Carregant web FCAC

RECEPTA

Botifarra rostida amb pera, prunes i pinyons

Del xef Jordi Àvila, amb maridatge de la sommelier Clara Antúnez de La Gastronòmica

17/07/2025
Botifarra rostida amb pera, prunes i pinyons
Botifarra rostida amb pera, prunes i pinyons © David Airob - Caprabo

Aquest plat forma part del menú elaborat pel xef Jordi Àvila a la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat, organitzada per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i Caprabo, on els productes de les cooperatives són els protagonistes i la fruita el fil conductor. La jornada s'ha celebrat en el marc de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025.

Es tracta d'un plat de fonda, amb contrastos dolços i salats, ideal per compartir. El vi ranci i la ratafia hi aporten una salsa intensa i aromàtica, i la fruita seca i la pera hi donen textura i delicadesa.

La sommelier Clara Antúnez ens recomana maridar-lo amb el vi negre ‘Les Sorts’ de Celler Masroig, que aporta estructura i caràcter.

INGREDIENTS

  • 4 botifarres crues de pagès de la cooperativa Plana de Vic.
  • 2 peres conference de Novacoop Mediterranea (formada per les cooperatives ActelGrup i Fruits de Ponent).
  • 1/2 copa de vi ranci 'ÈTIM' de la Cooperativa Falset Marçà.
  • Oli d’oliva verge extra 'Les Cabanes' de l'Agrícola Sant Isidre de Juncosa de les Garrigues.
  • Herbes aromàtiques fresques de cooperativa Corma.
  • 2 cebes grans.
  • 1 copa petita de ratafia.
  • 50 ml brou suau de carn o de verdures.
  • Un grapat de prunes seques sense pinyol, orellanes i pinyons.
  • Sal i pebre negre al gust.

ELABORACIÓ

Daureu les botifarres: en una cassola amb oli d’oliva verge extra, enrossiu les botifarres i reserveu-les.

Confiteu la ceba: al mateix oli, cuineu la ceba tallada fina a foc lent fins que sigui ben melosa (uns 15-20 minuts).

Afegiu la fruita seca: incorporeu les prunes, les orellanes i els pinyons. Salteu-ho tot plegat 2 minuts.

Desglasseu amb ratafia i vi ranci: afegiu-hi la ratafia i el vi ranci. Reduïu l’alcohol un parell de minuts.

Afegiu el brou: poseu les botifarres de nou a la cassola, afegiu el brou i les herbes. Coure a foc suau 15-20 minuts.

Afegiu les peres: peleu i talleu les peres a quarts. Incorporar i coure 10 minuts més.

(opcional) Fer una picada: tritureu els carquinyolis, galeta o pa (amb o sense ametlles) amb una mica de brou i afegiu-ho a la cassola els últims 5 minuts per espessir la salsa i donar-hi més sabor.

Rectifiqueu i serviu: ajusteu de sal i pebre, i deixeu reposar uns minuts abans de servir.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
02.09.2025

Els productes de cooperatives agràries arribaran a les llars amb el sorteig de 28 cistelles

02/09/2025

Durant el mes de setembre, una dotzena de mitjans de comunicació locals i comarcals sortejaran un total de 28 cistelles amb productes procedents de...

01.09.2025

Doble medalla d'or pels vins Domenio als Premis Sigillum de la DO Conca de Barberà

01/09/2025

Domenio, la marca de vins i caves de la cooperativa Cellers Domenys, ha estat distingida amb dues medalles d’or als Premis Sigillum 2025,...

01.08.2025

Firagost, la Fira Exposició del Camp Català, amb presència cooperativa

01/08/2025

La 69a edició de la Firagost, la Fira Exposició del Camp Català, tornarà els dies 5 i 6 d’agost per convertir Valls en el gran punt de trobada...

30.07.2025

Els caves Ecològic 'Reserva del Soci' i 'Culminant' de l'Agrícola de Llorenç del Penedès, medalla d'or als International Wine&Spirits Awards 2025

30/07/2025

La cooperativa Agrícola de Llorenç ha estat reconeguda amb dues medalles d’or als prestigiosos premis International Wine & Spirits Awards 2025....

17.07.2025

Tebi de préssecs amb iogurt i avellanes

17/07/2025

Aquest plat forma part del menú elaborat pel xef Jordi Àvila a la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat, organitzada per la...

17.07.2025

Amanida de cogombre i poma, amb mató, fruita seca i herbes aromàtiques

17/07/2025

Aquest plat forma part del menú elaborat pel xef Jordi Àvila a la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat, organitzada per la...

01.07.2025

La jornada gastronòmica de les cooperatives agràries i Caprabo serveix territori al plat

01/07/2025

Xef Caprabo ha acollit la jornada gastronòmica, organitzada per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i Caprabo, on les...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya