Ens trobem davant de la pitjor collita d’oli d’oliva a Catalunya en molts anys. Des de 2005, les campanyes mai havien estat inferiors a les 20.000 tones, mentre que enguany s’ha baixat fins a les 15.000 tones, fins i tot per sota de la previsió inicial de 19.000 tones realitzada al setembre.
Una sequera persistent des de fa dos anys ha provocat aquesta caiguda històrica de la producció, un 50% inferior a la mitjana de Catalunya, que és de 31.700 tones.
Antoni Galceran, responsable d’oli d’oliva de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, explica que “la davallada de la producció ha afectat greument a les zones de secà. El dèficit de pluviometria s’ha vist agreujat per les onades de calor que es van succeir des del mes de maig i les fortes gelades de l’abril. A més, les expectatives de cara a la propera campanya no són gens bones i ja hem reclamat mesures específiques per poder fer front a la situació”.
Per zones productores, al Baix Ebre i Montsià la caiguda podria suposar més del 80% en relació amb la mitjana i se situaria en poc més de 4.000 tones. A la província de Lleida, (Garrigues i Segrià) la reducció seria al voltant del 50% (6.000 tones) i a la resta de zones productores de Tarragona la situació és variable depenent de la producció obtinguda la campanya anterior. A les províncies de Barcelona i Girona s’obtindrien unes 1.000 tones, un 33% menys.
Dificultats molt grans per a les cooperatives d’oli a causa de la caiguda de la collita, increment dels costos de producció, conseqüències de la guerra d’Ucraïna i dificultat de mantenir els compromisos comercials per falta de producte
A nivell global, es preveu una caiguda d’entre el 35 i el 40% de la producció d’oli d’oliva mundial. Això suposa una reducció de la disponibilitat d'oli al mercat internacional de gairebé 800.000 tones i la possibilitat de tensions pel que fa al preu.
Aquesta davallada de la producció coincideix, a més, amb un increment del preu dels inputs i de l’energia, que s’han quadruplicat en un any. Això repercuteix directament a les cooperatives elaboradores d’oli, que concentren la major part del cost energètic en els mesos de lliurament de l'oliva (d'octubre a gener), disparant el cost de les despeses fixes i, per tant, augmentant el cost per kg d'oli produït.
La pèrdua de facturació de les cooperatives de l’oli es calcula que se situaria en uns 55 milions d’euros.
Ajuts a les cooperatives per cobrir els costos fixos
La FCAC ha sol·licitat a la Conselleria que s’aprovin uns ajuts destinats a cobrir part de les despeses fixes de les cooperatives de les zones afectades per la caiguda de producció d’oli d’oliva i la dràstica reducció d’ingressos. El pressupost que caldria destinar-hi es calcula en 1,8 milions d’euros.
Els ajuts s’han d’establir prèvia avaluació de la magnitud de l’impacte en la disminució d’ingressos d’aquestes cooperatives, establint un llindar mínim de pèrdua subvencionable i previ compromís de continuar mantenint l’activitat, entre d’altres.
Així mateix, se sol·licita l’avançament d’ajuts vinculats a les cooperatives -com els destinats a inversions en transformació i comercialització d'aliments o els de foment de la competitivitat de les cooperatives- i la millora de la línies d’assegurança de l’olivera i de les despeses fixes de les cooperatives.
El 9 de març de 1983, amb l’aprovació de la Llei de cooperatives de Catalunya, la Federació es va convertir en una entitat a l’empara de la...
El consell rector de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya també s’ha reunit amb el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent,...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha reclamat al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural suport per al camp...
La presència de fauna salvatge a l’agricultura és un problema comú que afecta moltes zones de Catalunya, així com de la resta de l’Estat i...
Des de fa dos anys, Catalunya es troba immersa en una situació de sequera molt greu. Tot i això, no ha estat fins a l’octubre de 2021 quan s’ha...
Francesc Reguant té una dilatada trajectòria vinculada al mon de l’agroalimentació. Com a Director d’Administració i Sistemes d’Informació...
La innovació ha de ser un procés continu dins les organitzacions, ja que és una eina per trobar noves vies i fer aflorar oportunitats davant...
Des de l’Alt Camp es proposen visites i experiències turístiques amb productes de proximitat i en un entorn de paisatge mediterrani, agrícola i...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h