En la reunió d’avui de la Comissió de l’Oli d’Oliva de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) amb alts responsables de Conselleria d’Acció Climàtica, la FCAC ha reclamat mesures urgents per fer front a la caiguda dràstica de la producció d’oli. La Comissió d’Oli d’Oliva de la FCAC representa el conjunt del sector, un centenar de cooperatives elaboradores del 73% de l’oli d’oliva català.
Segons dades definitives de les cooperatives, la collita d’enguany baixarà fins a les 15.000 tones -un 52% inferior a una campanya mitjana- i suposarà la pèrdua de 55 milions d’euros al sector.
Aquestes xifres serien inferiors a la previsió de setembre de 2022 abans d’iniciar la collita -quan es pronosticava una davallada a 19.000 tones- i fins i tot se situen per sota de la previsió de 16.000 tones de final de gener, quan la collita es trobava a la recta final.
Una collita mitjana a Catalunya se situa en 31.000 tones. Aquesta serà la producció més baixa en els últims 15 anys, seguida de lluny per la collita de 2018, quan es van obtenir 20.600 tones d’oli.
"La facturació cau mentre els costos s'han multiplicat gairebé per 4 l'últim any"
Antoni Galceran, responsable d’oli d’oliva de la FCAC, alerta que “aquesta situació comporta dificultats molt grans a les cooperatives atès que la falta de producció s’uneix a l’increment dels costos i les conseqüències de la guerra d’Ucraïna. El sector tindrem dificultats per mantenir els compromisos comercials per la falta de producte. La facturació cau mentre els costos s'han multiplicat gairebé per 4 l'últim any”.
Les cooperatives elaboradores d’oli concentren la major part del cost energètic en els mesos de lliurament de l'oliva (d'octubre a final gener). Amb una collita molt escassa, l’increment de les despeses energètiques i d'elaboració repercuteixen sobre una menor producció i, per tant, el cost per quilo d'oli produït s'incrementa notablement.
Entre les mesures urgents que la FCAC reclama al Departament d’Acció Climàtica, s’inclou l’establiment d’una línia ajuts destinats a cobrir, a les cooperatives de les zones afectades per la caiguda de producció d’oli d’oliva, part de les despeses fixes en el context d’una dràstica reducció d’ingressos en les activitats pròpies de la cooperativa.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s'uneix a “El Sentido de la Carne”, una iniciativa pionera de col·laboració de la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha organitzat una sessió de treball per analitzar les eines clau per fer front als...
Quan es compleix un any dels tancament del Canal d’Urgell per primera vegada en 161 anys d’història, la Federació de Cooperatives Agràries de...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) informa que demà s’inicia la campanya d’arròs amb la inundació dels camps del...
Hispack és el punt de trobada més rellevant de l'ecosistema de l'embalatge al sud d'Europa. Durant quatre dies, del 7 al 10 de maig al...
La XX Jornada de Boví de Carn organitzada per Cooperativa d'Ivars va reunir ahir a prop de dos centenars de productors i tècnics del sector. El...
Castell d’Or ha signat un conveni de col·laboració amb l’Associació de Familiars i Amics de nens Oncològics de Catalunya (AFANOC). Es tracta...
La família de ‘Buenas Hasta el Hueso’ torna. Una campanya que aquest 2024 suma nous integrants, de la mà de dos marcats protagonistes: el sabor...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h