Carregant web FCAC

Els ODS, molt presents a les cooperatives oleícoles

14/12/2023

El cooperativisme agrari ha incorporat, des de sempre, principis i valors que actualment es veuen reflectits en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) aprovats per les Nacions Unides en el marc de l’Agenda 2030. Aquests ODS incideixen en cinc dimensions: persones, prosperitat, planeta, aliances i pau.

La FCAC identifica i fomenta 20 bones pràctiques de les cooperatives de producció, transformació i comercialització d’oli d’oliva

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha treballat per identificar 20 bones pràctiques de les cooperatives del sector d’oli d’oliva relacionades amb aquests objectius.

Persones

Les cooperatives de l’oli posen la persona al centre i contribueixen a l’equilibri territorial creant riquesa i llocs de treball per a la població.

No en va, sector agrari gestiona el 89% del territori de Catalunya. Unes 120.000 hectàrees són d’olivera, dos terços de les quals estan vinculades a les cooperatives.

D’altra banda, un 65% de les 61 seccions de crèdit catalanes pertanyen a cooperatives amb secció d’oli. Aquestes entitats donen servei als habitants dels pobles i a 33 municipis són les úniques que presten servei financer.

El sector també treballa per promoure la igualtat de gènere i l’empoderament de la dona.

Prosperitat

Reduir la bretxa digital del sector agroalimentari és essencial. Les cooperatives de l’oli volen millorar les eines digitals, optimitzar els processos i la gestió de la informació.

Més enllà de la prosperitat pròpia, són solidàries i s’impliquen per reduir el malbaratament alimentari amb entitats com el Banc d’Aliments i Espigoladors. A més, col·laboren amb empreses amb personal vulnerable o amb risc d’exclusió social.

Aliances

És habitual que les cooperatives d’oli estableixin aliances. En el mateix sector, fins a 65 cooperatives oleícoles formen part de les cinc denominacions d’origen catalanes -19 a DOP Les Garrigues, 31 a la DOP Siurana, 8 a la DOP Oli de la Terra Alta, 5 a la DOP Oli Baix Ebre-Montsià i 2 a DOP Oli de l’Empordà.

Les cooperatives també s’uneixen per promocionar el producte cooperatiu i per divulgar el patrimoni industrial i cultural de l’oli.

Les aliances són especialment rellevants per millorar la competitivitat mitjançant la fusió de molins cooperatius i la creació d’empreses participades per cooperatives oleícoles.

En última instància, un total de 95 cooperatives amb activitat en l’oli d’oliva conformen una gran aliança associades a la FCAC. També participen en l’àmbit de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, CoopCat, centres de recerca i universitats, entre d’altres.

Planeta

El sector de l’oli es mostra implicat en la sostenibilitat mediambiental i el futur del planeta.

Quant a l’energia renovable, més d’un 25% cooperatives ja disposen de plaques solars o calderes de biomassa i s’han creat dues comunitats energètiques.

També inverteixen en tecnologia per reduir el volum d’aigua residual i millorar l’eficiència energètica, alhora que innoven processos. A més, s’avança en l’ecodisseny d’envasos i embalatges per reduir petjada de CO2.

La majoria compten amb personal tècnic ADV per assolir una producció respectuosa amb el medi, 25 cooperatives fan producció integrada i el nombre d’hectàrees de producció ecològica augmenta.

Alhora, les cooperatives de l’oli aposten per l’aprofitament dels subproductes derivats de la seva activitat.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
14.12.2023

La FCAC, distingida amb la Creu de Sant Jordi

12/2023

El Govern ha distingit la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi. Aquest és un dels màxims reconeixements que...

14.12.2023

Conveni amb Som Energia

12/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i la cooperativa energètica Som Energia han signat un conveni de cooperació històric, que...

14.12.2023

40 anys FCAC

12/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha celebrat el 40è aniversari de la seva fundació, l’any 1983, al  Monestir Sant Benet de...

14.12.2023

El preu de l’oli

12/2023

Les cooperatives agràries elaborem el 72% del total d’oli d’oliva de Catalunya i, essencialment, comercialitzem oli verge extra. Aquest és...

14.12.2023

La sequera amenaça els cellers cooperatius

12/2023

La manca de pluges a Catalunya des de final de l’any 2020 està malmetent la vinya, que és un conreu de secà, a moltes parts del territori. Es...

14.12.2023

L’encariment dels farratges per la sequera

12/2023

L’escassedat, a causa de la sequera, comporta que el preu de compra del farratge s’hagi duplicat els últims mesos. Davant d’aquest encariment...

14.12.2023

Els nous eco-règims de la PAC han fracassat a Catalunya?

12/2023

Aquest és el primer any d’aplicació de la Política Agrària Comunitària (PAC) 2023-2027. La reforma ha implicat canvis en els ajuts directes...

14.12.2023

Projecte IMPULS.COOP

12/2023

"Sóc fill de ramaders i enginyer agrònom. Vaig començar la trajectòria a Agroseguro i posteriorment em vaig incorporar a l’Administració...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya