Carregant web FCAC

RECEPTA

Amanida de cogombre i poma, amb mató, fruita seca i herbes aromàtiques

Una recepta del xef Jordi Àvila, amb maridatge de la sommelier Clara Antúnez de La Gastronòmica

17/07/2025
Amanida de cogombre i poma, amb mató, fruita seca i herbes aromàtiques
Amanida de cogombre i poma, amb mató, fruita seca i herbes aromàtiques © David Airob - Caprabo

Aquest plat forma part del menú elaborat pel xef Jordi Àvila a la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat, organitzada per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i Caprabo, on els productes de les cooperatives són els protagonistes i la fruita el fil conductor. La jornada s'ha celebrat en el marc de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025.

Es tracta d'una amanida viva i equilibrada amb notes àcides, dolces i cremoses. El cogombre i la poma verda aporten el cruiexent i la frescor; el mató, suavitat; els fruits secs, textura; i les herbes i el vinagre de poma, el toc aromàtic i refrescant final.

La sommelier Clara Antúnez ens recomana maridar aquest plat amb el toc refrescant del Cava Brut Nature 'LesTres Naus' de la cooperativa Cellers Domenys.

INGREDIENTS

  • 1 cogombre gran de la cooperativa Conca de la Tordera.
  • 1/2 poma verda Granny Smith de Novacoop Mediterranea (formada per les cooperatives ActelGrup i Fruits de Ponent).
  • 100 gr de mató CADÍ.
  • Un grapat de fruita seca: avellanes, nous o ametlles de COSELVA.
  • 2 cullerades d'oli d’oliva verge extra 'Les Cabanes' de l'Agrícola Sant Isidre de Juncosa de les Garrigues.
  • Herbes aromàtiques fresques al gust: menta, julivert i alfàbrega de Corma.
  • 1 cullerada de vinagre de poma 'Germanor' de Novacoop Mediterranea.
  • Sal i pebre negre acabat de moldre.

ELABORACIÓ

Prepareu el cogombre: renteu-lo i talleu-lo a làmines molt fines amb una mandolina o un pelador de verdures. Si ho preferiu es pot pelar només parcialment.

Talleu la poma: renteu-la bé i talleu-la a làmines fines també amb mandolina o pelador, mantenint la pell. Ruixeu-la amb unes gotes de vinagre de poma perquè no s’oxidi.

Munteu l’amanida: en una safata plana, disposeu les làmines de cogombre i poma de forma alternada o en espiral per un efecte visual atractiu.
Afegiu-hi el mató: amb una cullera, afegiu petites porcions de mató per sobre.

Textura cruixent: piqueu lleugerament els fruits secs i repartiu-los per damunt.

Amanir: barregeu el vinagre de poma amb l’oli, sal i pebre. Aboqueu-ho per sobre just abans de servir.

Herbes aromàtiques: piqueu les herbes fresques i afegiu-les al final, per mantenir el seu aroma intens.

Podeu acabar el plat amb una mica de ratlladura de llimona o unes gotes de mel per a un toc extra de contrast.

Podeu acabar el plat amb una mica de ratlladura de llimona o unes gotes de mel per a un toc extra de contrast.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
02.09.2025

Els productes de cooperatives agràries arribaran a les llars amb el sorteig de 28 cistelles

02/09/2025

Durant el mes de setembre, una dotzena de mitjans de comunicació locals i comarcals sortejaran un total de 28 cistelles amb productes procedents de...

01.09.2025

Doble medalla d'or pels vins Domenio als Premis Sigillum de la DO Conca de Barberà

01/09/2025

Domenio, la marca de vins i caves de la cooperativa Cellers Domenys, ha estat distingida amb dues medalles d’or als Premis Sigillum 2025,...

01.08.2025

Firagost, la Fira Exposició del Camp Català, amb presència cooperativa

01/08/2025

La 69a edició de la Firagost, la Fira Exposició del Camp Català, tornarà els dies 5 i 6 d’agost per convertir Valls en el gran punt de trobada...

30.07.2025

Els caves Ecològic 'Reserva del Soci' i 'Culminant' de l'Agrícola de Llorenç del Penedès, medalla d'or als International Wine&Spirits Awards 2025

30/07/2025

La cooperativa Agrícola de Llorenç ha estat reconeguda amb dues medalles d’or als prestigiosos premis International Wine & Spirits Awards 2025....

17.07.2025

Tebi de préssecs amb iogurt i avellanes

17/07/2025

Aquest plat forma part del menú elaborat pel xef Jordi Àvila a la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat, organitzada per la...

17.07.2025

Botifarra rostida amb pera, prunes i pinyons

17/07/2025

Aquest plat forma part del menú elaborat pel xef Jordi Àvila a la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat, organitzada per la...

01.07.2025

La jornada gastronòmica de les cooperatives agràries i Caprabo serveix territori al plat

01/07/2025

Xef Caprabo ha acollit la jornada gastronòmica, organitzada per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i Caprabo, on les...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya