Carregant web FCAC

Actualització de l’estudi de costos de producció del raïm i d’elaboració de vi base Cava

La FCAC alerta que el càlcul de 17 cts/kg per a elaboració de vi base Cava serà insuficient a causa de la sequera

La falta d’aigua malmet el raïm a moltes zones i es preveu una caiguda del 40% de la producció i l’encariment de costos per a les cooperatives

19/07/2023
Taula del Cava
Taula del Cava © FCAC

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la previsió d’uns costos de 17 cèntims per quilo per a l’elaboració de vi base Cava serà insuficient a causa de la sequera, que provocarà una caiguda de la producció que, en relació amb l’any passat, podria situar-se en el 40% de la collita.

Aquesta previsió sorgeix de l’estudi de costos de producció de raïm i d’elaboració de vi base Cava que, per segon any consecutiu, ha elaborat el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Acció Rural i en el qual participa la FCAC aportant dades del sector. L’estudi, que s’ha presentat a la Taula del Cava, s’elabora sobre les tres varietats més utilitzades per a l’elaboració de Cava -xarel·lo, macabeu i parellada- i amb dades del Penedès, la Conca de Barberà i Tarragona.

Joan Josep Raventós, responsable de vi i cava de la FCAC, argumenta que “malauradament, la dada de 17 cèntims per quilo per cobrir els costos d’elaboració de vi base Cava aquesta campanya serà insuficient perquè cal fer front a la davallada de producció a causa de la sequera, que es preveu superior al 40% i que repercutirà en un ajustament de costos per part dels cellers cooperatius elaboradors”.

Per aquest motiu, la FCAC està reclamant suport directe de l’Administració tant per als viticultors com per a les cooperatives vitivinícoles que enguany hauran de fer front a una collita extremadament curta.

No obstant això, la FCAC valora la disponibilitat de les dades actualitzades de l’estudi com a eina del sector front als condicionants del mercat, alhora que esperona a treballar millor i ser més competitius. De la mateixa manera, el nou Registre vitivinícola que entrarà en vigor enguany, que facilitarà l’entrada de la producció per parcel·la, també aportarà una major transparència al sector.

21 cellers cooperatius participen en el sector del Cava i produeixen la meitat del vi que s’utilitza per elaborar el total del Cava català

Les cooperatives tenen una importància estratègica a la cadena de valor del Cava. Un total de 21 cellers cooperatius participen en el sector del Cava i produeixen la meitat del vi que s’utilitza per elaborar el total del Cava català.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
10.09.2024

La FCAC reclama la constitució de la Comunitat de Regants del Penedès per fer front al canvi climàtic

10/09/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) considera que és “molt necessària” la constitució de la Comunitat de Regants del...

10.09.2024

L’arròs recupera una certa normalitat, després de 2 campanyes dolentes

10/09/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu que, enguany, la collita d’arròs pot retornar a una certa normalitat després...

03.09.2024

El Conseller d’Agricultura visita la Cooperativa de Vila-rodona i de Castell d’Or

03/09/2024

Aquest dissabte, el Conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Òscar Ordeig i Molist, ha visitat les instal·lacions de la Cooperativa de...

29.08.2024

Arrossaires del Delta de l'Ebre anuncia el relleu en la presidència

29/08/2024

Arrossaires del Delta de l'Ebre, la cooperativa líder en la producció d'arròs al Delta de l'Ebre, anuncia un canvi significatiu en la seva...

09.08.2024

La FCAC emplaça al nou Govern que es constitueixi a abordar urgentment mesures de suport al cooperativisme agrari

09/08/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) emplaça al nou executiu a donar compliment de la Resolució 949/XIV del Parlament de...

29.07.2024

La FCAC es mostra crítica amb l'estudi de costos de l'elaboració de vi base per a Cava

29/07/2024

Per tercer any consecutiu, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) ha presentat, en la 12a Taula del...

26.07.2024

La FCAC aposta per la Comunitat de Regants del Penedès

26/07/2024

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) ha presentat, A Sant Martí Sarroca, l’estudi que apunta la importància...

24.07.2024

La Cooperativa Agrícola del Prat lamenta l'ampliació de la ZEPA del Delta del Llobregat

24/07/2024

La Cooperativa Agrícola del Prat lamenta la notícia de l’ampliació Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) del Delta del Llobregat i...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya