Carregant web FCAC

La collita d'oli torna a caure un 50% a Catalunya

12/11/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya preveu que, aquesta campanya, es produiria una davallada del 50% respecte a la producció mitjana històrica d’oli d’oliva. La collita se situaria en unes 16.500 tones front les 32.674 tones de la campanya 2023/24, i seria força similar a les 15.084 tones de 2022/23.

Antoni Galceran, responsable d’oli d’oliva de la FCAC, alerta que “a dues de les tres darreres collites, la producció final d’oli és gairebé la meitat d’una campanya mitjana. Això té una afectació molt important i suposa un increment notable de les despeses de les cooperatives, que, en alguns casos, podrien arribar a no obrir els molins si l’escassa producció no pogués cobrir els costos de l’activitat”.

Les condicions meteorològiques de les properes setmanes podrien incrementar lleugerament l’estimació, però no seria un augment rellevant perquè, després de la floració i el quallat, ja s’observava que l’olivera no estava prou carregada. A més, posteriorment els arbres han expulsat part del fruit per falta d’aigua.

LES XIFRES PER ZONES PRODUCTORES

La davallada més important seria a les comarques de Tarragona, sobretot al Baix Ebre i Montsià -on es concentra la major producció d’oli de Catalunya en una collita normal- i a Camp de Tarragona. En conjunt, es baixaria de 23.125 tones a només 8.000.

A Lleida, la producció cauria un 20%, passant de 8.813 a 7.000 tones. Mentre el reg de suport salvaria la collita en algunes zones, en el secà seria molt escassa. Finalment, s’espera una lleugera millora a Girona i Barcelona i arribar a 1.500 tones.

En el conjunt d’Espanya s’obtindria una producció aproximada de 1.290.000 tones i es recuperaria la mitjana estatal després de dues campanyes en què no s’arribava a 850.000 tones.

La resta de països productors d’oli a nivell mundial no es preveu que tinguin una gran collita. Per tant, oferta i demanda quedarien equilibrades i el preu del verge extra en origen no hauria de caure per sota de llindars que perjudiquen la sostenibilitat del sector.

PREMIS MILLORS OLIS OLIVA VERGE EXTRA DE CATALUNYA

En aquest context, per fomentar la promoció, la comercialització i el consum dels olis verge extra catalans de qualitat superior, s’han creat els Premis Millors Olis d'Oliva Verge Extra de Catalunya.

Les categories dels premis són fruitat verd intens, fruitat verd mitjà, fruitat verd lleuger i fruitat madur. A més, se seleccionaran els millors olis de producció ecològica, monovarietals i de varietats autòctones.

També hi haurà reconeixements per als olis amb millors opcions de maridatge i per aquells que es presentin amb un embalatge més innovador i atractiu.

El 13 de desembre tindrà lloc la ‘Nit de l’Oli’ a La Fatarella i es lliuraran els premis als guanyadors de les diferents categories.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
17.03.2025

Les seccions de crèdit avui

03/2025

A Catalunya, hi ha 55 cooperatives agràries amb secció de crèdit que presten els seus serveis a 72 poblacions i tenen un paper clau per combatre...

17.03.2025

Campanya amb poca producció i davallada de preu a l'oli d'oliva

03/2025

Després de successives caigudes del preu en origen des del mes de novembre, en l’inici d’aquest 2025 hem observat un canvi de tendència en les...

17.03.2025

L'impacte del reglament de benestar animal

03/2025

El Reial decret de benestar animal aprovat al 2023 establia un període de dos anys per a l’adaptació de les granges de porcí i, per tant, hauria...

17.03.2025

La climatologia malmet la collita de cítrics

03/2025

La campanya de cítrics a les Terres de l'Ebre ha estat marcada per una suma d’adversitats climàtiques que han afectat significativament la...

17.03.2025

Mesures de suport per la sequera i la DANA

03/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha participat a la Taula Agrària en què s’ha concretat un nou paquet de mesures per fer...

14.03.2025

"Les cooperatives són un actiu clau en el desenvolupament local del país"

03/2025

Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va començar la trajectòria laboral al Bages i, de 2004 i a 2007, quan va tenir...

14.03.2025

Formació, factor clau per a l'èxit empresarial

03/2025

Les cooperatives agràries són entitats estratègiques per al desenvolupament econòmic i social del sector primari. La seva competitivitat i...

14.03.2025

Mallart Artesans Xarcuters, la primera xarcuteria que fa la botifarra a l'exclusió

03/2025

Mallart Artesans Xarcuters és un projecte de transformació social impulsat per la Fundació Mas Albornà, dedicada a la inserció sociolaboral de...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya