per fer inversions. Això ens va suposar un esforç important i, durant molt de temps, vam haver de limitar els nostres ingressos. A dia d’avui, hem aconseguit fer una evolució molt gran i estem ben posicionats en el mercat, amb marca pròpia. Tenim un nom, un prestigi, i sabem que oferim vins que juguen en Primera Divisió”.

“Hem anat in crescendo i, en part, això és gràcies al nostre enòleg, en Pau Albó, una peça clau del celler que ha fet uns vins increïbles; una persona jove i amb molta empenta, una actitud que ens ha encomanat i que a mi m’ha fet pujar la moral”.

El turisme de la comarca de l’Alt Empordà i també els clients francesos que es desplacen fins a l’agrobotiga del Celler d’Espolla faciliten la sortida del vi embotellat, però el salt qualitatiu es va produir amb l’entrada a les grans cadenes de distribució i a la restauració: “Hem anat in crescendo i, en part, això és gràcies al nostre enòleg, en Pau Albó, una peça clau del celler que ha fet uns vins increïbles; una persona jove i amb molta empenta, una actitud que ens ha encomanat i que a mi m’ha fet pujar la moral”.

Malgrat tot, es posa seriós quan reflexiona: “A pagès, la gent està molt cansada i, quan arriba a una certa edat, vol plegar. S’està perdent la il·lusió, hi ha desànim i tenim un problema molt seriós: la falta de relleu generacional. A la gent jove no li atrau el camp. Quan vaig començar, potser cada dia senties engegar setanta tractors; avui, no n’hi ha més de deu o quinze. Si no es promou la incorporació de joves i se’ls ajuda perquè puguin tirar endavant, almenys els primers anys, les conseqüències del daltabaix les acabarem patint tot el país”.

Argumenta que “s’estableixen molts controls i molta burocràcia perquè les coses es facin pràcticament perfectes, però nosaltres sentim que no se’ns dóna veu a la gent que mantenim el territori. S’oblida, per exemple, el paper que els pagesos tenim en el paisatge i en la prevenció d’incendis, en tant que construïm tallafocs naturals i que moltes finques estan a zones de difícil accés que només es poden treballar i mantenir netes manualment. Si s’abandona l’activitat agrària, el foc no tindrà aturador”.

L’esforç titànic que en Xavier ha dut a terme a nivell professional ha tingut repercussió a nivell personal i familiar. “La meva dona et diria que estic sonat, que només penso en la feina... que, per no apujar costos, tot el que puc m’ho faig jo mateix... i la temporada de campanya és molt dura. La parella t’ha d’entendre, ha de compartir amb tu que això és una opció de vida”.

Però somriu, perquè te la satisfacció que dóna saber que “la gent que som, estem units i tinc la llibertat de poder estar a fora cada dia. M’agrada veure els canvis del temps. Gaudir del paisatge i del silenci, mentre treballes a l’oliverar o a la vinya, és una passada. Són sensacions, que un té a dins i que t’omplen...”

Altres notícies
17.03.2025

Les seccions de crèdit avui

03/2025

A Catalunya, hi ha 55 cooperatives agràries amb secció de crèdit que presten els seus serveis a 72 poblacions i tenen un paper clau per combatre...

17.03.2025

Campanya amb poca producció i davallada de preu a l'oli d'oliva

03/2025

Després de successives caigudes del preu en origen des del mes de novembre, en l’inici d’aquest 2025 hem observat un canvi de tendència en les...

17.03.2025

L'impacte del reglament de benestar animal

03/2025

El Reial decret de benestar animal aprovat al 2023 establia un període de dos anys per a l’adaptació de les granges de porcí i, per tant, hauria...

17.03.2025

La climatologia malmet la collita de cítrics

03/2025

La campanya de cítrics a les Terres de l'Ebre ha estat marcada per una suma d’adversitats climàtiques que han afectat significativament la...

17.03.2025

Mesures de suport per la sequera i la DANA

03/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha participat a la Taula Agrària en què s’ha concretat un nou paquet de mesures per fer...

14.03.2025

"Les cooperatives són un actiu clau en el desenvolupament local del país"

03/2025

Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va començar la trajectòria laboral al Bages i, de 2004 i a 2007, quan va tenir...

14.03.2025

Formació, factor clau per a l'èxit empresarial

03/2025

Les cooperatives agràries són entitats estratègiques per al desenvolupament econòmic i social del sector primari. La seva competitivitat i...

14.03.2025

Mallart Artesans Xarcuters, la primera xarcuteria que fa la botifarra a l'exclusió

03/2025

Mallart Artesans Xarcuters és un projecte de transformació social impulsat per la Fundació Mas Albornà, dedicada a la inserció sociolaboral de...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya