Tot i que molts productes que trobem al mercat estan produïts amb el sistema de producció integrada, són poc coneguts per la societat en general. Segur que per a molts de vosaltres és un concepte nou, però a Catalunya aquest sistema de producció agrícola s’utilitza fa més d’un quart de segle.
Però, anem al quid de la qüestió... Què és això de la producció integrada? Doncs es tracta d’un sistema de producció d’aliments de qualitat mitjançant mètodes respectuosos amb la salut i el medi ambient. I és així per diferents raons:
Tots aquests processos i tècniques permeten reduir els tractaments químics, però també contribueixen a minimitzar la petjada de carboni en reduir les hores de treball amb el tractor i, per consegüent, el consum de combustibles fòssils.
Per saber si un aliment està produït amb aquesta tècnica de cultiu has de buscar el distintiu de qualitat del Consell Català de la Producció Integrada (CCPI). L’identificaràs fàcilment pel seu símbol: la marieta.
El CCPI és l’òrgan que atorga aquest segell i és qui té cura de què els productors i elaboradors adscrits compleixen les normes tècniques de la producció integrada, garantint la traçabilitat de tot el procés. A dia d’avui agrupa 107 elaboradors i més de 2.100 pagesos i pageses que cultiven 55 espècies diferents en gairebé 40.300 hectàrees.
Actualment el CCPI està treballant per adaptar la normativa, que tindrà un caràcter més ambiental i que s’adaptarà millor a les exigències del consumidor, per esdevenir la Producció Agrària Sostenible (PAS). Tot i que el procés és lent, en els pròxim anys podrem gaudir d’un sistema de cultiu més curós i socialment responsable.
Les cooperatives agràries tenen un paper molt important, ja que representen un 48,6% dels elaboradors, amb 52 cooperatives, i gairebé el 60% de les hectàrees de cultiu inscrites.
Les cooperatives agràries tenen un paper molt important, ja que representen un 48,6% dels elaboradors, amb 52 cooperatives, i gairebé el 60% de les hectàrees de cultiu inscrites. Els productes de cooperativa que gaudeixen d’aquest segell de qualitat són majoritàriament l’oli d’oliva i la fruita dolça (poma, pera, préssec, nectarina...), però també trobem fruits secs i hortalisses.
En Josep Lluís Escuer, productor de fruita dolça i soci de la cooperativa Fru-Rose de Rosselló, n’és un exemple i utilitza aquesta tècnica des dels inicis de la seva creació. En Josep ens confessa que “és un gran orgull de saber que contribueixo a què la gent pugui gaudir d’uns aliments de gran qualitat que al mateix temps ofereixen unes garanties de salut totals. Participar directament d’una manera de fer que aporta uns beneficis molts grans per a la sostenibilitat del medi ambient al nostre planeta és una gran satisfacció personal.”
No podem obviar l’esforç que milers de persones fan perquè el nostre territori sigui més sostenible i un lloc millor per viure-hi, aquest és el tarannà de les cooperatives agràries i els seus socis i sòcies. Així que ja ho saps, a l’hora de la compra, busca la marieta i escull producte de proximitat :-)
MÉS INFORMACIÓ
Infografia “Saps què és la Producció Integrada?”
Xef Caprabo ha acollit la jornada gastronòmica, organitzada per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i Caprabo, on les...
Un any més, el festival Sons del Món proposa gaudir de la música i el vi en una oferta cultural ideal per l’estiu. El celler Empordàlia...
El municipi de Nulles (Alt Camp) es prepara per acollir la segona edició del Melodeep Festival, una cita musical única que combina la millor...
Els Premis Vinari s’han posicionat com l’esdeveniment de referència que premia els millors vins elaborats pels cellers catalans. Amb més de 900...
Els vins i caves de Domenio, marca de la cooperativa Cellers Domenys, han tornat a ser reconeguts a nivell internacional amb nou medalles als...
Caprabo ha celebrat la VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona, al supermercat d’Altafulla, amb una assistència de...
Sóc la Núria Hidalgo i Padrós de @love.gastronomy i una apassionada de la gastronomia. Cuinar em fa feliç i m’ajuda a desconnectar. La...
El Castell del Remei de Penelles (Lleida) va ser l’escenari de la 18a edició de La Nit de l’Enologia, un esdeveniment emblemàtic organitzat...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h