Carregant web FCAC

Avui, 15 febrer, reunió de la Comissió de l'Oli de la FCAC i la Conselleria d'Acció Climàtica

La producció final d'oli d'oliva cau a 15.000 tones, per sota de totes les previsions

Es tracta de la pitjor campanya en 15 anys, amb una davallada històrica respecte a les 31.000 tones d’una collita mitjana i la pèrdua de 55 M€

15/02/2023
Planta d'envasat de Grup Unió
Planta d'envasat de Grup Unió © FCAC

En la reunió d’avui de la Comissió de l’Oli d’Oliva de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) amb alts responsables de Conselleria d’Acció Climàtica, la FCAC ha reclamat mesures urgents per fer front a la caiguda dràstica de la producció d’oli. La Comissió d’Oli d’Oliva de la FCAC representa el conjunt del sector, un centenar de cooperatives elaboradores del 73% de l’oli d’oliva català.

Segons dades definitives de les cooperatives, la collita d’enguany baixarà fins a les 15.000 tones -un 52% inferior a una campanya mitjana- i suposarà la pèrdua de 55 milions d’euros al sector.

Aquestes xifres serien inferiors a la previsió de setembre de 2022 abans d’iniciar la collita -quan es pronosticava una davallada a 19.000 tones- i fins i tot se situen per sota de la previsió de 16.000 tones de final de gener, quan la collita es trobava a la recta final.

Una collita mitjana a Catalunya se situa en 31.000 tones. Aquesta serà la producció més baixa en els últims 15 anys, seguida de lluny per la collita de 2018, quan es van obtenir 20.600 tones d’oli.

"La facturació cau mentre els costos s'han multiplicat gairebé per 4 l'últim any"

Antoni Galceran, responsable d’oli d’oliva de la FCAC, alerta que “aquesta situació comporta dificultats molt grans a les cooperatives atès que la falta de producció s’uneix a l’increment dels costos i les conseqüències de la guerra d’Ucraïna. El sector tindrem dificultats per mantenir els compromisos comercials per la falta de producte. La facturació cau mentre els costos s'han multiplicat gairebé per 4 l'últim any”.

Les cooperatives elaboradores d’oli concentren la major part del cost energètic en els mesos de lliurament de l'oliva (d'octubre a final gener). Amb una collita molt escassa, l’increment de les despeses energètiques i d'elaboració repercuteixen sobre una menor producció i, per tant, el cost per quilo d'oli produït s'incrementa notablement.

Entre les mesures urgents que la FCAC reclama al Departament d’Acció Climàtica, s’inclou l’establiment d’una línia ajuts destinats a cobrir, a les cooperatives de les zones afectades per la caiguda de producció d’oli d’oliva, part de les despeses fixes en el context d’una dràstica reducció d’ingressos en les activitats pròpies de la cooperativa.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
21.05.2024

El sector apícola de Catalunya celebra el Dia de l'Abella i entrega els premis del IV Concurs 'Les millors mels catalanes'

21/05/2024

Les mels de millor qualitat produïdes a Catalunya han estat reconegudes avui en un acte al Palau Robert de Barcelona, coincidint amb la celebració...

16.05.2024

La prova pilot de recollida de productes fitosanitaris caducats o cancel·lats permet recollir més de 46 tones de productes

16/05/2024

El servei de recollida gratuït de productes fitosanitaris caducats o cancel·lats, ha permès reciclar més de 46 tones de productes de les...

13.05.2024

Vins de cellers cooperatius catalans finalistes dels "Premis Manojo"

13/05/2024

La Unió Regional de Cooperatives Agràries de Castella i Lleó (URCACYL) ha convocat la XIX edició del Concurs Nacional de Vins de Bodegues...

09.05.2024

La FCAC reclama impulsar el cooperativisme agrari com agent de transformació econòmica i social i front l'emergència climàtica

09/05/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha traslladat les 20 propostes del sector per a la pròxima legislatura a les forces...

06.05.2024

La FCAC col·labora amb la UdL amb una classe magistral sobre la visió de les cooperatives i la Llei de la Cadena Alimentària

06/05/2024

En un ambient acadèmic on l'experiència pràctica i el coneixement teòric convergeixen, la Mar Garriga i la Maria José Galve, cap de l’àrea de...

26.04.2024

La FCAC s'adhereix a "El Sentido de la Carne", un projecte pioner de col·laboració per posar en valor el plaer de consumir carn

26/04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s'uneix a “El Sentido de la Carne”, una iniciativa pionera de col·laboració de la...

25.04.2024

La FCAC aposta per cooperar front els desafiaments de les cooperatives agropecuàries

25/04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha organitzat una sessió de treball per analitzar les eines clau per fer front als...

25.04.2024

La FCAC denuncia la situació crítica dels productors de cereals i farratges, que encara no han rebut cap ingrés

25/04/2024

Quan es compleix un any dels tancament del Canal d’Urgell per primera vegada en 161 anys d’història, la Federació de Cooperatives Agràries de...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya