La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) expressa la seva satisfacció per la concessió del primer premi a Coselva i el reconeixement de finalista a la Cooperativa d’Artesa de Segre en els Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) 2024 que convoca el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Els objectius d’aquest guardó són reconèixer la innovació tecnològica alhora que es promou la incorporació d’innovacions per a la competitivitat i la sostenibilitat en el sector agroalimentari català.
Coselva, primer premi Agroindústria
La Cooperativa Agrícola i Secció de Crèdit de la Selva del Camp - COSELVA ha estat l’empresa guanyadora en la modalitat Agroindústria dels PITA arran de la construcció d’un nou molí que integra un sistema pioner d’extracció d’oli al buit, factor que permet una millor conservació dels polifenols i altres compostos aromàtics del seu oli d’oliva verge extra “Antara”.
El molí també facilita un millor rendiment de les olives així com millores ambientals, com la major eficiència de kilowatts per litre d’oli extret i la reducció de la demanda energètica.
Altres innovacions en matèria de sostenibilitat són la coberta vegetal amb plaques solars, que proporcionen gran part de l’energia emprada, i una caldera calefactant alimentada amb el pinyol sobrant de la moltura de l’oli.
Cooperativa d’Artesa de Segre, finalista Empresa Agrària
La Cooperativa Agropecuària Artesa de Segre és la finalista en la modalitat Empresa Agrària per contribuir a la revalorització dels cultius amb varietats sostenibles i adaptades al terreny.
Amb l’objectiu d’enfortir el sector agrari de la zona, aquesta cooperativa ha desenvolupat un seguit de solucions agrícoles perquè els agricultors puguin viure de la producció ecològica. Per aconseguir-ho, s’han emprat varietats cultivades antigament al territori com els cereals, l’espelta i les lleguminoses de gra (Cigró Alta Segarra o Llentia Pardina) que presenten una adaptació perfecta a les condicions climàtiques i a les característiques del sòl i, a més, són poc exigents amb l’ús d’aigua.
Altres beneficis assolits són l’obtenció d’una fixació òptima de nitrogen al sòl, poder adaptar la data de sembra per millorar el control de les males herbes i potenciar l’aparició d’un gran reservori de fauna auxiliar que facilita el control biològic natural.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) estima que la collita d’arròs se situaria en 133.080 tones, un 13,4% superior a la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha participat en les jornades tècniques del sector de l’oli d’oliva, celebrades a...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya preveu que, aquesta campanya, es produiria una davallada del 50% en relació amb la producció...
El president de la Federeació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Ramon Sarroca, i el secretari de la Cooperativa del Prat del...
Barcelona va acollir la V Cimera Mundial de les Regions sobre seguretat i sobirania alimentària "Fam Zero 2024", on van participar representants...
Les Borges Blanques va acollir la primera edició del Fòrum de l’Oli Verge Extra de Catalunya (FOOVE) amb la intenció d’abordar els grans...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha organitzat una nova jornada sobre les novetats de la PAC, destinada al sector de...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha participat, avui a migdia, a la Taula Agrària convocada pel Departament...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h