Carregant web FCAC

Premis PITA a la innovació tecnològica en el sector agroalimentari català

La cooperativa Coselva guanya el Premi PITA amb un nou molí que extrau l'oli al buit mitjançant un sistema pioner

La Cooperativa d'Artesa de Segre és l’empresa agrària finalista per revaloritzar cultius sostenibles i adaptats al terreny

16/01/2024
Molí d'oli COSELVA
Molí d'oli COSELVA © COSELVA
Molí d'oli COSELVA
Molí d'oli COSELVA © COSELVA
Cooperativa d'Artesa
Cooperativa d'Artesa © Cooperativa d'Artesa
Cultiu de llenties
Cultiu de llenties © Cooperativa d'Artesa

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) expressa la seva satisfacció per la concessió del primer premi a Coselva i el reconeixement de finalista a la Cooperativa d’Artesa de Segre en els Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) 2024 que convoca el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Els objectius d’aquest guardó són reconèixer la innovació tecnològica alhora que es promou la incorporació d’innovacions per a la competitivitat i la sostenibilitat en el sector agroalimentari català.

Coselva, primer premi Agroindústria

La Cooperativa Agrícola i Secció de Crèdit de la Selva del Camp - COSELVA ha estat l’empresa guanyadora en la modalitat Agroindústria dels PITA arran de la construcció d’un nou molí que integra un sistema pioner d’extracció d’oli al buit, factor que permet una millor conservació dels polifenols i altres compostos aromàtics del seu oli d’oliva verge extra “Antara”.

El molí també facilita un millor rendiment de les olives així com millores ambientals, com la major eficiència de kilowatts per litre d’oli extret i la reducció de la demanda energètica.

Altres innovacions en matèria de sostenibilitat són la coberta vegetal amb plaques solars, que proporcionen gran part de l’energia emprada, i una caldera calefactant alimentada amb el pinyol sobrant de la moltura de l’oli.

Cooperativa d’Artesa de Segre, finalista Empresa Agrària

La Cooperativa Agropecuària Artesa de Segre és la finalista en la modalitat Empresa Agrària per contribuir a la revalorització dels cultius amb varietats sostenibles i adaptades al terreny.

Amb l’objectiu d’enfortir el sector agrari de la zona, aquesta cooperativa ha desenvolupat un seguit de solucions agrícoles perquè els agricultors puguin viure de la producció ecològica. Per aconseguir-ho, s’han emprat varietats cultivades antigament al territori com els cereals, l’espelta i les lleguminoses de gra (Cigró Alta Segarra o Llentia Pardina) que presenten una adaptació perfecta a les condicions climàtiques i a les característiques del sòl i, a més, són poc exigents amb l’ús d’aigua.

Altres beneficis assolits són l’obtenció d’una fixació òptima de nitrogen al sòl, poder adaptar la data de sembra per millorar el control de les males herbes i potenciar l’aparició d’un gran reservori de fauna auxiliar que facilita el control biològic natural.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
27.02.2024

La FCAC presenta esmenes al Projecte de llei sobre sancions en cas d’entrada il·legal a granges

27/02/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha presentat esmenes al Projecte de llei de modificació de la Llei 18/2001,...

21.02.2024

La FCAC presenta una bateria de millores de la Política Agrària Comuna per fer front als nous reptes

21/02/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha definit una bateria de mesures perquè la Política Agrària Comuna (PAC) permeti fer...

20.02.2024

La sequera també amenaça la supervivència de les abelles i les cooperatives apícoles presenten una bateria de propostes

20/02/2024

En el context de mobilitzacions de la pagesia, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la sequera amenaça...

19.02.2024

Acció Climàtica activa durant 2024 un servei gratuït de recollida selectiva de residus de productes fitosanitaris de les explotacions agrícoles a tot Catalunya

19/02/2024

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha iniciat la recollida i gestió selectiva gratuïta de productes fitosanitaris...

12.02.2024

Es presenta Buenas Hasta el Hueso, la campanya per incentivar el consum de fruita de pinyol d’origen cooperatiu

12/02/2024

La campanya Buenas Hasta el Hueso, que fomenta el consum de fruita de pinyol de cooperativa s’ha presentat en el certamen internacional Fruit...

09.02.2024

La FCAC torna a reclamar mesures estructurals per revertir la situació del sector agroalimentari català

09/02/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) té previst reclamar mesures estructurals, a curt i mig termini, per revertir la...

08.02.2024

Les cooperatives impulsen la recollida de productes fitosanitaris caducats o retirats del mercat

08/02/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) col·labora amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC),...

01.02.2024

La FCAC comparteix les demandes de la pagesia i dona suport a les diferents convocatòries

01/02/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) comparteix les reivindicacions de pagesos i ramaders arran de la difícil situació que...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya