Centrada en la comercialització d’oli d’oliva verge extra, vi i fruita seca, Unió Corporació Alimentària ha aconseguit adaptar-se als nous mercats amb una aposta decidida per la qualitat i la innovació sense deixar de banda una relació molt estreta amb els productors.
Unió Corporació Alimentària és un exponent en la producció d’oli d’oliva, vi i fruita seca, i també model de suport al món rural
Per això, la cooperativa de segon grau de Reus no és només un referent productiu. També és un exponent en el suport al món rural implicant-se decididament per a la millora de les condicions de vida dels pagesos i la modernització i professionalització del sector.
En aquest sentit, un dels reptes que està treballant és la recuperació i explotació de finques abandonades o amb un baix rendiment per impulsar llocs de treball i riquesa al camp.
El projecte de recuperació de finques que Unió va posar en marxa al 2015 té l’objectiu de tornar la vida a aquelles explotacions abandonades o en risc imminent d’abandonament i ha estat reconegut amb el “Premi al desenvolupament rural” de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya.
En l’actualitat, més de 30 agricultors joves participen en aquest projecte treballant 500 hectàrees de cultiu, especialment ametller, que han estat recuperades.
Es tracta d’un projecte participatiu en què intervenen el propietari –que cedeix la finca-, Unió –que fa la inversió inicial i l’assessorament tècnic- i un jove agricultor.
La cooperativa de segon grau de Reus s’implica en la millora de les condicions de vida dels pagesos i la modernització i professionalització del sector
La implicació d’Unió en el projecte va molt més enllà d’un simple arrendament de terra perquè, abans de posar en marxa l’explotació, facilita el condicionament de tota la finca, implementa sistemes nous de reg i fertilització i replanta amb les varietats més adequades. També ofereix assessorament tècnic en les diferents fases del cultiu per garantir que la finca assoleixi el rendiment potencial màxim.
“L’envelliment progressiu dels pagesos provoca un abandonament de finques que comporta conseqüències negatives com l’erosió, incendis, plagues, envelliment i despoblació dels nuclis rurals. Per això, el relleu generacional és bàsic”, argumenta el president d’Unió Corporació Alimentària, Josep Pere Colat.
A nivell productiu, Unió és la primera cooperativa d’Espanya en el sector de fruits secs i líder en ametlla. Aquesta activitat que li suposa una facturació superior als 45 milions d’euros i li ha valgut el reconeixement com a Entitat Associativa Prioritària per part del Ministeri d’Agricultura.
Actualment, concentra la producció de cooperatives a sis comunitats autònomes: Catalunya, Comunitat Valenciana, Illes Balears, Regió de Múrcia, Castella la Manxa i Aragó.
“De cara a futur –anuncia Josep Pere Colat- volem potenciar més la concentració de la producció per assolir una dimensió major que ens permeti ser encara més competitius millorant la innovació i la internacionalització. Tot plegat d’acord amb uns criteris de sostenibilitat, responsabilitat i foment de l’economia circular”.
Aposta per augmentar la dimensió i la competitivitat, sense oblidar la innovació, la internacionalització i els criteris de sostenibilitat, responsabilitat i economia circular
En les diferents divisions d’Unió, s’aposta decididament per la innovació amb projectes que inclouen des de la valorització de la polpa de la garrofa o la millora genètica de la varietat d’ametlla marcona fins a la creació de finques experimentals que permetin seleccionar la varietat més adient en funció del sòl, les condicions climàtiques i les necessitats hídriques de cada finca.
En l’àmbit de l’oli, la cooperativa participa en grups operatius per adaptar-se a les noves demandes del mercat i per lluitar contra la mosca de l’olivera.
Fundada l’any 1942 a Reus amb l’objectiu d’unir esforços entre les cooperatives del territori, actualment Unió agrupa 20.000 famílies d’agricultors pertanyents a 186 cooperatives.
Factura 70 milions d’euros anuals i compta amb una plantilla de 160 professionals. Un dels seus punts forts és l’exportació, i destina al voltant del 60% de la seva producció a mercats exteriors.
20.000 agricultors
186 cooperatives sòcies
160 treballadors
70 M€ facturació
30 M olives (quilos)
23 M fruits secs (quilos)
18 M vi (litres)
60% vendes a mercats d’exportació
El president de la Federeació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Ramon Sarroca, i el secretari de la Cooperativa del Prat del...
Barcelona va acollir la V Cimera Mundial de les Regions sobre seguretat i sobirania alimentària "Fam Zero 2024", on van participar representants...
Les Borges Blanques va acollir la primera edició del Fòrum de l’Oli Verge Extra de Catalunya (FOOVE) amb la intenció d’abordar els grans...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha organitzat una nova jornada sobre les novetats de la PAC, destinada al sector de...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha participat, avui a migdia, a la Taula Agrària convocada pel Departament...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), a través de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, se suma a la demanda de 17...
El passat dimarts 10 de setembre va tenir lloc a Calaf la jornada de referència del sector de conreus herbacis organitzada per l’IRTA: RECOMEX....
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió bilateral amb el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h