Carregant web FCAC

Premis PITA a la innovació tecnològica en el sector agroalimentari català

La cooperativa Coselva guanya el Premi PITA amb un nou molí que extrau l'oli al buit mitjançant un sistema pioner

La Cooperativa d'Artesa de Segre és l’empresa agrària finalista per revaloritzar cultius sostenibles i adaptats al terreny

16/01/2024
Molí d'oli COSELVA
Molí d'oli COSELVA © COSELVA
Molí d'oli COSELVA
Molí d'oli COSELVA © COSELVA
Cooperativa d'Artesa
Cooperativa d'Artesa © Cooperativa d'Artesa
Cultiu de llenties
Cultiu de llenties © Cooperativa d'Artesa

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) expressa la seva satisfacció per la concessió del primer premi a Coselva i el reconeixement de finalista a la Cooperativa d’Artesa de Segre en els Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) 2024 que convoca el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Els objectius d’aquest guardó són reconèixer la innovació tecnològica alhora que es promou la incorporació d’innovacions per a la competitivitat i la sostenibilitat en el sector agroalimentari català.

Coselva, primer premi Agroindústria

La Cooperativa Agrícola i Secció de Crèdit de la Selva del Camp - COSELVA ha estat l’empresa guanyadora en la modalitat Agroindústria dels PITA arran de la construcció d’un nou molí que integra un sistema pioner d’extracció d’oli al buit, factor que permet una millor conservació dels polifenols i altres compostos aromàtics del seu oli d’oliva verge extra “Antara”.

El molí també facilita un millor rendiment de les olives així com millores ambientals, com la major eficiència de kilowatts per litre d’oli extret i la reducció de la demanda energètica.

Altres innovacions en matèria de sostenibilitat són la coberta vegetal amb plaques solars, que proporcionen gran part de l’energia emprada, i una caldera calefactant alimentada amb el pinyol sobrant de la moltura de l’oli.

Cooperativa d’Artesa de Segre, finalista Empresa Agrària

La Cooperativa Agropecuària Artesa de Segre és la finalista en la modalitat Empresa Agrària per contribuir a la revalorització dels cultius amb varietats sostenibles i adaptades al terreny.

Amb l’objectiu d’enfortir el sector agrari de la zona, aquesta cooperativa ha desenvolupat un seguit de solucions agrícoles perquè els agricultors puguin viure de la producció ecològica. Per aconseguir-ho, s’han emprat varietats cultivades antigament al territori com els cereals, l’espelta i les lleguminoses de gra (Cigró Alta Segarra o Llentia Pardina) que presenten una adaptació perfecta a les condicions climàtiques i a les característiques del sòl i, a més, són poc exigents amb l’ús d’aigua.

Altres beneficis assolits són l’obtenció d’una fixació òptima de nitrogen al sòl, poder adaptar la data de sembra per millorar el control de les males herbes i potenciar l’aparició d’un gran reservori de fauna auxiliar que facilita el control biològic natural.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
17.10.2024

La collita d’arròs augmenta un 13,4% i recupera la normalitat

17/10/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) estima que la collita d’arròs se situaria en 133.080 tones, un 13,4% superior a la...

16.10.2024

Jornades tècniques de cooperatives del sector de l'oli d'oliva a Villacarrillo

16/10/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha participat en les jornades tècniques del sector de l’oli d’oliva, celebrades a...

16.10.2024

La collita d'oli d'oliva cau un 50% i només s'arribaria a 16.500 tones

16/10/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya preveu que, aquesta campanya, es produiria una davallada del 50% en relació amb la producció...

10.10.2024

Trobada amb el Departament de Territori per la ZEPA del Delta del Llobregat

10/10/2024

El president de la Federeació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Ramon Sarroca, i  el secretari de la Cooperativa del Prat del...

07.10.2024

La FCAC comparteix la seva experiència en prevenció de pèrdues alimentàries en la Cimera Fam Zero

07/10/2024

Barcelona va acollir la V Cimera Mundial de les Regions sobre seguretat i sobirania alimentària "Fam Zero 2024", on van participar representants...

04.10.2024

La FCAC participa en el primer Fòrum de l'Oli Verge Extra de Catalunya

04/10/2024

Les Borges Blanques va acollir la primera edició del Fòrum de l’Oli Verge Extra de Catalunya (FOOVE) amb la intenció d’abordar els grans...

03.10.2024

Canvis de la PAC en la nova campanya de cereals

03/10/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha organitzat una nova jornada sobre les novetats de la PAC, destinada al sector de...

01.10.2024

La FCAC valora positivament el paquet de 70,8 M€ amb mesures a les explotacions agràries afectades per la sequera d'enguany

01/10/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha participat, avui a migdia, a la Taula Agrària convocada pel Departament...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya