Carregant web FCAC

Sega del Blat de Mestral

28/07/2023

Santa Coloma de Queralt ha celebrat la Sega del Blat de Mestral 2023, una jornada que organitza la cooperativa Coperal i que ha servit per fer palesa la difícil situació del sector primari en un any de sequera extraordinària però, alhora, per posar en valor el potencial de la 'Farina de Mestral' i dels productes de proximitat. Precisament, durant l’acte, s’ha donat a conèixer el nou format d’envasat de la 'Farina de Mestral', que fins ara es comercialitzava en sacs de 5 kg i que ja es pot trobar a Coperal en paquets d’1kg per facilitar el seu consum a nivell domèstic. Properament s’ampliarà el nombre de punts de venda a altres municipis de la demarcació.

La trobada ha començat amb una recepció a totes les persones assistents i després ha tingut lloc l’inici protocolari de la sega del camp amb la varietat de blat panificable apta per a la farina de mestral. Diverses autoritats han assistit a l’acte, entre les quals en destaquen Àngel Xifré, delegat territorial del Govern de la Generalitat a Tarragona; Joan Gòdia, director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del DACC; Joan Canela, president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà; Josep Jaume Corsellas, alcalde de Santa Coloma de Queralt; Jordi Just, president de la Cambra de Comerç de Reus; Ramon de la Fuente, president del Gremi de Forners de Reus i Baix Camp; Ramon Sarroca, president Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya; i membres del Consell Rector, socis i la direcció de Coperal.

Durant els parlaments s’ha destacat la importància dels agents que intervenen en el projecte Farina de Mestral: productors de blat, farineres i forners. La seva implicació, juntament amb el suport de les institucions, és imprescindible per produir i potenciar el consum de la Farina i l’elaboració del Pa de Mestral, uns productes de proximitat amb la qualitat i l’origen com a grans valors.

La directora general de Coperal, Antonieta Gual, ha exposat els eixos principals del projecte del Grup Operatiu Farina de Mestral, que actua com a motor per impulsar i potenciar la varietat de blat panificable per a la Farina de Mestral, remarcant que aquest projecte progressa any rere any i confia que s’aconsegueixin resultats positius, necessaris per a l’agricultura i l’alimentació. El grup operatiu està format per Coperal, el Gremi de Forners de la província de Tarragona, el Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp i compta amb el suport tècnic de Concactiva.

El president de Coperal, Ramon Segura, ha posat el punt de mira en la desastrosa campanya de cereal d’enguany al Camp de Tarragona, amb pèrdues que arriben al 100% de la collita en zones com l’Alt Camp. També ha remarcat la dificultat de gestionar la collita per l’elevat grau d’humitat del cereal collit i, sobretot, ha demanat a les administracions públiques que tinguin en compte tots aquests factors negatius per flexibilitzar els compliments normatius dels agricultors, ajudar-los i animar-los a seguir, ja que són un factor clau per avançar en la sobirania alimentària.

Com a cloenda de l’acte s’ha ofert un esmorzar amb Pa de Mestral i altres productes del territori a la cinquantena de persones assistents.

Font: Coperal
Altres notícies
30.04.2025

Candidatura conjunta a les eleccions de la Junta Rectora del CCPAE

30/04/2025

Amb l'objectiu de continuar garantint un model de certificació ecològica pública basada en el dret públic, el control democràtic i la...

30.04.2025

Els socis de les cooperatives donen el tret de sortida a la campanya d'arròs

30/04/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) informa que avui s’inicia la campanya d’arròs amb la inundació dels camps del marge...

29.04.2025

Covides acull una sessió pràctica de calibratge d'equips d'aplicació de fitosanitaris

29/04/2025

La cooperativa Covides ha acollit una nova sessió pràctica sobre el calibratge d’equips d’aplicació de productes fitosanitaris, aquesta vegada...

11.04.2025

Cellers Domenys convertirà el primer Celler Modernista de Cèsar Martinell en el Centre Cultural del Vi, del Cooperativisme i de la figura de l’arquitecte

11/04/2025

L’assemblea general de Cellers Domenys ha aprovat per unanimitat un projecte estratègic que transformarà el futur de la cooperativa de primer...

10.04.2025

La FCAC presenta propostes a l'ACA

10/04/2025

Representants de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), encapçalats pel president Ramon Sarroca, han mantingut recentment una...

08.04.2025

Nous vins d'estiu!

08/04/2025

El Celler de Capçanes amplia la seva gamma de vins, amb la nova línia de vins baixos en alcohol amb dues noves incorporacions ideals per a...

07.04.2025

La FCAC al Comitè mixt de fruita de llavor

07/04/2025

Avinyó (França) ha acollit el Comitè Mixt de Fruita de Llavor, en què han participat representants de diferents països europeus productius...

04.04.2025

La FCAC reclama urgència per desburocratitzar el sector agrari

04/04/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es reuneix, avui 4 d’abril, amb el Departament d’Agricultura i la Comissió...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya