Després d’una campanya difícil per al sector del vi base Cava com la de 2020/21, amb una producció molt baixa i preus que no van acompanyar, enguany es preveuen també certes complicacions.
Es manté un condicionant negatiu i és que, previ a la pandèmia, el Ministeri d’Agricultura no va limitar el creixement productiu de les noves autoritzacions malgrat la sol·licitud del Consell Regulador del Cava en aquest sentit, tenint en compte que hi ha més hectàrees i producció de la que, aparentment, som capaços de comercialitzar. D’altra banda, la majoria del Cava que es comercialitza es troba, actualment, a mans d’empreses i grups d’inversió no vinculats al territori, fet que condiciona la negociació de preus i els acords comercials.
Davant d’aquesta situació, tots els cellers cooperatius de la zona Cava estan treballant en un Pla estratègic conjunt amb la intenció de millorar la retribució dels seus productes.
Aquest Pla inclou la realització d’un estudi de costos de l’elaboració del vi base Cava i promou buscar sinergies amb la resta de productors que no pertanyen a cooperatives, donar una solució a la manca de relleu generacional i valoritzar els diferents serveis que s’ofereixen als socis i sòcies.
Eleccions DO Cava
Així mateix i també amb l’objectiu de defensar els plantejaments del sector productor a la denominació d’origen, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha presentat dues candidatures a les eleccions del Consell Regulador de la DO Cava de principi de juliol.
La candidatura de la FCAC al “Cens A” (productors de cooperatives) està integrada per representants les cooperatives Covides, Cellers Domenys, Celler de Viticultors de Vilanova i la Geltrú i Cooperativa Agrícola d’Albinyana. A més, la FCAC participa amb una candidatura representada per la cooperativa Cevipe al “Cens C” (elaboradors de vi base Cava).
L’objectiu de les cooperatives és que s’aposti per diferenciar el cava d’altres escumosos, controlar la producció per adequar l’oferta a la demanda, garantir l’elaboració d’acord amb el sistema tradicional i defensar les varietats autòctones.
Finalment, la Federació de Cooperatives reclama un increment de la promoció dels vins i caves de gran consum perquè actualment les accions prioritzen els productes de més alta gamma, que només representen un 10% del total.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han treballat coordinadament,...
Òscar Ordeig, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, és reconegut en l’àmbit polític català...
La preocupació front la sequera i altres inclemències meteorològiques així com la transformació cap a una major competitivitat, són aspectes...
La situació de sequera que s’arrossega a Catalunya i els efectes del canvi climàtic estan tenint un impacte greu en el sector de la fruita seca...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya preveu que, aquesta campanya, es produiria una davallada del 50% respecte a la producció...
Un total de 133.080 tones d’arròs es collirien aquesta campanya, segons dades de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Aquestes...
La verema actual ha patit una tardor i hivern secs. Malgrat les pluges de la primavera i de l’estiu fins al mes d’agost, la verema continua...
La innovació ja forma part de l’estratègia empresarial a nombroses cooperatives. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h