Carregant web FCAC

RECEPTA

Botifarra rostida amb pera, prunes i pinyons

Del xef Jordi Àvila, amb maridatge de la sommelier Clara Antúnez de La Gastronòmica

17/07/2025
Botifarra rostida amb pera, prunes i pinyons
Botifarra rostida amb pera, prunes i pinyons © David Airob - Caprabo

Aquest plat forma part del menú elaborat pel xef Jordi Àvila a la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat, organitzada per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i Caprabo, on els productes de les cooperatives són els protagonistes i la fruita el fil conductor. La jornada s'ha celebrat en el marc de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025.

Es tracta d'un plat de fonda, amb contrastos dolços i salats, ideal per compartir. El vi ranci i la ratafia hi aporten una salsa intensa i aromàtica, i la fruita seca i la pera hi donen textura i delicadesa.

La sommelier Clara Antúnez ens recomana maridar-lo amb el vi negre ‘Les Sorts’ de Celler Masroig, que aporta estructura i caràcter.

INGREDIENTS

  • 4 botifarres crues de pagès de la cooperativa Plana de Vic.
  • 2 peres conference de Novacoop Mediterranea (formada per les cooperatives ActelGrup i Fruits de Ponent).
  • 1/2 copa de vi ranci 'ÈTIM' de la Cooperativa Falset Marçà.
  • Oli d’oliva verge extra 'Les Cabanes' de l'Agrícola Sant Isidre de Juncosa de les Garrigues.
  • Herbes aromàtiques fresques de cooperativa Corma.
  • 2 cebes grans.
  • 1 copa petita de ratafia.
  • 50 ml brou suau de carn o de verdures.
  • Un grapat de prunes seques sense pinyol, orellanes i pinyons.
  • Sal i pebre negre al gust.

ELABORACIÓ

Daureu les botifarres: en una cassola amb oli d’oliva verge extra, enrossiu les botifarres i reserveu-les.

Confiteu la ceba: al mateix oli, cuineu la ceba tallada fina a foc lent fins que sigui ben melosa (uns 15-20 minuts).

Afegiu la fruita seca: incorporeu les prunes, les orellanes i els pinyons. Salteu-ho tot plegat 2 minuts.

Desglasseu amb ratafia i vi ranci: afegiu-hi la ratafia i el vi ranci. Reduïu l’alcohol un parell de minuts.

Afegiu el brou: poseu les botifarres de nou a la cassola, afegiu el brou i les herbes. Coure a foc suau 15-20 minuts.

Afegiu les peres: peleu i talleu les peres a quarts. Incorporar i coure 10 minuts més.

(opcional) Fer una picada: tritureu els carquinyolis, galeta o pa (amb o sense ametlles) amb una mica de brou i afegiu-ho a la cassola els últims 5 minuts per espessir la salsa i donar-hi més sabor.

Rectifiqueu i serviu: ajusteu de sal i pebre, i deixeu reposar uns minuts abans de servir.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
17.07.2025

Tebi de préssecs amb iogurt i avellanes

17/07/2025

Aquest plat forma part del menú elaborat pel xef Jordi Àvila a la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat, organitzada per la...

17.07.2025

Amanida de cogombre i poma, amb mató, fruita seca i herbes aromàtiques

17/07/2025

Aquest plat forma part del menú elaborat pel xef Jordi Àvila a la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat, organitzada per la...

01.07.2025

La jornada gastronòmica de les cooperatives agràries i Caprabo serveix territori al plat

01/07/2025

Xef Caprabo ha acollit la jornada gastronòmica, organitzada per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i Caprabo, on les...

26.06.2025

Manu Chao al Celler Empordàlia

26/06/2025

Un any més, el festival Sons del Món proposa gaudir de la música i el vi en una oferta cultural ideal per l’estiu. El celler Empordàlia...

25.06.2025

Melodeep Festival torna a la Vinícola de Nulles

25/06/2025

El municipi de Nulles (Alt Camp) es prepara per acollir la segona edició del Melodeep Festival, una cita musical única que combina la millor...

19.06.2025

Nou motius per brindar amb vins cooperatius

19/06/2025

Els Premis Vinari s’han posicionat com l’esdeveniment de referència que premia els millors vins elaborats pels cellers catalans. Amb més de 900...

18.06.2025

Domenio torna a brillar als Decanter World Wine Awards

18/06/2025

Els vins i caves de Domenio, marca de la cooperativa Cellers Domenys, han tornat a ser reconeguts a nivell internacional amb nou medalles als...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya