Carregant web FCAC

Actualització de l’estudi de costos de producció del raïm i d’elaboració de vi base Cava

La FCAC alerta que el càlcul de 17 cts/kg per a elaboració de vi base Cava serà insuficient a causa de la sequera

La falta d’aigua malmet el raïm a moltes zones i es preveu una caiguda del 40% de la producció i l’encariment de costos per a les cooperatives

19/07/2023
Taula del Cava
Taula del Cava © FCAC

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la previsió d’uns costos de 17 cèntims per quilo per a l’elaboració de vi base Cava serà insuficient a causa de la sequera, que provocarà una caiguda de la producció que, en relació amb l’any passat, podria situar-se en el 40% de la collita.

Aquesta previsió sorgeix de l’estudi de costos de producció de raïm i d’elaboració de vi base Cava que, per segon any consecutiu, ha elaborat el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Acció Rural i en el qual participa la FCAC aportant dades del sector. L’estudi, que s’ha presentat a la Taula del Cava, s’elabora sobre les tres varietats més utilitzades per a l’elaboració de Cava -xarel·lo, macabeu i parellada- i amb dades del Penedès, la Conca de Barberà i Tarragona.

Joan Josep Raventós, responsable de vi i cava de la FCAC, argumenta que “malauradament, la dada de 17 cèntims per quilo per cobrir els costos d’elaboració de vi base Cava aquesta campanya serà insuficient perquè cal fer front a la davallada de producció a causa de la sequera, que es preveu superior al 40% i que repercutirà en un ajustament de costos per part dels cellers cooperatius elaboradors”.

Per aquest motiu, la FCAC està reclamant suport directe de l’Administració tant per als viticultors com per a les cooperatives vitivinícoles que enguany hauran de fer front a una collita extremadament curta.

No obstant això, la FCAC valora la disponibilitat de les dades actualitzades de l’estudi com a eina del sector front als condicionants del mercat, alhora que esperona a treballar millor i ser més competitius. De la mateixa manera, el nou Registre vitivinícola que entrarà en vigor enguany, que facilitarà l’entrada de la producció per parcel·la, també aportarà una major transparència al sector.

21 cellers cooperatius participen en el sector del Cava i produeixen la meitat del vi que s’utilitza per elaborar el total del Cava català

Les cooperatives tenen una importància estratègica a la cadena de valor del Cava. Un total de 21 cellers cooperatius participen en el sector del Cava i produeixen la meitat del vi que s’utilitza per elaborar el total del Cava català.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
01.12.2023

Fòrum sobre el consum de cereals en el marc de la dieta mediterrània

01/12/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha participat, com a representants del sector productor, al Fòrum sobre els cereals...

27.11.2023

La FCAC es mostra d’acord amb la proposta de consens sobre els ajuts a vinya i cereals per la sequera

27/11/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es mostra d’acord amb la proposta de consens sobre els ajuts destinats a pal·liar els...

21.11.2023

Caprabo augmenta les vendes de productes de cooperatives agràries un 6% en el que va d’any

21/11/2023

Caprabo manté el creixement en les vendes de productes de proximitat procedents de cooperatives agràries, que han registrat un augment del 6% en el...

16.11.2023

La cooperativa Unió Nuts aconsegueix la primera certificació per exportar ametlla en gra a la Xina

16/11/2023

La cooperativa catalana Unió Nuts podrà exportar ametlla en gra a la Xina després que aquesta setmana s’hagi conegut l’autorització del...

09.11.2023

Coselva inaugura el nou molí sostenible, amb coberta vegetal i un sistema pioner d’extracció d’oli al buit

09/11/2023

Coincidint amb la Festa de l’Oli Nou, la cooperativa Coselva inaugura el nou molí d’oli, que ha suposat una inversió de 5 milions d’euros per...

09.11.2023

La collita d’arròs cau un 13,8% i esdevé la més baixa de les darreres dècades

09/11/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la collita d’arròs cau un 13,8% en relació a la campanya passada -que no...

07.11.2023

Trobada de més de 250 joves cooperativistes europeus a Tarragona

07/11/2023

Coincidint amb la Presidència espanyola de la Unió Europea, la Confederació General de Cooperatives Agràries de la UE (COGECA) i Cooperatives...

07.11.2023

FCAC i JARC reclamen a la Generalitat que l'ajut per sequera en cereals es concedeixi segons la superfície total afectada i no amb un topall màxim per productor

07/11/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) reclamen al Departament d’Acció...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya