Carregant web FCAC

La marieta, símbol dels aliments sostenibles

18/05/2021
OOVE 'Degustus' de la Cooperativa La Granadella
OOVE 'Degustus' de la Cooperativa La Granadella © Cooperativa La Granadella
Agrobotiga de la Cooperativa La Granadella
Agrobotiga de la Cooperativa La Granadella © Cooperativa La Granadella
OOVE 'Oli La Llena' de la cooperativa Agrícola d'Ulldemolins
OOVE 'Oli La Llena' de la cooperativa Agrícola d'Ulldemolins © Agrícola d'Ulldemolins

Tot i que molts productes que trobem al mercat estan produïts amb el sistema de producció integrada, són poc coneguts per la societat en general. Segur que per a molts de vosaltres és un concepte nou, però a Catalunya aquest sistema de producció agrícola s’utilitza fa més d’un quart de segle.

Però, anem al quid de la qüestió... Què és això de la producció integrada? Doncs es tracta d’un sistema de producció d’aliments de qualitat mitjançant mètodes respectuosos amb la salut i el medi ambient. I és així per diferents raons:

  • Afavoreix la biodiversitat. Els productors utilitzen sistemes que fomenten la biodiversitat de l’ecosistema agrícola instal·lant refugis per a ocells o insectes, fent manteniment de la coberta vegetal del sòl o utilitzant plantes amb flors, entre d’altres. Això fa que en els camps hi hagi una gran quantitat de fauna útil contra les plagues i, alhora, sigui beneficiós per a l’entorn.
  • Prioritza els mètodes de lluita biològica. La fauna del terreny, encarregada de protegir el seu hàbitat, esdevé un control de plagues natural. A més, amb l’assessorament d’un expert, el productor determina mètodes alternatius als químics, sempre que sigui possible, amb tècniques com la captura massiva o de confusió sexual amb feromones.
  • Minimitza el consum de l’aigua. Es busca la millor manera per aprofitar l'aigua, examinant i triant el sistema de regadiu més adient per obtenir resultats òptims sense malbaratar aquest recurs.

Tots aquests processos i tècniques permeten reduir els tractaments químics, però també contribueixen a minimitzar la petjada de carboni en reduir les hores de treball amb el tractor i, per consegüent, el consum de combustibles fòssils.

Per saber si un aliment està produït amb aquesta tècnica de cultiu has de buscar el distintiu de qualitat del Consell Català de la Producció Integrada (CCPI). L’identificaràs fàcilment pel seu símbol: la marieta.

El CCPI és l’òrgan que atorga aquest segell i és qui té cura de què els productors i elaboradors adscrits compleixen les normes tècniques de la producció integrada, garantint la traçabilitat de tot el procés. A dia d’avui agrupa 107 elaboradors i més de 2.100 pagesos i pageses que cultiven 55 espècies diferents en gairebé 40.300 hectàrees.

Actualment la CCPI està treballant per adaptar la normativa, que tindrà un caràcter més ambiental i que s’adaptarà millor a les exigències del consumidor, per esdevenir la Producció Agrària Sostenible (PAS). Tot i que el procés és lent, en els pròxim anys podrem gaudir d’un sistema de cultiu més curós i socialment responsable.

Les cooperatives agràries tenen un paper molt important, ja que representen un 48,6% dels elaboradors, amb 52 cooperatives, i gairebé el 60% de les hectàrees de cultiu inscrites.

Les cooperatives agràries tenen un paper molt important, ja que representen un 48,6% dels elaboradors, amb 52 cooperatives, i gairebé el 60% de les hectàrees de cultiu inscrites. Els productes de cooperativa que gaudeixen d’aquest segell de qualitat són majoritàriament l’oli d’oliva i la fruita dolça (poma, pera, préssec, nectarina...), però també trobem fruits secs i hortalisses.

En Josep Lluís Escuer, productor de fruita dolça i soci de la cooperativa Fru-Rose de Rosselló, n’és un exemple i utilitza aquesta tècnica des dels inicis de la seva creació. En Josep ens confessa que “és un gran orgull de saber que contribueixo a què la gent pugui gaudir d’uns aliments de gran qualitat que al mateix temps ofereixen unes garanties de salut totals. Participar directament d’una manera de fer que aporta uns beneficis molts grans per a la sostenibilitat del medi ambient al nostre planeta és una gran satisfacció personal.”

No podem obviar l’esforç que milers de persones fan perquè el nostre territori sigui més sostenible i un lloc millor per viure-hi, aquest és el tarannà de les cooperatives agràries i els seus socis i sòcies. Així que ja ho saps, a l’hora de la compra, busca la marieta i escull producte de proximitat :-)

MÉS INFORMACIÓ
Infografia “Saps què és la Producció Integrada?”

Altres notícies

Es presenta Viniscoop, la primera botiga on-line especialitzada en vins i caves de cooperatives

16/09/2021

Viniscoop neix amb la participació de 12 cellers cooperatius catalans. Ofereix un catàleg seleccionat de més de 100 vins de 10 Denominacions...

Tasta la verema a Celler Masroig, una proposta per descobrir el món del vi

09/09/2021

Durant els mesos de verema Celler Masroig ofereix l’activitat Tasta la Verema; una experiència singular, directa i propera que permetrà als...

Orelletes

24/08/2021

Les orelletes són un dolç molt típic de Les Garrigues i d’altres zones de Catalunya. La seva elaboració és un acte més de la Festa Major...

El Celler Masroig marida les Jornades de l'Horta del Priorat a Taula

11/08/2021

El Priorat acollirà la primera edició de L'Horta del Priorat a Taula, unes jornades que neixen amb l'objectiu d'aportar valor afegit a la Fira de...

Pa amb oli, xocolata i sal

29/07/2021

Ingredients per 4 persones 250 g de nata 250 g de llet 100 g de sucre 100 g de rovells d'ou 225 g de sucre Sal maldon Oli...

Tornen les “experiències” a Empordàlia

21/07/2021

Tot i amb el fantasma de la covid-19 encara marcant el nostre dia a dia, el celler cooperatiu Empordàlia ha reobert aquest juliol l’hostaleria a...

L'Agrícola de Llorenç premiada amb dues medalles al Concurs International Wine and Spirits Awards 2021

16/07/2021

Els vins i caves de la cooperativa L'Agrícola de Llorenç del Penedès han obtingut nous reconeixements a nivell internacional. Concretament han...

Muria BIO mostra la seva cara més sostenible a BioCultura BCN 2021

15/07/2021

Muria BIO, la marca de mels ecològiques de l’empresa tarragonina Mel Muria pertanyent al Canal Horeca, ha mostrat la seva cara més sostenible a...

Som socis de:
Amb el suport de