Carregant web FCAC

La sequera segueix sent la protagonista de la verema

12/11/2024

La verema actual ha patit una tardor i hivern secs. Malgrat les pluges de la primavera i de l’estiu fins al mes d’agost, la verema continua marcada per la sequera amb un règim pluviomètric molt inferior a la mitjana dels darrers trenta anys.

Els majors dèficits de collita han quedat localitzats en àrees del Baix Camp, el litoral de l’Empordà, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre i el Priorat. En aquests indrets la precipitació ha suposat només entre el 50% i el 70% del valor normal, sense arribar als 400 mm ni tan sols als 200 mm a determinades zones.

En el cas concret de la Terra Alta, es trobaria molt per sota del seu potencial productiu. A l’Empordà la davallada seria del 30 al 50%, esdevenint la collita més curta dels darrers anys.

Joan Josep Raventós, responsable de vi i cava de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, alerta que “ni algunes pedregades puntuals ni les pluges estivals, que en alguns casos han tacat de míldiu les vinyes, no han pogut amagar la greu problemàtica a molts punts del territori. Si el canvi climàtic ens porta més sequeres els cultius de secà deixaran de ser competitius, i la manca d’infraestructures hidràuliques i les dificultats de relleu generacional podrien portar a una pèrdua de terres de conreu sense precedents”.

Les previsions abans de començar la verema apuntaven a una collita superior a la campanya passada, però enguany s’ha vist que, tot i la recuperació dels ceps, aquests no han donat el fruit esperat. Es fan palesos els efectes de la prolongada manca d’aigua i el cep ha preferit guarir-se que donar més quilos de raïm.

Així doncs, la collita seria fins i tot més curta que la de l’any passat. A la majoria de zones productores se situaria en un 10% inferior a la campanya 2023-24, que es tradueix en una caiguda del 40% respecte una campanya normal.

En el cas de la zona Cava, la manca de raïm es veuria compensada per un increment del rendiment de premsa, que abocarà més litres de vi a un col·lectiu deficitari en la seva elaboració.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
17.03.2025

Les seccions de crèdit avui

03/2025

A Catalunya, hi ha 55 cooperatives agràries amb secció de crèdit que presten els seus serveis a 72 poblacions i tenen un paper clau per combatre...

17.03.2025

Campanya amb poca producció i davallada de preu a l'oli d'oliva

03/2025

Després de successives caigudes del preu en origen des del mes de novembre, en l’inici d’aquest 2025 hem observat un canvi de tendència en les...

17.03.2025

L'impacte del reglament de benestar animal

03/2025

El Reial decret de benestar animal aprovat al 2023 establia un període de dos anys per a l’adaptació de les granges de porcí i, per tant, hauria...

17.03.2025

La climatologia malmet la collita de cítrics

03/2025

La campanya de cítrics a les Terres de l'Ebre ha estat marcada per una suma d’adversitats climàtiques que han afectat significativament la...

17.03.2025

Mesures de suport per la sequera i la DANA

03/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha participat a la Taula Agrària en què s’ha concretat un nou paquet de mesures per fer...

14.03.2025

"Les cooperatives són un actiu clau en el desenvolupament local del país"

03/2025

Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va començar la trajectòria laboral al Bages i, de 2004 i a 2007, quan va tenir...

14.03.2025

Formació, factor clau per a l'èxit empresarial

03/2025

Les cooperatives agràries són entitats estratègiques per al desenvolupament econòmic i social del sector primari. La seva competitivitat i...

14.03.2025

Mallart Artesans Xarcuters, la primera xarcuteria que fa la botifarra a l'exclusió

03/2025

Mallart Artesans Xarcuters és un projecte de transformació social impulsat per la Fundació Mas Albornà, dedicada a la inserció sociolaboral de...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya