La collita en verd és una mesura de regulació de mercat. Es tracta d’un instrument de gestió de riscos quan es detecta un desequilibri i, perquè la posada en marxa sigui àgil i eficaç, cal prendre una decisió ràpida davant d’una possible crisi. Aquest mecanisme només s’ha activat una vegada anteriorment, amb motiu de la Covid-19.
La mesura s’emmarca dins del Programa de Suport al Sector Vitivinícola (PASVE), però no té assignat un pressupost de partida. Per això, cal dotar-lo econòmicament i, per aquesta campanya, es preveu que caldrien 15 milions d’euros, cinc milions més que al 2020. Aquest import es detraurà de la resta de mesures del PASVE que s’utilitzen habitualment.
Les cooperatives catalanes no veiem aquest instrument com una solució a la conjuntura existent i preferim apostar per la comercialització de vins a països tercers o inversions en cellers. Però davant la situació de sequera actual, sí que podria esdevenir una oportunitat per als viticultors que prevegin una collita desastrosa.
Així doncs, encara que la mesura s’ha activat a tot l’Estat a petició de la comunitat de la Rioja per un problema de mercat dels seus vins, entenem que si aquest mecanisme de mercat s’implementa també a Catalunya és per respondre a una necessitat del sector i, actualment, creiem que caldria atendre de forma prioritària el mercat de vins negres que presenten un major alentiment i pesadesa en la seva comercialització.
Ara bé, la proposta del Departament d’Acció Climàtica és similar a la de fa un parell d’anys i no té en compte la situació del mercat.
A més, els imports previstos d’ajut es calcularien en base als preus percebuts a les campanyes anteriors quan, en moltes ocasions, no es cobreixen els costos de producció. Per això, la Federació hem demanat, com a mínim, els barems establerts en la darrera convocatòria per tal de facilitar la sol·licitud alhora que es podria preveure que l’ajut cobreix els costos de producció.
El termini per presentar sol·licituds serà entre el 15 i 30 d’abril, havent de realitzar l’execució de la collita en verd abans del 16 de juliol d’enguany.
Ara, la qüestió serà fer números i previsions cas per cas, per tal de saber a quin pagès li convé, o no, aquesta eventual oportunitat.
El 9 de març de 1983, amb l’aprovació de la Llei de cooperatives de Catalunya, la Federació es va convertir en una entitat a l’empara de la...
El consell rector de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya també s’ha reunit amb el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent,...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha reclamat al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural suport per al camp...
La presència de fauna salvatge a l’agricultura és un problema comú que afecta moltes zones de Catalunya, així com de la resta de l’Estat i...
Des de fa dos anys, Catalunya es troba immersa en una situació de sequera molt greu. Tot i això, no ha estat fins a l’octubre de 2021 quan s’ha...
Francesc Reguant té una dilatada trajectòria vinculada al mon de l’agroalimentació. Com a Director d’Administració i Sistemes d’Informació...
La innovació ha de ser un procés continu dins les organitzacions, ja que és una eina per trobar noves vies i fer aflorar oportunitats davant...
Des de l’Alt Camp es proposen visites i experiències turístiques amb productes de proximitat i en un entorn de paisatge mediterrani, agrícola i...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h