Carregant web FCAC

Unió: un referent amb valors

19/07/2018
Unió: un referent amb valors
Unió: un referent amb valors © Unió Corporació Alimentària
Unió: un referent amb valors
Unió: un referent amb valors © Unió Corporació Alimentària

Centrada en la comercialització d’oli d’oliva verge extra, vi i fruita seca, Unió Corporació Alimentària ha aconseguit adaptar-se als nous mercats amb una aposta decidida per la qualitat i la innovació sense deixar de banda una relació molt estreta amb els productors.

Unió Corporació Alimentària és un exponent en la producció d’oli d’oliva, vi i fruita seca, i també model de suport al món rural

Per això, la cooperativa de segon grau de Reus no és només un referent productiu. També és un exponent en el suport al món rural implicant-se decididament per a la millora de les condicions de vida dels pagesos i la modernització i professionalització del sector.

En aquest sentit, un dels reptes que està treballant és la recuperació i explotació de finques abandonades o amb un baix rendiment per impulsar llocs de treball i riquesa al camp.

Premi al desenvolupament rural

El projecte de recuperació de finques que Unió va posar en marxa al 2015 té l’objectiu de tornar la vida a aquelles explotacions abandonades o en risc imminent d’abandonament i ha estat reconegut amb el “Premi al desenvolupament rural” de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya.

En l’actualitat, més de 30 agricultors joves participen en aquest projecte treballant 500 hectàrees de cultiu, especialment ametller, que han estat recuperades.

Es tracta d’un projecte participatiu en què intervenen el propietari –que cedeix la finca-, Unió –que fa la inversió inicial i l’assessorament tècnic- i un jove agricultor.

La cooperativa de segon grau de Reus s’implica en la millora de les condicions de vida dels pagesos i la modernització i professionalització del sector

La implicació d’Unió en el projecte va molt més enllà d’un simple arrendament de terra perquè, abans de posar en marxa l’explotació, facilita el condicionament de tota la finca, implementa sistemes nous de reg i fertilització i replanta amb les varietats més adequades. També ofereix assessorament tècnic en les diferents fases del cultiu per garantir que la finca assoleixi el rendiment potencial màxim.

“L’envelliment progressiu dels pagesos provoca un abandonament de finques que comporta conseqüències negatives com l’erosió, incendis, plagues, envelliment i despoblació dels nuclis rurals. Per això, el relleu generacional és bàsic”, argumenta el president d’Unió Corporació Alimentària, Josep Pere Colat.

Entitat Associativa Prioritària

A nivell productiu, Unió és la primera cooperativa d’Espanya en el sector de fruits secs i líder en ametlla. Aquesta activitat que li suposa una facturació superior als 45 milions d’euros i li ha valgut el reconeixement com a Entitat Associativa Prioritària per part del Ministeri d’Agricultura.

Actualment, concentra la producció de cooperatives a sis comunitats autònomes: Catalunya, Comunitat Valenciana, Illes Balears, Regió de Múrcia, Castella la Manxa i Aragó.

“De cara a futur –anuncia Josep Pere Colat- volem potenciar més la concentració de la producció per assolir una dimensió major que ens permeti ser encara més competitius millorant la innovació i la internacionalització. Tot plegat d’acord amb uns criteris de sostenibilitat, responsabilitat i foment de l’economia circular”.

Innovació

Aposta per augmentar la dimensió i la competitivitat, sense oblidar la innovació, la internacionalització i els criteris de sostenibilitat, responsabilitat i economia circular

En les diferents divisions d’Unió, s’aposta decididament per la innovació amb projectes que inclouen des de la valorització de la polpa de la garrofa o la millora genètica de la varietat d’ametlla marcona fins a la creació de finques experimentals que permetin seleccionar la varietat més adient en funció del sòl, les condicions climàtiques i les necessitats hídriques de cada finca.

En l’àmbit de l’oli, la cooperativa participa en grups operatius per adaptar-se a les noves demandes del mercat i per lluitar contra la mosca de l’olivera.

20.000 famílies d’agricultors


Fundada l’any 1942 a Reus amb l’objectiu d’unir esforços entre les cooperatives del territori, actualment Unió agrupa 20.000 famílies d’agricultors pertanyents a 186 cooperatives.

Factura 70 milions d’euros anuals i compta amb una plantilla de 160 professionals. Un dels seus punts forts és l’exportació, i destina al voltant del 60% de la seva producció a mercats exteriors.

 

LES XIFRES


20.000 agricultors
186 cooperatives sòcies
160 treballadors
70 M€ facturació
30 M olives (quilos)
23 M fruits secs (quilos)
18 M vi (litres)
60% vendes a mercats d’exportació

 

Altres notícies
11.04.2025

Cellers Domenys convertirà el primer Celler Modernista de Cèsar Martinell en el Centre Cultural del Vi, del Cooperativisme i de la figura de l’arquitecte

11/04/2025

L’assemblea general de Cellers Domenys ha aprovat per unanimitat un projecte estratègic que transformarà el futur de la cooperativa de primer...

10.04.2025

La FCAC presenta propostes a l'ACA

10/04/2025

Representants de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), encapçalats pel president Ramon Sarroca, han mantingut recentment una...

07.04.2025

La FCAC al Comitè mixt de fruita de llavor

07/04/2025

Avinyó (França) ha acollit el Comitè Mixt de Fruita de Llavor, en què han participat representants de diferents països europeus productius...

04.04.2025

La FCAC reclama urgència per desburocratitzar el sector agrari

04/04/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es reuneix, avui 4 d’abril, amb el Departament d’Agricultura i la Comissió...

03.04.2025

L'impacte directe dels aranzels dels EUA a les exportacions agroalimentàries catalanes superaria 110 M€

03/04/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la decisió del president dels Estats Units, Donald Trump, d’aprovar...

02.04.2025

Com poden les cooperatives impulsar processos de valorització de la sansa?

02/04/2025

Les cooperatives agràries de la branca de l’oli d'oliva s’han reunit a Maials amb l’objectiu d’analitzar i planificar les primeres passes...

02.04.2025

La FCAC a la candidatura conjunta a les eleccions del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE)

02/04/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Unió de Pagesos, l’Associació Vinícola Catalana (AVC) i l’Associació...

01.04.2025

FCAC alerta de la reducció d'un 30% dels fons per aliments destinats a beneficència

01/04/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que, arran d’una consulta plantejada a la Comissió Europea, aquesta institució...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya