Carregant web FCAC

OPINIÓ

El preu de l’oli

Antoni Galceran, responsable oli d'oliva FCAC

14/12/2023
Antoni Galceran, responsable d'oli d'oliva de la FCAC
Antoni Galceran, responsable d'oli d'oliva de la FCAC © FCAC

Les cooperatives agràries elaborem el 72% del total d’oli d’oliva de Catalunya i, essencialment, comercialitzem oli verge extra.

Aquest és un producte amb moltes virtuts però, massa vegades, fins i tot des del mateix sector, no li hem sabut donar el valor que li correspon en l’àmbit gastronòmic, d’expressió d’un territori, tradició, garantia de qualitat i d’origen; a més dels beneficis per a la nostra salut.

Arran de la sequera dels darrers anys, ens trobem que la collita, per segon any consecutiu, tornarà a ser inferior a la mitjana de 32.000 tones i se situarà en unes 20.000 tones.

La situació no és la mateixa a tot el territori i en algunes zones sí que hi haurà un increment de collita, però el cert és que no hi ha precedents de dues campanyes consecutives de baixa producció en el conjunt de Catalunya.

Aquesta sensació d’escassedat és la que s’està traslladant al mercat i provoca una evolució a l’alça del preu en origen de l’oli.

El sector productor no ens enriquim

Ara bé, aquest increment de preus no està suposant, ni molt menys, un benefici real per al sector perquè, si no disposem de producció, no podem obtenir benefici.

L’augment dels costos i el davallada de la producció no es veuen, ni de lluny, compensats per la pujada de preu de l’oli perquè les cooperatives no hem traslladat al consumidor l’encariment que patim en la producció d’olives, l’elaboració i l’envasat.

La FCAC aconsegueix un ajut de minimis per a un sector que no s’enriqueix amb l’increment del preu de l’oli, perquè pateix una disminució de la producció i l’increment dels costos d’elaboració

Ajuts de minimis

Davant d’aquesta crisi i des de començaments d’any, quan ja prevèiem que la campanya seria complicada, la FCAC vam sol·licitar a la Conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural l’aprovació d’un ajut a les cooperatives que es quedarien sense producció en un context d’increment de costos.

Fins al juliol, vam estar treballant en el disseny d’una proposta d’ajut en base a les pèrdues de les cooperatives. Finalment hem aconseguit que la nostra demanda es tradueixi en els ajuts de minimis per a cooperatives afectades per la sequera de la campanya 2022/23 que el Govern publicarà properament.

Un preu just i equitatiu

Més enllà d’aquesta mesura, la FCAC entenem que caldria evitar tornar a preus per sota dels 3 euros, utilitzant l’oli d’oliva com a producte reclam per part de la distribució. La situació òptima seria un mercat estable, evitant la volatilitat però amb marges suficients perquè els agricultors i les cooperatives puguem guanyar-nos la vida de manera digna.

Estem convençuts que seria un greu error -i insostenible per al sector productor- tornar a veure l’oli verge extra per sota dels 3 euros/litre i amb un diferencial de preus realment escàs entre les categories verge extra, verge i llampant.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
17.03.2025

Les seccions de crèdit avui

03/2025

A Catalunya, hi ha 55 cooperatives agràries amb secció de crèdit que presten els seus serveis a 72 poblacions i tenen un paper clau per combatre...

17.03.2025

Campanya amb poca producció i davallada de preu a l'oli d'oliva

03/2025

Després de successives caigudes del preu en origen des del mes de novembre, en l’inici d’aquest 2025 hem observat un canvi de tendència en les...

17.03.2025

L'impacte del reglament de benestar animal

03/2025

El Reial decret de benestar animal aprovat al 2023 establia un període de dos anys per a l’adaptació de les granges de porcí i, per tant, hauria...

17.03.2025

La climatologia malmet la collita de cítrics

03/2025

La campanya de cítrics a les Terres de l'Ebre ha estat marcada per una suma d’adversitats climàtiques que han afectat significativament la...

17.03.2025

Mesures de suport per la sequera i la DANA

03/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha participat a la Taula Agrària en què s’ha concretat un nou paquet de mesures per fer...

14.03.2025

"Les cooperatives són un actiu clau en el desenvolupament local del país"

03/2025

Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va començar la trajectòria laboral al Bages i, de 2004 i a 2007, quan va tenir...

14.03.2025

Formació, factor clau per a l'èxit empresarial

03/2025

Les cooperatives agràries són entitats estratègiques per al desenvolupament econòmic i social del sector primari. La seva competitivitat i...

14.03.2025

Mallart Artesans Xarcuters, la primera xarcuteria que fa la botifarra a l'exclusió

03/2025

Mallart Artesans Xarcuters és un projecte de transformació social impulsat per la Fundació Mas Albornà, dedicada a la inserció sociolaboral de...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya