Carregant web FCAC

Actualització de l’estudi de costos de producció del raïm i d’elaboració de vi base Cava

La FCAC alerta que el càlcul de 17 cts/kg per a elaboració de vi base Cava serà insuficient a causa de la sequera

La falta d’aigua malmet el raïm a moltes zones i es preveu una caiguda del 40% de la producció i l’encariment de costos per a les cooperatives

19/07/2023
Taula del Cava
Taula del Cava © FCAC

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la previsió d’uns costos de 17 cèntims per quilo per a l’elaboració de vi base Cava serà insuficient a causa de la sequera, que provocarà una caiguda de la producció que, en relació amb l’any passat, podria situar-se en el 40% de la collita.

Aquesta previsió sorgeix de l’estudi de costos de producció de raïm i d’elaboració de vi base Cava que, per segon any consecutiu, ha elaborat el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Acció Rural i en el qual participa la FCAC aportant dades del sector. L’estudi, que s’ha presentat a la Taula del Cava, s’elabora sobre les tres varietats més utilitzades per a l’elaboració de Cava -xarel·lo, macabeu i parellada- i amb dades del Penedès, la Conca de Barberà i Tarragona.

Joan Josep Raventós, responsable de vi i cava de la FCAC, argumenta que “malauradament, la dada de 17 cèntims per quilo per cobrir els costos d’elaboració de vi base Cava aquesta campanya serà insuficient perquè cal fer front a la davallada de producció a causa de la sequera, que es preveu superior al 40% i que repercutirà en un ajustament de costos per part dels cellers cooperatius elaboradors”.

Per aquest motiu, la FCAC està reclamant suport directe de l’Administració tant per als viticultors com per a les cooperatives vitivinícoles que enguany hauran de fer front a una collita extremadament curta.

No obstant això, la FCAC valora la disponibilitat de les dades actualitzades de l’estudi com a eina del sector front als condicionants del mercat, alhora que esperona a treballar millor i ser més competitius. De la mateixa manera, el nou Registre vitivinícola que entrarà en vigor enguany, que facilitarà l’entrada de la producció per parcel·la, també aportarà una major transparència al sector.

21 cellers cooperatius participen en el sector del Cava i produeixen la meitat del vi que s’utilitza per elaborar el total del Cava català

Les cooperatives tenen una importància estratègica a la cadena de valor del Cava. Un total de 21 cellers cooperatius participen en el sector del Cava i produeixen la meitat del vi que s’utilitza per elaborar el total del Cava català.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
01.07.2025

Caprabo i la FCAC refermen el seu compromís amb la proximitat amb la celebració de la Jornada Gastronòmica de productes de cooperatives agràries de Catalunya

01/07/2025

Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han dut a terme, avui, la Jornada Gastronòmica Caprabo de Productes de...

25.06.2025

El sector vitivinícola català analitza els nous reptes dels vins desalcoholitzats

25/06/2025

El Museu Vinseum ha estat l’escenari d’una jornada tècnica del sector vitivinícola. Organitzada per l’INCAVI, la trobada s’ha centrat en la...

17.06.2025

Rafael Ramon, nou president de la Junta Rectora del CCPAE

17/06/2025

El nou president de la Junta Rectora del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és Rafael Ramon Martorell, viticultor...

17.06.2025

La collita de cereal es recupera després de tres anys de sequera

17/06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) espera una bona producció de cereal, al voltant d’1,99 milions de tones. Aquesta...

17.06.2025

La VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona amb gust cooperatiu

17/06/2025

Caprabo ha celebrat la VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona, al supermercat d’Altafulla, amb una assistència de...

12.06.2025

La FCAC insta al DARPA a crear centres de neteja i desinfecció de camions de transport de bestiar per evitar la transmissió de malalties

12/06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió, en el marc del Grup de Treball de Ramaderia, amb l'equip la...

10.06.2025

Oposició a la pèrdua de sòl agrari per l'eventual ampliació de l'aeroport

10/06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) manifesta l’oposició frontal a qualsevol proposta que impliqui la destrucció de sòl...

06.06.2025

Jornada anual sobre productes fitosanitaris i subministraments

06/06/2025

A la sala del centenari del Celler Cooperatiu de Vila-rodona, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha celebrat la jornada anual...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya