Carregant web FCAC

La sequera amenaça els cellers cooperatius

14/12/2023

La manca de pluges a Catalunya des de final de l’any 2020 està malmetent la vinya, que és un conreu de secà, a moltes parts del territori. Es preveu que la producció dels cellers cooperatius disminuirà un 50% en relació amb una campanya de plena producció.

La davallada de la producció serà especialment greu a zones del Penedès i el Baix Camp, on es perdria el 80% de la collita i podrien arribar a morir ceps. A l’Empordà i la Terra Alta, la incidència serà menor.

Les cooperatives, com ja va succeir la campanya passada, registrarien un descens de la producció superior a la mitjana de Catalunya, degut a una major presència de cooperatives a la zona més afectada, segons les dades del Registre vitivinícola de Catalunya. Això és preocupant per la seva incidència en el cost d’elaboració del vi que, en gran mesura, depèn de la producció.

Segons l’informe de l’INCAVI sobre l’elaboració del vi, la campanya passada els costos se situaven en 0,17 euros per litre mentre que, enguany, aquest cost es veuria incrementat en més d’un 30%, superant els 20 cèntims per litre en la major part de casos.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha sol·licitat ajuts destinats a compensar les pèrdues de les cooperatives que comercialitzen vi i estan ubicades a les comarques més afectades per la sequera. L’objectiu és garantir la continuïtat dels cellers front la caiguda de la producció i de la facturació, tenint en compte que les cooperatives segueixen obligades a fer front a despeses fixes.

Joan Josep Raventós, responsable de vi de la FCAC, demana suport per pal·liar els efectes de la manca de producte a les cooperatives i argumenta que “ens trobem en una campanya molt difícil, amb una davallada històrica de la producció i la possibilitat de conseqüències nefastes com l’abandonament de terres o falta de viabilitat de les nostres empreses. Cal que l’Administració estableixi ajuts directes i mesures de caire fiscal i laboral que permetin la sostenibilitat del teixit cooperatiu”.

Finalment, cal tenir present que un problema afegit a l’increment de costos i la manca de producte seria el risc que moltes empreses no puguin atendre els seus clients i perdin mercats que han costat molt de conquerir.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
14.12.2023

La FCAC, distingida amb la Creu de Sant Jordi

12/2023

El Govern ha distingit la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi. Aquest és un dels màxims reconeixements que...

14.12.2023

Conveni amb Som Energia

12/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i la cooperativa energètica Som Energia han signat un conveni de cooperació històric, que...

14.12.2023

40 anys FCAC

12/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha celebrat el 40è aniversari de la seva fundació, l’any 1983, al  Monestir Sant Benet de...

14.12.2023

El preu de l’oli

12/2023

Les cooperatives agràries elaborem el 72% del total d’oli d’oliva de Catalunya i, essencialment, comercialitzem oli verge extra. Aquest és...

14.12.2023

L’encariment dels farratges per la sequera

12/2023

L’escassedat, a causa de la sequera, comporta que el preu de compra del farratge s’hagi duplicat els últims mesos. Davant d’aquest encariment...

14.12.2023

Els nous eco-règims de la PAC han fracassat a Catalunya?

12/2023

Aquest és el primer any d’aplicació de la Política Agrària Comunitària (PAC) 2023-2027. La reforma ha implicat canvis en els ajuts directes...

14.12.2023

Projecte IMPULS.COOP

12/2023

"Sóc fill de ramaders i enginyer agrònom. Vaig començar la trajectòria a Agroseguro i posteriorment em vaig incorporar a l’Administració...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya