La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) expressa la seva satisfacció per la concessió del primer premi a Coselva i el reconeixement de finalista a la Cooperativa d’Artesa de Segre en els Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) 2024 que convoca el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Els objectius d’aquest guardó són reconèixer la innovació tecnològica alhora que es promou la incorporació d’innovacions per a la competitivitat i la sostenibilitat en el sector agroalimentari català.
Coselva, primer premi Agroindústria
La Cooperativa Agrícola i Secció de Crèdit de la Selva del Camp - COSELVA ha estat l’empresa guanyadora en la modalitat Agroindústria dels PITA arran de la construcció d’un nou molí que integra un sistema pioner d’extracció d’oli al buit, factor que permet una millor conservació dels polifenols i altres compostos aromàtics del seu oli d’oliva verge extra “Antara”.
El molí també facilita un millor rendiment de les olives així com millores ambientals, com la major eficiència de kilowatts per litre d’oli extret i la reducció de la demanda energètica.
Altres innovacions en matèria de sostenibilitat són la coberta vegetal amb plaques solars, que proporcionen gran part de l’energia emprada, i una caldera calefactant alimentada amb el pinyol sobrant de la moltura de l’oli.
Cooperativa d’Artesa de Segre, finalista Empresa Agrària
La Cooperativa Agropecuària Artesa de Segre és la finalista en la modalitat Empresa Agrària per contribuir a la revalorització dels cultius amb varietats sostenibles i adaptades al terreny.
Amb l’objectiu d’enfortir el sector agrari de la zona, aquesta cooperativa ha desenvolupat un seguit de solucions agrícoles perquè els agricultors puguin viure de la producció ecològica. Per aconseguir-ho, s’han emprat varietats cultivades antigament al territori com els cereals, l’espelta i les lleguminoses de gra (Cigró Alta Segarra o Llentia Pardina) que presenten una adaptació perfecta a les condicions climàtiques i a les característiques del sòl i, a més, són poc exigents amb l’ús d’aigua.
Altres beneficis assolits són l’obtenció d’una fixació òptima de nitrogen al sòl, poder adaptar la data de sembra per millorar el control de les males herbes i potenciar l’aparició d’un gran reservori de fauna auxiliar que facilita el control biològic natural.
Unes 25 cooperatives agràries del sector de l’oli d’oliva, juntament amb el centre tecnològic Leitat i les empreses Carinsa, INGROUP i...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha organitzat una jornada en línia adreçada a les cooperatives per analitzar la...
L’acte de presentació del projecte europeu SPRINT, sobre malbaratament a la restauració i supermercats, ha acollit un debat entre diferents...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha tramès la sol·licitud al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) participa, avui a migdia, a la Taula Agrària convocada pel Departament d’Agricultura,...
Les cooperatives vitivinícoles s’han reunit a Reus per fer balanç de l’escassa darrera campanya i de com ha respost el mercat. La trobada...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió de seguiment amb Rosa Altisent, directora general...
El representant de fauna cinegètica de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Antonio Llaràs, s’ha reunit amb la directora...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h