Carregant web FCAC

Els ODS, molt presents a les cooperatives oleícoles

14/12/2023

El cooperativisme agrari ha incorporat, des de sempre, principis i valors que actualment es veuen reflectits en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) aprovats per les Nacions Unides en el marc de l’Agenda 2030. Aquests ODS incideixen en cinc dimensions: persones, prosperitat, planeta, aliances i pau.

La FCAC identifica i fomenta 20 bones pràctiques de les cooperatives de producció, transformació i comercialització d’oli d’oliva

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha treballat per identificar 20 bones pràctiques de les cooperatives del sector d’oli d’oliva relacionades amb aquests objectius.

Persones

Les cooperatives de l’oli posen la persona al centre i contribueixen a l’equilibri territorial creant riquesa i llocs de treball per a la població.

No en va, sector agrari gestiona el 89% del territori de Catalunya. Unes 120.000 hectàrees són d’olivera, dos terços de les quals estan vinculades a les cooperatives.

D’altra banda, un 65% de les 61 seccions de crèdit catalanes pertanyen a cooperatives amb secció d’oli. Aquestes entitats donen servei als habitants dels pobles i a 33 municipis són les úniques que presten servei financer.

El sector també treballa per promoure la igualtat de gènere i l’empoderament de la dona.

Prosperitat

Reduir la bretxa digital del sector agroalimentari és essencial. Les cooperatives de l’oli volen millorar les eines digitals, optimitzar els processos i la gestió de la informació.

Més enllà de la prosperitat pròpia, són solidàries i s’impliquen per reduir el malbaratament alimentari amb entitats com el Banc d’Aliments i Espigoladors. A més, col·laboren amb empreses amb personal vulnerable o amb risc d’exclusió social.

Aliances

És habitual que les cooperatives d’oli estableixin aliances. En el mateix sector, fins a 65 cooperatives oleícoles formen part de les cinc denominacions d’origen catalanes -19 a DOP Les Garrigues, 31 a la DOP Siurana, 8 a la DOP Oli de la Terra Alta, 5 a la DOP Oli Baix Ebre-Montsià i 2 a DOP Oli de l’Empordà.

Les cooperatives també s’uneixen per promocionar el producte cooperatiu i per divulgar el patrimoni industrial i cultural de l’oli.

Les aliances són especialment rellevants per millorar la competitivitat mitjançant la fusió de molins cooperatius i la creació d’empreses participades per cooperatives oleícoles.

En última instància, un total de 95 cooperatives amb activitat en l’oli d’oliva conformen una gran aliança associades a la FCAC. També participen en l’àmbit de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, CoopCat, centres de recerca i universitats, entre d’altres.

Planeta

El sector de l’oli es mostra implicat en la sostenibilitat mediambiental i el futur del planeta.

Quant a l’energia renovable, més d’un 25% cooperatives ja disposen de plaques solars o calderes de biomassa i s’han creat dues comunitats energètiques.

També inverteixen en tecnologia per reduir el volum d’aigua residual i millorar l’eficiència energètica, alhora que innoven processos. A més, s’avança en l’ecodisseny d’envasos i embalatges per reduir petjada de CO2.

La majoria compten amb personal tècnic ADV per assolir una producció respectuosa amb el medi, 25 cooperatives fan producció integrada i el nombre d’hectàrees de producció ecològica augmenta.

Alhora, les cooperatives de l’oli aposten per l’aprofitament dels subproductes derivats de la seva activitat.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
03.06.2024

20 propostes al nou Govern català

06/2024

Les setmanes prèvies a les Eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) va...

03.06.2024

Un nou impuls a les cooperatives

06/2024

Des de fa més de 20 anys, la intercooperació és un dels principals eixos de treball de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Una...

03.06.2024

Fer cava en temps de sequera

06/2024

La sequera persistent que patim a Catalunya, i en particular a la regió del Cava, ha plantejat desafiaments significatius per al sector...

03.06.2024

Benestar animal en el transport

06/2024

La Comissió Europea ha publicat recentment una revisió de la normativa sobre el benestar dels animals durant el transport. La Federació de...

03.06.2024

Un any del tancament del Canal d'Urgell per la sequera

06/2024

El 25 d’abril es va complir un any dels tancament del Canal d’Urgell a causa de la sequera, una situació esdevinguda per primera vegada en 161...

03.06.2024

Ajuts a cooperatives i productors d’oli

06/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha valorat positivament la publicació dels ajuts del Departament d’Acció Climàtica,...

03.06.2024

"Catalunya lidera el nombre de cooperatives a l'Estat amb un model propi reconegut internacionalment"

06/2024

Casat amb una aranesa i pare de dues noies. Enamorat de les tres, de la muntanya, l’handbol i l’associacionisme. Arquitecte Tècnic...

03.06.2024

Treballant amb les cooperatives per promoure el relleu

06/2024

De tothom és conegut que el sector agrari català té una problemàtica d'envelliment de la massa social productiva. Més del 38% dels socis...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya