El cooperativisme agrari ha incorporat, des de sempre, principis i valors que actualment es veuen reflectits en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) aprovats per les Nacions Unides en el marc de l’Agenda 2030. Aquests ODS incideixen en cinc dimensions: persones, prosperitat, planeta, aliances i pau.
La FCAC identifica i fomenta 20 bones pràctiques de les cooperatives de producció, transformació i comercialització d’oli d’oliva
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha treballat per identificar 20 bones pràctiques de les cooperatives del sector d’oli d’oliva relacionades amb aquests objectius.
Persones
Les cooperatives de l’oli posen la persona al centre i contribueixen a l’equilibri territorial creant riquesa i llocs de treball per a la població.
No en va, sector agrari gestiona el 89% del territori de Catalunya. Unes 120.000 hectàrees són d’olivera, dos terços de les quals estan vinculades a les cooperatives.
D’altra banda, un 65% de les 61 seccions de crèdit catalanes pertanyen a cooperatives amb secció d’oli. Aquestes entitats donen servei als habitants dels pobles i a 33 municipis són les úniques que presten servei financer.
El sector també treballa per promoure la igualtat de gènere i l’empoderament de la dona.
Prosperitat
Reduir la bretxa digital del sector agroalimentari és essencial. Les cooperatives de l’oli volen millorar les eines digitals, optimitzar els processos i la gestió de la informació.
Més enllà de la prosperitat pròpia, són solidàries i s’impliquen per reduir el malbaratament alimentari amb entitats com el Banc d’Aliments i Espigoladors. A més, col·laboren amb empreses amb personal vulnerable o amb risc d’exclusió social.
Aliances
És habitual que les cooperatives d’oli estableixin aliances. En el mateix sector, fins a 65 cooperatives oleícoles formen part de les cinc denominacions d’origen catalanes -19 a DOP Les Garrigues, 31 a la DOP Siurana, 8 a la DOP Oli de la Terra Alta, 5 a la DOP Oli Baix Ebre-Montsià i 2 a DOP Oli de l’Empordà.
Les cooperatives també s’uneixen per promocionar el producte cooperatiu i per divulgar el patrimoni industrial i cultural de l’oli.
Les aliances són especialment rellevants per millorar la competitivitat mitjançant la fusió de molins cooperatius i la creació d’empreses participades per cooperatives oleícoles.
En última instància, un total de 95 cooperatives amb activitat en l’oli d’oliva conformen una gran aliança associades a la FCAC. També participen en l’àmbit de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, CoopCat, centres de recerca i universitats, entre d’altres.
Planeta
El sector de l’oli es mostra implicat en la sostenibilitat mediambiental i el futur del planeta.
Quant a l’energia renovable, més d’un 25% cooperatives ja disposen de plaques solars o calderes de biomassa i s’han creat dues comunitats energètiques.
També inverteixen en tecnologia per reduir el volum d’aigua residual i millorar l’eficiència energètica, alhora que innoven processos. A més, s’avança en l’ecodisseny d’envasos i embalatges per reduir petjada de CO2.
La majoria compten amb personal tècnic ADV per assolir una producció respectuosa amb el medi, 25 cooperatives fan producció integrada i el nombre d’hectàrees de producció ecològica augmenta.
Alhora, les cooperatives de l’oli aposten per l’aprofitament dels subproductes derivats de la seva activitat.
A Catalunya, hi ha 55 cooperatives agràries amb secció de crèdit que presten els seus serveis a 72 poblacions i tenen un paper clau per combatre...
Després de successives caigudes del preu en origen des del mes de novembre, en l’inici d’aquest 2025 hem observat un canvi de tendència en les...
El Reial decret de benestar animal aprovat al 2023 establia un període de dos anys per a l’adaptació de les granges de porcí i, per tant, hauria...
La campanya de cítrics a les Terres de l'Ebre ha estat marcada per una suma d’adversitats climàtiques que han afectat significativament la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha participat a la Taula Agrària en què s’ha concretat un nou paquet de mesures per fer...
Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va començar la trajectòria laboral al Bages i, de 2004 i a 2007, quan va tenir...
Les cooperatives agràries són entitats estratègiques per al desenvolupament econòmic i social del sector primari. La seva competitivitat i...
Mallart Artesans Xarcuters és un projecte de transformació social impulsat per la Fundació Mas Albornà, dedicada a la inserció sociolaboral de...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h