Carregant web FCAC

Sega del Blat de Mestral

28/07/2023

Santa Coloma de Queralt ha celebrat la Sega del Blat de Mestral 2023, una jornada que organitza la cooperativa Coperal i que ha servit per fer palesa la difícil situació del sector primari en un any de sequera extraordinària però, alhora, per posar en valor el potencial de la 'Farina de Mestral' i dels productes de proximitat. Precisament, durant l’acte, s’ha donat a conèixer el nou format d’envasat de la 'Farina de Mestral', que fins ara es comercialitzava en sacs de 5 kg i que ja es pot trobar a Coperal en paquets d’1kg per facilitar el seu consum a nivell domèstic. Properament s’ampliarà el nombre de punts de venda a altres municipis de la demarcació.

La trobada ha començat amb una recepció a totes les persones assistents i després ha tingut lloc l’inici protocolari de la sega del camp amb la varietat de blat panificable apta per a la farina de mestral. Diverses autoritats han assistit a l’acte, entre les quals en destaquen Àngel Xifré, delegat territorial del Govern de la Generalitat a Tarragona; Joan Gòdia, director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del DACC; Joan Canela, president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà; Josep Jaume Corsellas, alcalde de Santa Coloma de Queralt; Jordi Just, president de la Cambra de Comerç de Reus; Ramon de la Fuente, president del Gremi de Forners de Reus i Baix Camp; Ramon Sarroca, president Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya; i membres del Consell Rector, socis i la direcció de Coperal.

Durant els parlaments s’ha destacat la importància dels agents que intervenen en el projecte Farina de Mestral: productors de blat, farineres i forners. La seva implicació, juntament amb el suport de les institucions, és imprescindible per produir i potenciar el consum de la Farina i l’elaboració del Pa de Mestral, uns productes de proximitat amb la qualitat i l’origen com a grans valors.

La directora general de Coperal, Antonieta Gual, ha exposat els eixos principals del projecte del Grup Operatiu Farina de Mestral, que actua com a motor per impulsar i potenciar la varietat de blat panificable per a la Farina de Mestral, remarcant que aquest projecte progressa any rere any i confia que s’aconsegueixin resultats positius, necessaris per a l’agricultura i l’alimentació. El grup operatiu està format per Coperal, el Gremi de Forners de la província de Tarragona, el Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp i compta amb el suport tècnic de Concactiva.

El president de Coperal, Ramon Segura, ha posat el punt de mira en la desastrosa campanya de cereal d’enguany al Camp de Tarragona, amb pèrdues que arriben al 100% de la collita en zones com l’Alt Camp. També ha remarcat la dificultat de gestionar la collita per l’elevat grau d’humitat del cereal collit i, sobretot, ha demanat a les administracions públiques que tinguin en compte tots aquests factors negatius per flexibilitzar els compliments normatius dels agricultors, ajudar-los i animar-los a seguir, ja que són un factor clau per avançar en la sobirania alimentària.

Com a cloenda de l’acte s’ha ofert un esmorzar amb Pa de Mestral i altres productes del territori a la cinquantena de persones assistents.

Font: Coperal
Altres notícies
17.10.2024

La collita d’arròs augmenta un 13,4% i recupera la normalitat

17/10/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) estima que la collita d’arròs se situaria en 133.080 tones, un 13,4% superior a la...

16.10.2024

Jornades tècniques de cooperatives del sector de l'oli d'oliva a Villacarrillo

16/10/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha participat en les jornades tècniques del sector de l’oli d’oliva, celebrades a...

16.10.2024

La collita d'oli d'oliva cau un 50% i només s'arribaria a 16.500 tones

16/10/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya preveu que, aquesta campanya, es produiria una davallada del 50% en relació amb la producció...

10.10.2024

Trobada amb el Departament de Territori per la ZEPA del Delta del Llobregat

10/10/2024

El president de la Federeació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Ramon Sarroca, i  el secretari de la Cooperativa del Prat del...

08.10.2024

Els vins de cooperativa premiats a totes les categories dels Premis Vinari

08/10/2024

Els cellers cooperatius han obtingut un total de 32 medalles (2 Vinari Gran Or, 11 Vinari d'Or i 19 Vinari de Plata) i el Premi Vinari al Millor...

07.10.2024

La FCAC comparteix la seva experiència en prevenció de pèrdues alimentàries en la Cimera Fam Zero

07/10/2024

Barcelona va acollir la V Cimera Mundial de les Regions sobre seguretat i sobirania alimentària "Fam Zero 2024", on van participar representants...

04.10.2024

La FCAC participa en el primer Fòrum de l'Oli Verge Extra de Catalunya

04/10/2024

Les Borges Blanques va acollir la primera edició del Fòrum de l’Oli Verge Extra de Catalunya (FOOVE) amb la intenció d’abordar els grans...

03.10.2024

Canvis de la PAC en la nova campanya de cereals

03/10/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha organitzat una nova jornada sobre les novetats de la PAC, destinada al sector de...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya